Politică

articolul anterior articolul urmator

Avantajele de care s-ar bucura cetăţenii Republicii Moldova după Unirea cu România

94
25 Mar 2018 11:50:03
Ştefan Vlaston
Marea Adunare Centenară FOTO Iurii Botnarenco
Marea Adunare Centenară FOTO Iurii Botnarenco

Românii sunt de acord şi pregătiţi pentru Unirea cu Republica Moldova. Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.

Care ar fi avantajele cetăţenilor moldoveni, după Unirea cu România?

 1. Salariile şi pensiile lor s-ar egaliza cu cele din România. Astfel, de la o pensie medie de 70 euro pe lună, pensionarii moldoveni ar putea ajunge la 250-270 euro pe lună. Salariaţii de stat din Republica Moldova ar trece şi ei la nivelul salariilor din România, triple în raport cu ce primesc ei acum. Salariul mediu brut este 900 euro pe lună în România.
   
 2. Sistemele de educaţie şi sănătate din România sunt mai performante, ele se vor extinde automat şi în teritoriul actualei Republici Moldova.
   
 3. România fiind o ţară membră a UE, libera circulaţie, accesul la piaţa muncii, la pieţele comerciale, devine o realitate pentru toţi viitorii cetăţeni ai României reunite.
   
 4. Justiţia din România, parchetele şi DNA, se vor extinde automat şi pe teritoriul Republicii Moldova de azi, astfel încât corupţia şi furturile din bugetele publice vor fi diminuate, infractorii de toate genurile vor fi trimişi mai uşor în faţa completelor de judecată. Experienţa României în lupta anticorupţie este dată acum exemplu în numeroase alte ţări.
   
 5. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea şi ei acces la fondurile europene, la avantajele pe care le are România ca membră a UE. UE va contribui substanţial la ridicarea cu prioritate a infrastructurii din Republica Moldova.
   
 6. Securitatea teritoriului Republicii Moldova va fi asigurată de NATO.
   
 7. Agricultorii moldoveni îşi vor putea valorifica produsele la preţurile existente în piaţa României şi a UE.
   
 8. Fermierii moldoveni vor beneficia de subvenţiile la hectar, acordate de UE.
   
 9. Asigurarea ordinii publice, serviciile de securitate şi informaţii, mult mai performante în România, se vor extinde şi în actualul teritoriu al Republicii Moldova.
   
 10. În acest moment, România are de şapte ori mai mulţi locuitori decât Moldova şi un Produs Intern Brut de 30 de ori mai mare, ceea ce înseamnă un PIB pe cap de locuitor pentru moldoveni de patru ori mai mare, după unificare.
   
 11. Sistemele energetice ale României vor asigura şi energia necesară cetăţenilor moldoveni, după interconectarea celor două sisteme energetice.
   
 12. Este posibilă, cu ajutor european, construcţia unei autostrăzi Chişinău-Iaşi-Tg. Mureş, ceea ce ar însemna o legătură facilă cu restul Europei pentru cetăţenii moldoveni.
   
 13. Tinerii moldoveni vor putea studia în şcoli şi universităţi româneşti şi europene, şi îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă în conformitate cu pregătirea obţinută.
   
 14. În România şomajul este redus, există zeci de mii de locuri de muncă disponibile, la care vor putea aplica şi cetăţenii din Republica Moldova.

Iată, pentru comparaţie, evoluţia unor indicatori macroeconomici din România, înainte şi după intrarea în UE.

Euro Indicator

2005

2015

PIB

80 mld.

160 mld.

Salariu mediu brut

220

583

Pensia medie

52

227

Subvenţia la hectar

56

157

Exporturile

22 mld.

55 mld.

Poziţia României. România ar creşte din toate punctele de vedere. Unirea României cu Republica Moldova ar aduce României un plus de 3,7 mil. locuitori, o creştere a PIB de 7 mld. euro (4,2% din PIB-ul României) şi un plus de suprafaţă de aproape 34.000 km pătraţi.

Exporturile României ar fi mai mari cu 3 mld. euro, la 55 mld. euro, în timp ce datoria publică ar creşte cu doar 2 mld. euro, faţă de datoria de circa 80 mld. euro pe care o avea România la sfârşitul anului trecut.

Suprafaţa agricolă a României ar creşte cu 1,7 milioane de hectare, adică un plus de 13% faţă de suprafaţa agricolă totală a României de 13 mil. ha.

Lungimea căilor ferate ar creşte cu 10% (1.190 km are Republica Moldova şi 11.300 km România), iar cea a drumurilor cu aproape 11% (la cei 81.000 km de drumuri publice s-ar adăuga cei 8.800 km de drumuri publice din Republica Moldova).

Astfel, România este acum faţă de Republică Moldova în situaţia din 1990 a Germaniei de Vest faţă de Germania de Est.

Circa 70% dintre cetăţenii României sunt de acord cu unificarea celor două ţări, nu există vreun impediment în această direcţie.

Mai presus de orice calcule economice, România are obligaţia să repare nedreptatea istorică produsă în urmă pactului criminal Ribbentrop-Molotov.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

94 Comentarii

Mircea B.
25.03.2018, 12:16:27

Foarte bună prezentarea, domnule profesor ! Să vedem reacția zbuciumată a agentului GRU @ion sbucium.

+6 (18 voturi)
Ştefan Vlaston
25.03.2018, 12:58:48

Multumesc!

+4 (14 voturi)
Lucifer
25.03.2018, 12:52:57

Prezentarea este prea optimistă. Există calcule serioase că cheltuielile României în caz de unificare ar fi cam 40 Miliarde USD în 10 ani( pentru a aduce Moldova la nivelul de viaţă din România), dintre care 20 Mld în primii 3 ani. Per ansamblu asta ar face ca fiecare cetăţean să suporte cam 15% nivelul de viaţă pentru eforturile unificării( în sensul că nu i se va lua nimic, dar i se va da mai puţin...). Menţionez aici că puternica Germanie a investit peste 2000 de miliarde de € în Germania de Est şi nu a reuşit nici până azi să o aducă la nivelul Germaniei de Vest.... Mai sunt însă şi alte cheltuieli, de exemplu plata datoriilor Moldovei către Rusia şi alţi finanţatori, plata "pretenţiilor" unora şi altora( de ex. ce aţi zice dacă Rusia pentru acceptul Unirii să ne solicite să renunţăm la tezaur, başca să le mai dăm şi vreo 5 miliarde de USD ca să-şi ia armata din Transnistria, etc). Ar sări şi alţii care vor pune condiţii ca să recunoască "unirea", inclusiv "prietenii" din UE( ca Hungaria...), poate Ucraina, poate SUA, etc. Dar să ajungem noi la situaţia UNIRII că vom rezolva şi problemele cu banii, asta este ultima dificultate.

+6 (14 voturi)
ion sbucium
25.03.2018, 13:04:18

Nu e totuna a fi JUDEȚE VASALE, COLONIALE, sub călcâiul Bucureștiului, DEPENDENTE total de birocrația româneasca si a fi a fi ȚARA MOLDOVENEASCA, unul din cele 200 de state ale lumii cu capitala proprie, cu parlament, guvern, președenție, LEGISLAȚIE națională moldava, armata, justiție, politie, ambasade etc,. - TOATE ale MOLDOVENILOR, TOATE reprezentând INTERESELE poporului MOLDOVAN si a statelor de 658 de ani ale moldovenilor, cu acces DIRECT pe arena internațională, cu DREPTURI pe arena internaționala egale cu cele ale altor state, inclusiv cu cele ale Romaniei. Romania (Valahia) a fost si rămâne cel mai DISCRIMINATOR, ANTI-MOLDOVENESC stat de pe glob, care se vrea iarăși prosper cu COLONIA Basarabia, cu sluji si "sclavi ai Romaniei Mari", cu oameni de sortul doi. Pentru ROMÂNISMUL de sorginte nedemocratica FASCISTA independenta, suveranitatea, LIBERTATE unui stat al moldovenilor cum e R.Moldova e considerata o OFENSA la adresa Natiei Române, ce de pe timpul lui Antonescu se consiudera a fi cu drepturi exclusiviste, "superioare" , de dominație, stăpânire si asuprire peste ''frații mai mici" pe motivul fascist al originii sale "nobile"' din "'vita de Traian", de stăpânitori de sclavi. Romanii "'unionisti"" visează si azi cu nostalgie la anii când pentru ei de pe frontul de Est au fost aduși in 17 lagăre ale muncii si morții aproape 100.00 de sclavi ai Romaniei Mari din rândurile prizonierilor de război si 4 ani românii n-au mai știut de munca, n-au muncit, erau "'domni"', erau "'urmași ai lui Traian", pentru ei in orice gospodărie, primărie, șantier, fabrica munceau fii ucrainenilor, rușilor, armenilor, georgienilor, azerilor, calmacilor si altor popoare, considerate ""bolșevice"' - INFERIOARE, numai bune de transformat in ROBI, care sa edifice statul neo-sclavagist fascist Romania Mare. Poftele "'unioniste"" sunt legate de dorința de a nu munci si a trai bine ca in interbelic si in anii războiului pe seama JAFULUI, a muncii si averilor jefuite, inclusiv din Basarabia,Transnistria, Ucraina. Crimeea si Caucazul de Nord.

-8 (22 voturi)
ion sbucium
25.03.2018, 13:13:51

Romania in interiorul Europei Noi, Libere, DEMOCRATICE, Unite, fara frontiere isi pune scop sa reînvie MICRO-IMPERIUL TOTALITARIST ultranaționalist, neo-sclavagist si fascist - Romania Mare - dupa 11 ani post-aderare asa înțelege elita româneasca PRINCIPIILE si VALORILE EUROPENE ale lumii libere, democratice, civilizate si comportamentul ei fata de un stat al Parteneriatului Estic cum e R.Moldova. Fara MANIPULARE, PĂCĂLEALĂ manelista primitiva, JAF si HOȚII "'frățești"' - Romania "'unionista" se pierde, se inneaca, nu-si vede viitorul, va dispare.

-8 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (94)

Modifică Setările