Avem nevoie de un preşedinte brizant şi deschis la nou

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iugoslavia era atât de dezvoltată faţă de România la începutul războiului din 1992 cum e Spania acum comparată cu noi. Cum s-a putut putem explica, în afară de mărimea ţări? Poate prin inteligenţa liderului comunist? Şi Tito şi Ceauşescu îşi iubeau ţara, dar diferenţa era că Ceauşescu era un nebun, pe când Tito era doar un om normal.

Cum au putut bucureştenii să îl suporte 25 de ani pe lângă ei e greu de explicat. Dacă nu erau cei din Timişoara şi Polonia sau Cehia, şi acum eram în comunism. Bucureştenii sunt aşa vinovaţi de situaţia în care suntem ca ţară că e greu să nu te gândeşti că şi ei sunt acelaşi nivel intelectual ca şi Ceauseştii. Uitaţi-vă şi acum, sunt mai vehemenţi protestatarii din provincie decât ei. Mai mult, aş şi paria pe faptul că la protestele din Bucureşti din anii anteriori, bucureştenii reprezentau o minoritate. Bucureştenii get beget sunt de obicei prea puţin dizidenţi, ţin mai mult la bani decât la adevăr sau dreptate.

E şi vina mea pentru ce se întâmplă în România. Dar e mai mult vina lor. A generaţiilor trecute. Doamnelor şi domnilor, de 30 de ani asistăm la dictatura analfabeţilor din Parlament şi părinţii noştri nu au nimic împotrivă. Pentru ei e mai importantă reţeta la caltaboşi sau slujba de duminică decât viitorul acestei ţări. La dracu, e mai importantă o beţie decât viitorul copiilor lor. Sincer, generaţia părinţilor noştri e mai toxică pentru noi decât clasa politică. În primul rând din cauza lipsei de cultură, şi în al doilea rând pentru că ne trag în kitchul tradiţional religios în care i-a tras la rândul lor biserica şi istoria.

Dar, după cum observăm, modelul de dezvoltare al individului al părinţilor noştri a căzut spectaculos. Ştim cu toţii placa sunt prea bătrân, nu mai poţi să mă schimbi. Ei bine, noi cei care suntem acum tineri trebuie să ne dezvoltăm ca indivizi punându-ne tot timpul întrebări dacă e bine ceea ce facem şi ce suntem. Feedback des şi sincer şi dacă nu suntem pe drumul cel bun, schimbare rapidă. Astfel ne vom adapta la noul mediu într-o continuă schimbare şi nu ne vom mai retrage morocănoşi în privat după 50 de ani, înjurând tineretul cum fac ei şi votând cu cei mai cinici dintre criminali doar pentru a fi minţiţi frumos.

Şi am ajuns şi la analfabeţii care ne reprezintă părinţii în politică. PSD are nevoie de psihoterapie pentru că e pe moarte. Trebuie să te porţi frumos cu el, altfel va provoca victime colaterale. Eu cred că ne-a înnebunit comunismul, dar încet încet trebuie să reînvăţăm să fim oameni. Aşadar, când vezi ceva ce îţi place sau nu, comunică acest lucru persoanei, fie că e pe Facebook sau în viaţa reală. Dacă nu ştii de ce îţi place sau nu îţi place ceva, nu comunica nimic. Uneori e mai bine să taci. Feeback-ul cât mai des este cea mai ieftină metodă de civilizare. Chiar nimeni din anturajul lor nu poate să le explice celor de la PSD-ALDE că şi naziştii au avut deplină suveranitate şi ştim cu toţii unde s-a ajuns? De aia s-a şi inventat UE, să nu mai ajungem la nazism. Acum interpretăm suveranitatea naţională după interesele grupului infracţional votat de idioţii patriei? Vom vedea, dar nu va fi cum vreţi voi.

Închei printr-o critică la Iohannis. Omul e departe de a fi ideal. „Both raw intelligence and openness to new ideas and values are significantly correlated with presidential performance.“ (Pinker, Better Angels, p. 643) Tradus, înseamnă că performanţa în funcţia de preşedinte e corelată cu inteligenţa şi deschiderea spre idei şi valori noi. Cum consider că preşedinţia lui Iohannis nu este nici la maxim, dar nici la un minim din toate rezultatele posibile, rezultă că Iohannis este un tip moderat în ceea ce priveşte inteligenţa şi deschiderea spre idei şi valori noi. Nimic rău aici, la acelaşi nivel suntem cu toţii.

Dar pentru preşedinte avem nevoie de mai mult decât moderat. Avem nevoie de cineva brizant, distrugător. Vine de la englezescul disruptive, foarte la modă acum în lumea anglo-saxonă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite