Politică

articolul anterior articolul urmator

Aurescu: Ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa româno-ucraineană

6
16 May 2022 16:11:52
Autor: Maria Dinu
Bogdan Aurescu FOTO Mediafax
Bogdan Aurescu FOTO Mediafax

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că va prezenta în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe al UE de la Bruxelles, măsurile de susţinere ale României în domeniul umanitar, precizând că ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa.

„Vom avea astăzi o nouă reuniune a  Consiliului Afaceri Externe cu o  agendă încărcată. Vom începe cu reuniunea Comitetului ministerial comun cu Canada. Cred că este o bună ocazie de a sărbători cea de-a cincea aniversare a aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic. Declaraţia pe care o vom adopta astăzi se va concentra pe angajamentul Canadei faţă de securitatea Europei, ceea ce este foarte important, în primul rând din perspectiva României, care a beneficiat mult de pe urma prezenţei trupelor canadiene în cadrul misiunilor de Poliţie Aeriană în ţara noastră. Sperăm că acest parteneriat va continua. Acesta ne oferă o nouă oportunitate de a marca parteneriatul transatlantic”, a informat ministrul. 

Ministrul de Externe a precizat că discuţiile se vor concentra pe efectele crizei generate de atacul Rusiei împotriva Ucrainei şi pe cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse. „România susţine pachetul şi soluţiile care au fost propuse şi discutate până acum. Sperăm că se va ajunge la o soluţie care va uni toate Statele Membre în susţinerea adoptării acestui pachet. Vom discuta şi despre alte măsuri de susţinere pe care Statele Membre le-au acordat Ucrainei. Voi prezenta măsurile de susţinere ale României în domeniul umanitar, pentru că ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa româno-ucraineană, iar dimensiunea umanitară a sprijinului nostru este destul de importantă”, a declarat Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a explicat că îi va informa pe membrii Consiliului de Afaceri Externe asupra efortului României de „a susţine economia Ucrainei, prin asigurarea tranzitului de cereale şi alte produse” prin ţara noastră, „folosind porturile de pe Dunăre – Galaţi, dar şi portul Constanţa de la Marea Neagră, care este cel mai mare port la Marea Neagră”. 

„Deja, mai mult de 120.000 de tone de cereale din Ucraina au plecat din Constanţa spre alte destinaţii din întreaga lume„, a afirmat Aurescu, susţinând că „este foarte important să combatem o criză alimentară, care se întrevede la orizont pentru multe state”. 
 
Potrivit ministrului, „avem nevoie, pe de o parte, să facem progrese în ceea ce priveşte demararea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord; pe de altă parte, trebuie să ne consolidăm angajamentele la nivel politic, dar şi în formă concretă, pentru ţările din Balcanii de Vest”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

plavanu al xxiv-lea
16.05.2022, 16:51:11

Ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi DIN MILIONUL ALA CATI AU RAMAS IN ROMANIA? 900 MII DINTRE EI AU FUGIT CARE INCOTRO CA SI CEI VREO 5 MILIOANE DE ROMANI CARE AU EMIGRAT DIN ,,GRADINA MAICII DOMNULUI''.

+1 (5 voturi)
Hastur
16.05.2022, 17:33:04

Domnule Plavanu.E irelevant cati au ramas in Romania, important e de ce au trebuit sa fuga din tara lor.

-1 (3 voturi)
plavanu al xxiv-lea
16.05.2022, 18:59:10

Domnu HASTUR, cand faci pe smekerul primesti ce meriti... ca in SERBIA. E fix la fel. Doar smardoiul e altul.

0 (2 voturi)
plavanu al xxiv-lea
16.05.2022, 19:05:26

CEI VREO 5 MILIOANE DE ROMANI CARE AU EMIGRAT DIN ,,GRADINA MAICII DOMNULUI''. Domnuuuu HASTUR daca faptul ca 5 milioane de romani au emigrat nu e relevant pentru dumneavoastra PRESUPUN ca SPECIALELE SMEKERILOR SUNT, se vede de la o posta ca sunteti un trol amerloc care sprijinit de putorile vestice atata FRAIERII sa duca razboiul vostru cu ruserlocii.

0 (2 voturi)
Hastur
16.05.2022, 21:05:54

Domnule Plavanu.Cand te opui Rusiei nu inseamna ca faci pe smecherul ci ca lupti impotriva brutalitatii si ingerintei in treburile interne ale unor straini, adica rusii. Rusii au dovedit ca nu sunt smardoi ci doar niste umflati cu propaganda.Au ajuns de rasul scolii.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările