Politică

articolul anterior articolul urmator

Avocaţii parlamentari şi-au votat o nouă superimunitate

7
29 Jun 2015 20:17:33
Autor: Iulia Marin
Avocaţii parlamentari şi-au votat o superimunitate FOTO Shutterstock
Avocaţii parlamentari şi-au votat o superimunitate FOTO Shutterstock

Senatul a adoptat astăzi, cu 85 de voturi favorabile şi 41 „împotrivă“, un proiect de modificare a Legii Avocaturii, criticat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, care a avertizat că legea ar crea o categorie favorizată în ce priveşte aplicarea legii penale: avocaţii.

Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari de profesie avocaţi, a trecut de votul în plenul Senatului şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională. Două dintre cele mai controversate amendamente aduse proiectului îi aparţin senatorului PSD Ioan Chelaru şi au fost semnalate de Hotnews.

Astfel, una dintre modificări stipulează că procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat, inclusiv a „suporturilor de sunet, imagine şi date“, adică a calculatoarelor sau telefoanelor mobile care aparţin avocaţilor. Prin această modificare, avocaţii ar putea, practic, să creeze o reţea infracţională în sistemul informatic al unui cabinet de avocatură, doar pentru că telefoanele şi calculatoarele le-ar fi protejate în faţa anchetelor.

Un al doilea amendament propus tot de Ioan Chelaru prevede că avocaţii nu răspund în faţa legii dacă nu denunţă fapte de corupţie despre care află în exercitarea profesiei.

Într-o reacţie transmisă la solicitarea site-ului Hotnews, DNA avertizează că „adoptarea unor astfel de modificări ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispoziţiilor Codului de Procedură Penală care trebuie să se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercită.“ Mai mult, procurorii susţin că adoptarea proiectului ar duce la nulitatea unor probe administrate în dosarele administrate deja de către DNA, „aflate atât în faza de urmărire penală, cât şi pe rolul instanţelor de judecată“.

Printre beneficiarii acestui proiect s-ar putea număra şi premierul Victor Ponta sau senatorul PSD Dan Şova, cercetaţi în calitate de avocaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Radu Mircea
29.06.2015, 20:39:03

# Ce inseamna un avocat pe fundul unui riu adinc cu un pietroi legat de picior ??? UN INCEPUT BUN .

+1 (3 voturi)
Aurel Paun
29.06.2015, 20:57:40

Tupeul actualilor parlamentari nu-l depaseste nimeni. Aceste jigodii isi fac legi care sa-i protejeze de orice raspundere penala pe banii alegatorilor. Pana cand poporul suporta acesti imbecili??!!

+1 (3 voturi)
Balcescu
29.06.2015, 22:09:48

Un alt atemptat la statul de drept ca sa-l scape pe Pontocchio de parnaie. Sper ca domnul presedinte al Romaniei sa trimita legea inapoi in parlament.

+1 (3 voturi)
tampa_killer
30.06.2015, 09:07:06

DNA-ul urmareste practic sa goleasca de continut activitatea avocatilor ceea ce este de inteles avand in vedere ca au nevoie de avocati slabi pt a-si impune propriul punct de vedere in instanta. Punctul de vedere al acestei institutii nici nu este unul moral avand in vedere ca avem a face cu opinia asupra unei legi care defineste activitatea partii adverse. DNA-ul nu reprezinta judecatorii si "avocatii" acuzarii... in curand vom avea avocati bagati in arest pt ca isi apara clientii

-3 (3 voturi)
Balcescu
30.06.2015, 14:11:15

Lasa abureala, aici este vorba de imunitate si de posibilitatea de a fugi de lege, nu de posibilitatea de a-si apara clientii. Suntem satui de imunitatea mafiotilor, fie ca sunt in parlament sa nu.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările