Politică

articolul anterior articolul urmator

Avocata interlopilor sau condamnatul penal. Ce va alege PSD?

22
6 Dec 2021 07:58:50
Raluca Boboc

Lăsat de Klaus Iohannis în afara jocurilor de putere, deşi a câştigat alegerile parlamentare din 2020 când a obţinut 29,32% la Senat, respectiv 28,90% la Camera Deputaţilor, PSD a revenit pe cai mari la Palatul Victoria în toamna acestui an, profitând de contextul extrem de favorabil creat prin destrămarea coaliţiei PNL – USRPLUS – UDMR, ca urmare a plecării intempestive a progresiştilor lui Barna şi Cioloş de la guvernare.

Ieşit cu greu de sub conducerea autoritată cu accente dictatoriale a fostului preşedinte, Liviu Dragnea, şi curăţat în interior de toate elementele negative întruchipate de foştii subordonaţi ai liderului de la Teleorman, promovând imaginea unui partid ultra modern, care respiră aer european şi întruchipează responsabilitatea, părea că PSD lucrează din greu pentru a deveni un partid frecventabil pentru mai multe categorii de electorat, astfel încât provocările anului 2024 să nu îi ia prin surprindere.   

Social-democraţii şi-au dat, însă, imediat în petic prin promovarea la şefia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a Laurei Vicol, o avocată cunoscută mai ales prin prisma relaţiilor de notorietate cu lumea interlopă şi mai puţin prin prisma unei mape profesionale care să o recomande pentru ocuparea unei funcţii cu o greutate şi o importanţă atâta de mare, dar şi prin propulsarea în funcţia de Secretar General al Guvernului a  fostului deputat Marian Neacşu, condamnat în anul 2016 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce şi-a angajat fiica la biroul de parlamentar.

Pentru un ochi obişnuit cu jocurile de putere, Vicol şi Neacşu sunt două numiri extrem de dubioase şi care ridică foarte multe semne de întrebare. Deşi PSD este partidul dominant din cadrul coaliţiei, având o forţă parlamentară net superioară în comparaţie cu cea a liberalilor, mai ales după plecarea din PNL a fostului preşedinte, Ludovic Orban, şi a propulsat în fruntea ministerelor toată spuma partidului, pentru a genera o percepţie cât mai favorabilă în ochii electoratului, pare că cineva lucrează din greu, chiar în interior, pentru a sabota partidul şi a-l vulnerabiliza din punct de vedere al imaginii.

Liderii cu experienţă politică şi administrativă de la vârful  PSD ştiu foarte bine că modul în care un partid debutează la guvernare contează foarte mult pentru parcursul ulterior al acestuia. Or, în acest moment, prin aducerea în prim planul mass-media al Laurei Vicol, o avocată care a devenit un fel de mascotă a crimei organizate, şi a lui Marian Neacşu, posesorul unei condamnări penale, PSD-ul nu numai că nu mai poate să fie superstarul noii coaliţii, ci a devenit chiar oaia neagră a acestei guvernări.

O situaţie mai mult decât ideală şi de care profită din plin nimeni altcineva decât Klaus Iohannis şi Partidul Naţional Liberal. Pe de o parte toate reflectoarele au fost mutate de pe situaţia internă dezastruoasă a liberalilor, unică în istoria ultimilor treizeci de ani, iar pe de altă parte puternica maşinărie a PSD a demarat pe autostrada guvernării de şapte ani cu frâna de mână trasă, astfel încât partidul să nu prindă o viteză foarte mare în comparaţie cu partenerul său de guvernare, iar momentul rotaţiei premierilor să-i găsească pe social democraţi extrem de vulnerabili.

Este greu de crezut că un partid extrem de experimentat cum este PSD-ul îşi permite să ţină în braţe cele două bombe cu ceas numite Vicol şi Neacşu. Cu atât mai mult cu cât, de la data de 1 ianuarie 2021, legislaţia europeană prevede corelarea tuturor fondurilor europene de respectarea statului de drept, iar noul regulament se aplică inclusiv Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Astfel, orice periclitare a statului de drept, a independenţei justiţiei sau a luptei pentru combaterea corupţiei poate duce la pierderea banilor europeni pe care România trebuie să îi primească.

Dacă bomba numită Marian Neacşu este detonată deja şi este puţin probabil ca fostul deputat să mai repete experienţa care i-a adus o condamnare ce i-a prejudiciat imaginea, bomba numită Laura Vicol are potenţialul oricând de a genera adevărate spectacole de artificii, prin prisma trecutului extrem de sulfuros şi de controversat al acesteia. În acest context, social-democraţii vor trebui să decidă cu cine merg mai departe. Cu Marian Neacşu, un vechi coechipier şi om de nădejde pentru aşezarea strategică a PSD la butoanele Guvernului, sau cu Laura Vicol, o copie nereuşită a Elenei Udrea, dar la fel de avidă de putere. Ce va alege PSD?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Vanatorul/dc
6.12.2021, 09:01:48

Doamna Boboc, PSD nici macar nu-i..original..! PSD-istii au avut ca exemplu si mentor, in ceea ce priveste numirile in functii inalte a unora cu condamnari penale si cazier de infractori, chiar pe cel care i-a adus la putere: Klaus Iohannis (el insusi un penal urmarit in 17 dosare). Iohannis a numit in ditamai functia de prim-ministru un puscarias cu cazier: Florin Cîțu. Si atunci de ce sa ne mai miram ca cei pe care el i-a adus la putere, pesedistii, fac ca el..?

-18 (26 voturi)
Iulian Arion
6.12.2021, 09:31:39

"ca urmare a plecării intempestive a progresiştilor lui Barna şi Cioloş de la guvernare." Plecarea lor nu a fost intempestiva ( neașteptat și nedorit, neprevăzut, inoportun. – Din fr. intempestif, lat. intempestivus.) Fost premier a practicat mobbing impotriva ministrilor USR. Mobbingul este hartuirea, abuzarea psihologica a unui subordonat pentru a-l determina sa paraseasca organizatia. Sa ne amintim cum DSU condus de Arafat facea achizitii medicale in numele statului, unele inutile, altele inoportune, vezi depozitele de la Mizil identificate cu matriale, echipamente si aparatura medicala nedistribuita in spitale. Se aplica vorba romaneasca: Capra se b.s. iar oaia e face de rusine. Sa nu mistifici adevarul pentru activitatea de propaganda! Intotdeauna propaganda are ca obiectiv crearea unui sentiment de ura. Cand citesti un text care creaza ura, ai de-a face cu propaganda. Astfel de activitati care incita la ura intra sub sanctiune penala.

-23 (41 voturi)
Iulian Arion
6.12.2021, 09:44:50

"Marian Neacşu, condamnat în anul 2016 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce şi-a angajat fiica la biroul de parlamentar." Imorala si prin urmare ilegala este acordarea sumei lunare de 25 000 lei parlamentarilor pentru cabinetul parlamentar. Este imoral pentru ca nu exista utilitate publica pentru acel "cabinet parlamentar", in epoca internetului. Banii se acorda si nu exista obligatia prezentarii de documente financiar contabile privind utilizarea lor. Deci: Ori acei bani se adauga salariului si se impoziteaza Ori nu e mai acorda. Parlamentarii au prea multe privilegii de casta si bugetul public are alte prioritati pentru a mai sustine acest parazitism.

-25 (41 voturi)
Michiu Stefan
6.12.2021, 09:46:27

Stimata doamna/domnisoara, ati inceput articolul cu o incorectitudine-dupa parerea mea voita-:"plecarea intempestiva a progresistilor"-nu, n-au plecat de buna voie sau din calcul politicianist, ci au fost dati afara!Este vizibil tonul dumneavoastra de ironie-"progresusti" -la adresa USR,si mai vizibila nuanta ca taare regretati daca PSD isi va sustine propriile nominalizari!Impartialitatea -la dumneavosatra-este prost mascata!

+22 (22 voturi)
Mircea Nistor
6.12.2021, 11:03:49

E absolut retorică întrebarea dumitale, ce alegem, avocată cu relații interlope sau deputat penal .Pentru că însuși Klaunus Ciolanis e penal, a candidat la președinție fiind deja trimis în judecată, iar după ce a fost validat în funcție la Cotroceni, am aflat că a pierdut proprietatea unei case în favoarea proprietarului legal,pe care " marele" leberal îl uzurpase din drepturi. Spune-mi cu cine te întovărășești, ca să-ți spun cine ești...Invectivele ți acuzațiile gen " ciuma roșie " erau doar expresia luptei pentru ciolan,în realitate apucăturile PNL nu diferă în esență de cele ale PSD...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările