Politică

articolul anterior articolul urmator

Avocata poporului apără o academie politică

23
26 Apr 2021 00:09:26
Cristian Preda
Renate Weber FOTO Shutterstock
Renate Weber FOTO Shutterstock

Ştiţi ce anume au în comun un ziarist care titra mai demult că „o găină a născut pui vii”, un fost diplomat care a candidat de două ori la preşedinţie, arhiepiscopul de la malul mării care sfinţeşte la Bobotează cisterne cu apă, o chimistă poreclită Abramburica şi un chestor de poliţie cu grad de general? Sunt toţi membri ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Adică ai unei instituţii căreia parlamentul a refuzat, acum câteva săptămâni, să-i mai acorde subvenţie de la buget, invitând onor academicienii să îşi finanţeze indemnizaţiile din venituri proprii (a se citi: proiecte de cercetare). Nu e prima dată când se întâmplă asta. Şi-n 2020 a fost la fel. Acum un an, guvernul şi-a asumat răspunderea pentru legea bugetului, inclusiv pentru un amendament care lăsa AOŞR fără bani. Câţiva parlamentari i-au sărit în ajutor şi, modificând regulamentul de organizare a instituţiei, au reuşit să impună din nou alimentarea AOŞR cu milioanele cu care se obişnuise. Sincronizându-şi poziţia cu cea a guvernului Orban, preşedintele a atacat în vara trecută schimbarea respectivă de regulament la CCR, invocând chestiuni de formă, nu de fond, iar judecătorii i-au dat dreptate.

Anul acesta, când iar a rămas fără subvenţie bugetară, AOŞR e sprijinită de Renate Weber. Avocata poporului a introdus la CCR o plângere, susţinând că ar fi musai ca academicienii Cristoiu, Meleşcanu, Î.P.S. Teodosie şi ceilalţi colegi ai lor să primească bani de la stat. Argumentul ei este următorul: dacă AOŞR nu primeşte un asemenea sprijin, existenţa ei ar fi „fragilizată”. Un internaut hâtru traducea argumentul aşa: „e neconstituţional să n-ai bani, boss!”.

Indemnizaţiile nu sunt chiar de colea. Academicienii AOŞR primeau mai mulţi bani decât membrii Academiei Franceze. Aceştia din urmă – 40 la număr – sunt răsplătiţi cu 114 euro pe lună. La Paris e mai important prestigiul decât viramentul în cont. Membrii AOŞR – de vreo 10 ori mai mulţi decât academicienii francezi – primesc fiecare în parte până la 21 de mii de lei lunar, adică aproximativ 4.300 de euro. 

Dar chestiunea nu trebuie judecată doar financiar. Ci şi etic. Unii dintre membrii AOŞR sunt savanţi veritabili. Între cei afiliaţi sunt, însă, şi condamnaţi penali, plagiatori dovediţi, turnători la securitate ş.a.m.d. Cum e posibilă o asemenea lume pestriţă? Să fie vorba, aşa cum au observat deja cei care au descoperit că între membrii AOŞR se află şi Ion Iliescu, despre una dintre numeroasele reţele pesediste? Aparent, da. E academia preşedintelui care se fălea că-i „sărac şi cinstit”...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Capelin Amar
26.04.2021, 00:20:12

AOȘR = Asociația Oportuniștilor Șmecheri Rău. Dacă și Mache Șpagoveanu e om de știință, eu sunt mitropolit. Sau șpăgarologia a devenit știință și n-am aflat încă?

+4 (22 voturi)
Ovidiu Olariu
26.04.2021, 04:34:29

Sunt voci care cer cu insistentā desfiintarea celebrei "Academii" a "Oamenilor de Ştiinţă din România". Panā una alta, Parlamentul a lasat-o farā ciubucurile "stiintifice" -cititi banii, cititi sinecura- pe care o primeau "academicienii" ! Dar cea mai frumoasā treabā este cine sunt membrii acestei celebre "Academii". Articolul pe care il comentām dezvaluie si acest lucru: Pe langā o serie de autentici oameni de stiintā, "între cei afiliaţi sunt, însă, şi condamnaţi penali, plagiatori dovediţi, turnători la securitate ş.a.m.d.". Urmeazā intrebarea fireascā: "Cum e posibilă o asemenea lume pestriţă?". Simplu: traim in Romania, unde orice este posibil ! In aceastā situtie, este normal cā avocatul poporului sa conteste la CCR marea "nedreptate" care i s-a facut celebrei "Academii" a "Oamenilor de Ştiinţă din România": sā fe lāsati "academicienii" fara de malaiul cel de toate zilele ! Dar, la urma urmelor, asa le trebuie ! Dacā l-ar fi ales, mai demult, ca membru titular al "Academiei Oamenilor de Ştiinţă din Româniai", si pe avocatul poporului, ar fi avut grijā duamna Weber ca sa nu se fi intāmplat acest lucru !

+12 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
26.04.2021, 05:14:29

Comentariu considerat abuziv.

Iulian Arion
26.04.2021, 08:30:44

Sumele trebuie recuperate. Coroiul - zis Cristoiul ion - a fost dovedit informator al securitatii. In plus, el a fost profesor de Materialism Dialectic la Universitatea din Cluj, inainte de a fi ziarist la Scanteia Tineretului. Nu are educatie stiintifica. Materialismul dialectic este ideologie nu stiinta. Tomitanul a studiat religia. Religia nu este stiinta. Sumele trebuie recuperate si de la ceilalti paraziti.

0 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.04.2021, 09:21:56

”Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România”..? E doar una dintre miile de metode, institutii, organizatii, etc cu care se sifoneaza banul public fara nicio jena..! Se intampla in idiocratia mitomano-cleptocratca-neosecuritica care-i Romania duetului hegemonic mafiot postdecembrist PSD+PNL, iar asta vorbeste de la sine despre nivelul de coruptie la care au ajuns polticienii si cei numiti de catre ei la conducrea institutiilor statului, dar si despre gradul de babuinizare atins de ”bazinele electorale” ale celor doua mafii nationale(PSD si PNL).

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările