Politică

articolul anterior articolul urmator

Autogolul lui Dragnea

98
21 Dec 2016 16:58:33
Călin Nicolescu

Propunerea de premier, de „nerefuzat”, pe care Liviu Dragnea i-a făcut-o preşedintelui Iohannis este o femeie, de origini turco-tătare şi măritată cu un sirian. Cu un nume dificil de pronunţat pentru români: Sevil Shhaideh. Prilej de glumiţe triste pentru o mulţime de românaşi neaoşi ataşaţi de principii solide ca dracul de tămâie.

Pe lângă reproşurile, logice, pe care i le poţi aduce liderului unui partid care a câştigat alegerile trâmbiţând originea străină a lui Julien Cioloş sau Klaus Werner, nu puţine dintre mesajele care au luat cu asalt reţelele sociale îi reproşează premierului propus tocmai această origine etnică neromânească. Ca românu’, imparţiali!

Ironia sorţii face, însă, ca nominalizarea lui Sevil Shhaideh să fie mai greu digerabilă pentru electoratul PSD, victorios în recentele alegeri, decât pentru mai cosmopoliţii alegători de dreapta. Numai PSD-ist să nu fii azi! Dovadă stau chiar mesajele postate de simpatizanţi pe contul oficial de Facebook al partidului

De partea cealaltă a baricadei, culmea, desemnarea unei femei de religie musulmană este un gest pe care „inamicii” electorali ai lui Dragnea ar avea capacitatea să-l accepte. Electoratul de dreapta va fi, în mod natural, mai atent ca şpaga să nu se transforme în ciubuc, decât la rezonanţa exotică a unui nume.

Aparent, nominalizarea lui Sevil Shhaideh de către Dragnea e un succes. Nu există dosare penale sau alte probleme pe numele doamnei, care are experienţă în administraţie ocupând inclusiv funcţii de ministru, în trecut. Şi, bine-nţeles, e o persoană în care Dragnea poate să aibă încredere, mai ales că fidelitatea lui Shhaideh a fost deja probată în perioada în care l-a înlocuit în funcţia de ministru al Dezvoltării în Cabinetul Ponta. În realitatea electorală însă, Shhaideh e o lovitură în nucleul xenofob al electoratului PSD. Practic, propunerea lui Dragnea are darul de a îndepărta electoratul PSD, fără să aibă calitatea de a-l apropia pe cel potrivnic.

Cu alte cuvinte, din punct de vedere politic, cred că trebuie să renunţ la ghilimelele din şapou şi să admit că Sevil Shhaideh e o propunere cu adevărat de nerefuzat pentru preşedintele Klaus Iohannis. Un cadou nesperat de la un Liviu Dragnea mai preocupat de ziua de azi decât cea de mâine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

98 Comentarii

catalin toader
21.12.2016, 17:19:48

Tare ma tem ca religia si etnia doamnei Shhaideh vor fi o piatra de moara. La primele masuri nepopulare (care vor urma, fara indoiala), electoratul va avea grija sa-i aduca aminte ca apartine unei confesiuni nu tocmai populare zilele astea. Personal, sunt curios cum se va descurca o femeie in conducerea tarii. Cu barbatii, ne-am cam lamurit.

+10 (14 voturi)
Laurenţiu Faighel
21.12.2016, 17:24:21

Sunt sigur că femeia cu pricina n-o să aibă absolut nici o problemă în conducerea ţării. Va primi zilnic notiţele de o excepţională însemnătate teoretică şi practică de la naş' dragnea.

+16 (18 voturi)
Călin Nicolescu
21.12.2016, 17:25:06

probabil că aveți dreptate. mai mult, mă tem că religia va conta mai mult decât genul. cam ăsta e nivelul, din nefericire

+11 (13 voturi)
L--- Lara
21.12.2016, 17:26:06

Adevarata problema a lui Shhaideh nu e nici faptul ca e femeie, nici apartenenta etnica si religioasa ci subtirimea realizarilor profesionale care tin mai degraba de statutul de cadru de partid devotat si cu relatii acolo unde trebuie decat de capacitati intelectuale. E o persoana stearsa din toate punctele de vedere al carei rol va fi acela de a sta in umbra sefilor psd. Atat si nimic mai mult.

+15 (19 voturi)
Utilizator Adevărul
21.12.2016, 17:24:26

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (98)

Modifică Setările