Avocaţii parlamentari pot pleda contra statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din comisia juridică au dat liber avocaţilor parlamentari să pledeze împotriva statului în cauze comerciale, civile sau penale. O parte dintre cei care au votat sunt ei înşişi avocaţi.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a eliminat, recent, o serie de restricţii care îi vizau pe avocaţii parlamentari. Prin votul comisiei, aceştia au câştigat dreptul de a pleda împotriva statului în cauze comerciale, civile, dar şi într-o serie de cauze penale, cum ar fi traficul de droguri.

Decizia a fost luată în momentul în care deputaţii au dezbătut o cerere de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu care viza o serie de modificări la legea privind transparenţa în exercitarea funcţiilor publice.

Discuţia despre restricţiile pentru parlamentarii avocaţi a avut loc spre finalul şedinţei, într-un moment în care preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă (PC), a părăsit sala. El l-a lăsat la la conducere pe secretarul comisiei liberalul Theodor-Cătălin Nicolescu, flancat de colega sa de partid Steluţa Cătăniciu. În numai câteva minute, deputaţii au respins majoritatea observaţiilor preşedintelui, eliminând incompatibilităţile menţionate.
Concluzia a fost trasă de Ciprian Nica (PSD), vicepreşedinte al comisiei juridice.

„Felicitări pentru rapiditatea cu care aţi votat actul normativ. Masa şi dansul la Braşov, se ocupă domnul profesor Adam (Ion Adam, PSD – membru al comisiei juridice, avocat n.r.)“, a comentat Nica.

Solicitarea ANI

Ulterior, preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a promis că legea va fi rediscutată după Paşte. Decizia finală va aparţine plenului Camerei Deputaţilor. Agenţia Naţională de Integritate a trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor prin care cere acestui for legislativ să nu modifice Legea 161/2003.

„Exercitatea concomitentă a mandatul de senator sau de deputat şi a calităţii de avocat care reprezintă persoane în cauze civile şi comerciale împotriva statului, a autorităţilor sau instituţiilor publice, a companiilor naţionale ori a societăţilor naţionale în care acestea sunt părţi, este de natură să legifereze ca legală o evidentă stare de incompatibilitate şi conflict de interese“, se afirmă în scrisoarea preşedintelui ANI, Horia Georgescu.

image

El atrage atenţia că acordarea posibilităţii unei persoane care ocupă o funcţie publică să reprezinte anumite categorii de persoane împotriva statului român va avea ca efect „manifestarea unei atitudini partizane, de natură să lipsească de obiectivitate exercitarea prerogativelor de putere publică“. La rândul său, premierul Victor Ponta a promis că va discuta cu colegii săi din PSD pentru a vota împotriva actului normativ.

USL a reluat o propunere a PDL

Incompatibilităţile pentru parlamentarii avocaţi au fost introduse de Guvernul Adrian Năstase prin Legea 161/2003 privind transparenţa în exercitarea funcţiilor publice.

În 2009, opt parlamentari PDL au propus modificarea radicală a actului normativ.

Cu câteva excepţii, avocatii parlamentari puteau pleda în orice fel de cauze civile sau comerciale impotriva statului. Comisia juridică, în frunte cu Daniel Buda (PDL), a dat undă verde legii care a fost adoptată şi de plenul Camerei Deputaţilor.

La vremea respectivă, Traian Băsescu a refuzat să promulge legea şi a cerut reexaminarea acesteia. Din 2009 şi până recent, deputaţii nu au discutat cererea de reexaminare, dar, acum, noua majoritate USL a repus pe tapet tocmai proiectul PDL.

Epoca de aur a proceselor

 Înainte de 2003, când Guvernul Adrian Năstase şi-a angajat răspunderea pentru Legea incompatibilităţilor, avocaţii parlamentari au luat cu asalt instanţele din România, făcând uz şi de calitatea lor în Legislativ.

Astfel, senatorul PSD  Antonie Iorgovan a reprezentat, ca avocat, în instanţă, trei dintre firmele sirianului Omar Hayssam. El a câştigat pentru firmele lui Hayssam dreptul de administrare a patru dintre pieţele Capitalei. Mai mult, Iorgovan a ameninţat Consiliul Local al Sectorului 1 că va suporta „consecinţe grave“ dacă nu va pune rapid în executare hotărârea judecătorească.

„Fiecare zi de întârziere ne creează o pagubă de ordinul câtorva mii de dolari“, afirma Iorgovan. Şi Ion Neagu (PSD), preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor în perioada 2000-2004, a pledat împotriva statului. El l-a apărat pe Keser Mehmet Fatih, trimis în judecată pentru un prejudiciu de 35 de milioane de dolari, reprezentand TVA ilegal restituit.  Keser Mehmet Fatih a fost pus în libertate în 2001, iar procesul a trenat vreme de mai mulţi ani.

Ulterior, presa a dezvăluit că una dintre firmele cetăţeanului turc avea sediul într-un imobil deţinut de Ion Neagu. Nici modificarea legislaţiei nu i-a oprit pe avocaţii parlamentari. În 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat faptul că Sergiu Andon, în calitate de deputat, se află în stare de incompatibilitate, întrucât a acordat, în calitate de avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-o cauză penală privind o infracţiune prevăzută de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de
corupţie.

Cine ar putea beneficia de noua lege:

O serie de senatori sau deputaţi au şi calitatea de avocaţi şi vor putea pleda în procese comerciale, civile sau penale împotriva statului. Primii trei din listă au fost implicaţi în modificarea legislaţiei la dezbaterile din comisia juridică.

Theodor-Cătălin Nicolescu (PNL) – secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, avocat

Steluţa Cătăniciu (PNL) – vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, avocat

Ioan Adam (PSD) - membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, avocat Baroul Braşov

Tudor Chiuariu (PNL) – preşedintele Comisiei juridice din Senat. Avocat, membru al Baroului Bucureşti

Ioan Chelaru (PSD) – senator,  decan al Baroului Neamţ 

Nicolae-Vlad Popa (PDL) – senator, avocat, membru al Baroului Braşov

Şerban Nicolae (PSD) – senator. Avocat, cabinet avocatură

Alin Tişe (PDL)  - senator, avocat in Baroul Cluj

Cătălin-Daniel Fenechiu (PPDD) – deputat, avocat,

Mate Andras-Levente (UDMR) – deputat,  avocat,  cabinet avocatură

Mircea Grosaru (Minorităţi) – deputat,  avocat – membru al Baroului Bucureşti

Daniel-Ionuţ Bărbulescu (PSD) – deputat, avocat,  membru al Baroului  Olt, cabinet avocatură

Valeria-Diana Schelean (PDL) – deputat, avocat, membru al Baroului Bucuresti

Vasilica-Steliana Miron (PPDD) – senator, avocat, membru al  Baroului Suceav

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite