Politică

articolul anterior articolul urmator

Avertismentul UE pentru România: Banii europeni, inclusiv fondurile pentru COVID-19, ar trebui condiţionaţi de statul de drept

4
7 Jul 2020 08:41:54
Autor: Iulian Bîrzoi
Vera Jourova FOTO EPA-EFE
Vera Jourova FOTO EPA-EFE

Vicepreşedintele Vera Jourova a afirmat într-o discuţie cu miniştrii de justiţie din UE că alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor alocate pentru lupta împotriva COVID-19, ar trebui condiţionată de situaţia statului de drept şi de lupta în combaterea corupţiei din statele membre.

„Statul de drept ar trebui să fie condiţia pentru distribuirea banilor europeni”, a declarat Vera Jourova. Aceasta a vorbit şi despre un „sistem judiciar funcţional” şi mecanisme puternice de luptă împotriva corupţiei.
 
Jurnaliştii de la Reuters arată că declaraţia oficialului reprezintă un avertisment în special pentru Polonia şi Ungaria, dar şi pentru România şi Bulgaria.
 
„N-aş vrea să văd că se opresc banii, însă trebuie să avem o garanţie legală că dacă lucrurile nu merg cum trebuie într-un stat mebru, atunci banii plătitorlir de taxe nu pot fi plătiţi”, a mai afirmat Jourova.
 
Recent, o legătură între folosirea fondurilor comunitare şi respectarea statului de drept a fost făcută şi de Germania, ţară care a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
 
Cei 27 de lideri din Uniunea Europeană se vor întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a decide în privinţa bugetului de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi asupra fondului special care să ajute repornirea economiilor europene după pandemia de COVID-19. Condiţionarea acestor fonduri de standardele democratice sau de reformelor economice se numără printre principalele puncte de divergenţă care au împiedicat până acum obţinerea unui consens. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

adrian hora
7.07.2020, 09:01:08

conditionarea fondurilor pentru iesrea din criza e o prostie. nu poti inchide granitele, nu poti inchide virusul doar intr-o tara, a luat-o pe aratura duduia.

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
7.07.2020, 11:48:20

N-are nimic cu granițele, țări ca Ungaria, Polonia, cu stil putinist de conducere, ar trebui taxate gradual prin reducerea miliardelor de la UE. Și noi dacă mai apare un Dragnea!

Vasile Naftuli
7.07.2020, 10:36:14

Atat timp cat "statul de drept" poate fi definit dupa interese, banii pentru Romania sunt in mare pericol; spiritul de "haita" democratica se va manifesta.

-2 (2 voturi)
Not Why
7.07.2020, 12:07:39

Ce inseamna „ situaţia statului de drept“? Cine defineste expresia asta? Este vorba despre separatia puterilor in stat? E vorba despre independenta Justitiei? Sau este vorba despre respectarea diktatelor scorafei berlineze si ale plangacioaselor de la Bruxelles care si-au propus transferarea tuturor africanilor si arabilor in Europa in numele unor doctrine stangist-progresiste? Pentru ca daca „respectarea statului de drept“ inseamna ca un guvern nu are dreptul sa ridice garduri pentru a orpi invazia musulmana pot sa ia banii aia si sa si-i bage in 3 litere!

Modifică Setările