ANI intră în Guvern. Averea lui Gabriel Oprea, verificată  în urma unei sesizări. Reacţia ministrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate a început procedura de verificare a averii lui Gabriel Oprea, pentru perioada 2004-2014. Ministrul a oferit o prima reacţia după aflarea veştii.

UPDATE 22:25 Viceprim-ministrul pentru Securitate Naţională şi Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a oferit o reacţie oficială după ce ANI a început procedura de verificare a averii sale. 

„În legătură cu sesizarea depusă la ANI de către o persoană fizică, prin care se cere verificarea declaraţiilor mele de avere din ultimii 10 ani, doresc să precizez următoarele:

Nu este prima dată când se fac astfel de verificări, mai ales că de ani de zile ocup funcţii de demnitate publică. Am trecut de mai multe ori prin filtrul instituţiilor cu atribuţii în verificarea demnitarilor şi, după cum se ştie, niciodată nu mi s-a imputat vreo abatere sau vreo neregulă în legătură cu activitatea pe care am depus-o.

Am respectat legile ţării şi voi face acelaşi lucru în continuare. Prin urmare, nu am niciun dubiu că ANI va constata o dată în plus ceea ce a constatat şi cu alte ocazii, şi anume că nu există neconcordanţe sau suspiciuni în ceea ce mă priveşte.

Nu în ultimul rând, vreau să precizez că dreptul de a depune petiţii şi sesizări este unul garantat prin Constituţie şi îl respect.”

Inspectorii de integritate au început verificarea averii lui Oprea ca urmare a unei sesizări depuse de Cabinetul individual de avocatură Diana-Monica Croitoru Anghel. Contactată de "Adevărul", Diana-Monica Croitoru Anghel a declarat că se află la cea de-a treia sesizare, iar cea care a fost acceptată de ANI datează din 18 februarie 2015.

"Au fost vreo trei sesizări, plus o completare la o sesizare. Prima a fost depusă în ianuarie, iar aceasta datează din 18 februarie şi a fost încununată de succes, pentru că s-a stabilit demararea procedurii de verificare a averii. O să depunem şi o sesizare la ANAF, deşi în urma sesizării depuse către ANI, inspectorul Dan Dumitru Manţu mi-a spus că a procedat la trimiterea unei sesizări către ANAF. Am crezut că e de bună-credinţă, dar s-a dovedit că nu a existat nicio sesizare, deşi a spus că a făcut-o. Va trebui să ne ocupăm tot noi şi de asta. Vom depune toate demersurile pentru aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a celui care se face vinovat de săvârşirea acestor abateri şi de încălcarea legii",  a precizat avocata. 

Întrebată cine stă în spatele sesizării, aceasta a răspuns că demersul a venit în urma "solicitării unui client".

"Doamna Gorghiu, o colaboratoare"

Numele Dianei Croitoru Anghel apare, alături de cel al avocatei Alina Gorghiu, actualul co-preşedinte PNL, în dreptul autorilor unui volum de specialitate cu titlul "Medierea conflictelor". Întrebată dacă Gorghiu are legătură cu această sesizare, avocata a răspuns că "nu are nicio treabă".

"Nu are nicio treabă. Ce treabă are doamna Gorghiu? A fost o colaborare a mea cu doamna deputat, pe care o stimez foarte mult, dar  nu are nicio legătură cu sesizarea", a conchis Diana Croitoru Anghel.

Ce avere are al doilea om din Guvernul Ponta

Potrivit ultimei declaraţii de avere, completate în iunie 2014, Oprea are două terenuri - un teren intravilan cu suprafaţa de 3245,85 de metri pătraţi, situat în Voluntari şi dobândit în perioada 2002-2005, şi unul obţinut în 2008, tot în Voluntari, cu suprafaţa de 950 de metri pătraţi.

Oprea mai are o casă de locuit cu suprafaţa de 817,92 de metri pătraţi, construită în Voluntari în perioada 2002-2005, o casă de 828 metri pătraţi în Bucureşti, un apartament dobândit în 1993, în urma unui partaj, cu suprafaţa de 75,57 metri pătraţi şi un altul cu suprafaţa de 64,78 de metri pătraţi, dar şi un spaţiu comercial de 74 de metri în Bucureşti, o casă de vacanţă cu etaj şi garaj în Mangalia, de 153,82 de metri pătraţişi o altă casă în Bucureşti cu suprafaţa de 467,61 metri pătraţi.

De asemenea, vicepremierul deţine un Mercedes Benz cumpărat în 2007 şi un Volkswagen achiziţionat în 2012. El are bijuterii declarate în valoare de 10.000 de euro şi tablouri, statuete şi icoane de 50.000 de euro.

Vicepremierul mai are un depozit de 70.000 de lei, din 2006, şi un altul de 141.000 de euro din acelaşi an.

Potrivit declaraţiei de avere, venitul anual încasat este de 70.704 lei, în timp ce soţia acestuia, Sanda Oprea, nu beneficiază de venit. În schimb,  venituri consistente ale familiei Oprea provin din închirieri. Astfel, într-un an, Oprea câştigă din închirierea proprietăţilor sale 219.847 de lei. El primeşte şi o pensie de 2.660 de lei de la MAPN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite