Politică

articolul anterior articolul urmator

Aventurisme

32
15 Dec 2016 00:45:03
Mircea Morariu

După ce ne-au promis marea cu sarea, ne-a asigurat că dacă îi vom alege ne va fi foarte bine, că vor mări pensii şi salarii, că ne va invada prosperitatea şi ne-au făgăduit că vom plăti taxe mai puţine, PSD şi Liviu Dragnea încep să o dea cotită.

Sigur, prosperitatea e pe mai departe garantată, atâta doar că trebuie amânată cu un an. Deocamdată. În 2018 vom mai vedea.

Amânarea ar trebui începută cu prorogarea a trei măsuri prevăzute de Codul fiscal adoptat încă pe vremea guvernului condus de Victor Ponta.

Dl. Dragnea nu mai vrea scăderea cu 1% a TVA, susţinând că oricum nu e semnificativă. Preşedintele PSD nu mai doreşte nici abolirea taxei pe stâlp şi nici reducerea accizelor la carburanţi.

Un semn că liderul PSD ca şi partidul pe care îl conduce încep să iasă din logica electorală şi intră în cea a realităţii. Care le spune că anul 2017 va fi unul cu mari probleme, în cazul în care vor scădea veniturile bugetare ca urmare a acestei mini-relaxări fiscale. Care o fi ea mini pe hârtie însă în practică va avea un impact greu de suportat. În contextul în care PSD a făcut în campanie alte şi alte promisiuni care, măcar în parte, se impun onorate dacă nu doreşte să intre prematur în criză de încredere. Nu mai departe decât majorările salariale din Sănătate şi Educaţie care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Nici contextul economic internaţional nu este chiar foarte favorabil fiindcă, iată, analiştii de specialitate prognozează o creştere tot mai accentuată a preţului petrolului pe piaţa mondială. Iar România este tot mai dependentă de importuri la acest capitol. Iar petrolul importat se plăteşte cu dolari.

Aşa se explică graba cu care dl. Liviu Dragnea a pus mâna pe telefon şi i-a cerut premierului încă în funcţiune, dl. Dacian Cioloş, să analizeze posibilitatea de a aduce modificări în consecinţă Codului fiscal.

De aici încolo povestea se complică, desfăşurarea ei având diferenţe în funcţie de narator. Pare-se, totuşi, că în prima instanţă, dl. Dacian Cioloş ar fi acceptat solicitarea d-lui Dragnea. Nu spre a-i face un hatâr liderului PSD fiindcă s-ar topi de dragul lui, ci din considerente strict realiste, din motive de ordin economic dintre cele mai serioase. Confirmate în bună parte şi de preşedintele Consiliului fiscal, dl. Ionuţ Dumitru, care tocmai a afirmat că, în clipa de faţă, nu ar avea nici o justificare reducerea taxelor pe consum.

Câteva ore mai încolo dl. Cioloş s-a răzgândit copilăreşte, acţionând în prelungirea campaniei electorale şi într-un spirit pur vindicativ. Sperând că astfel le va da o lovitură marilor câştigători ai alegerilor consumate duminica trecută. Răzgândeala d-lui Cioloş a fost aplaudată voiniceşte de presa anti-PSD. Care uită că decontul unor aventurisme economice nu va fi achitat de PSD şi nici de Dragnea, Firea, Ponta, Rovana, ci de bieţii cetăţeni ai României.

Or, în campania electorală toţi politicienii, dar şi tehnocraţii ne-au asigurat că mor de grija acestor cetăţeni!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Crina Mate
15.12.2016, 06:57:55

De ce l-ar ajuta Ciolos pe Dragnea ? Ignorand o lege populista propusa de insusi Dragnea ?? Pai sa doarma Dragnea cum si-a asternut...Ca doar toate pomenile electorale promise de el aveau sustinere financiara... Asta am tot vazut ( pe tabla demonstrate ! ) de mesianicul Dragnea... A castigat Dragnea cu un istoric scor , atunci sa le demonstreze, celor care l-au crezut, ca e un capabil "istoric" sa dea din nimic tot ce a promis !! Iar daca nu reuseste...sa-l rezolve credulii care l-au votat...

+3 (9 voturi)
Mircea Morariu
15.12.2016, 08:24:26

Doamn[, nu e vorba despre un ajutor dat de dl. Ciolos d-lui Dragnea. Ci despre o atitudine responsabilă pe care dl. Cioloș trebuie să o aibă față de ceea ce se va intimpla după plecarea domniei-sale de la Victoria cu România. Cum spuneam în editorial nu dl.Dragnea va plăti factura greșelilor comise de dl. Dragnea sau, mai exact, de dl. Ponta al cărui guvern a creat Codul fiscal in discuție (va reamintesc, votat in Parlament si de PNL), ci România. Adică noi.

0 (4 voturi)
Sorin Barbul
15.12.2016, 08:43:15

Da, Mircea, factura o vom plăti cu toții. Dar dacă asta va permite ca o parte din votanții ciumei roșii să se deștepte, să li se deschidă ochii și să vadă minciuna, ticăloșia și perfidia PSD, poate că prețul nu va fi prea mare.

+1 (7 voturi)
Mircea B.
15.12.2016, 09:47:46

Noul cod fiscal, adoptat prin legea 227/2015 intra in vigoare la 1 ian. 2017.Intre adoptare si intrare in vigoare se lasa o perioada de timp in care agentii economici isi fac planurile, bugetele. Vorbim de predictibilitate, adica de seriozitate. A schimba chiar inainte de intrare in vigoare ceea ce s-a stabilit acum un an e ca si cum am umbla cu scandaluri si sendviciuri. Ori poporul , a dovedit asta la alegeri, s-a saturat de megascandaluri si vrea asezare si seriozitate. Adica ce-am spus, ce am stabilit, aia facem, nu umblam cu fofarlica. Dar ce motive avem noi sa ne ingrijoram pentru anul care vine? De ce trebuie sa bagam inapoi taxele alea convenite a le taia inca de acum un an? Suntem pe crestere economica, suntem tigrul, ba as spune chiar elefantul Europei. Mais alors? Suntem cumva ingrijorati de programul de guvernare al noii puteri pesediste iesite din alegeri? Nu avem niciun motiv, ba am eu chiar doua motive de neingrijorare: 1. Noua putere a stiut de noul cod fiscal, ba chiar ea l-a conceput si adoptat in 2015 ! 2. Programul economic al noii puteri a primit masiv votul poporului. Si poporul nu greseste ! In concluzie , nu avem de ce sa ne facem probleme. Deja avem o prima veste buna- de la 1 ian se maresc cu 15% salariile unor categorii de bugetari. Am inteles ca si salariul minim se va mari la 1450 urmand ca rapid noua putere aleasa de popor sa-l duca spre 2000 de lei. Cred ca nici pensionarii nu vor fi lasati de izbeliste , e iarna si batranetea are haine grele dar friguroase. Acuma, daca Dragnea o fi gresit el pe la ceva virgule si ceva nu iese, nu-i bai, oameni suntem! Mai verifica, mai il pune pe Orlando sa adune si sa scada si daca nu iese si nu iese, iese Dragnea prin ianuarie la 18.30 si anunta poporul. Cu CRESTEREA TVA-ului, BAGATUL SUPRACCIZEI, BAGATUL TAXEI PE STÂLP... E, daca e necesar sa amane si ceva cresteri de salarii , asta e. E vreo problema? PS. Ordonanta de urgenta pentru modificare cod fiscal trebuie data cu minimum 15 zile inainte de intrare in vigoare. Deci azi e ultima zi in care Ciolos, vorbind el cu Dragnea...

+3 (5 voturi)
Mircea Morariu
15.12.2016, 10:01:32

Da, azi e ultima zi. Imi garantati dvs ca România are resursele bugetare pentru toate aceste ppromisiuni? Recurgem iar la imprumuturi masive?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările