Politică

articolul anterior articolul urmator

Avocatul lui Trump îi lasă în ofsaid pe PSD-işti. Ce cred social-democraţii despre comisia internaţională sugerată de Giuliani şi dorită de Dragnea

40
30 Aug 2018 19:47:03
Autor: Maria Tufan, Radu Eremia
Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani
Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani

PSD a pierdut din ofensiva sa după ce Rudolph Giulini a spus că a fost plătit pentru scrisoarea în care critică Justiţia din România. Mai mult, una dintre temele din scrisoare, înfiinţarea unei comisii internaţionale pentru analiza protocoalelor secrete, pare a-i deruta pe PSD-işti, care nu ştiu clar ce vor de la ea, dar nici nu apelează la Comisia de la Veneţia.

Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a recunoscut joi pentru jurnaliştii de la „The New York Times“ şi „The Washington Post“ că ar fi trebuit să menţioneze în scrisoarea trimisă autorităţilor române prin care cerea verificarea protocoalelor dintre Parchetul General şi SRI că nu îl reprezintă pe preşedintele Trump.

„Poate ar fi trebuit să menţionez în scrisoare că nu îl reprezint pe preşedinte”, a spus el, precizând că a presupus că autorităţile române ştiu acest lucru. „Sunt persoană particulară”, a replicat el când a fost întrebat de ce a adoptat o poziţie contrară celei a Guvernului SUA. Rudolph Giuliani, care miercuri a recunoscut că a primit bani pentru a trimite scrisoarea critică la Palatul Cotroceni şi Parlamentului, a mai precizat că a discutat cu cel puţin un oficial român înainte de a trimite scrisoarea, fără însă a face nominalizări.

„The New York Times“ scrie că Giuliani a intrat în mod neaşteptat în dezbaterea din România prin trimiterea unei scrisori preşedintelui Klaus Iohannis în care critica eforturile anticorupţie ale ţării. „Nu are nimic de-a face cu guvernul Statelor Unite“, a spus Giuliani, referindu-se la scrisoarea în cauză, relatează publicaţia americană.

„Consiliez pe probleme de securitate, aplicare a legii şi terorism în multe state”, a adăugat el, menţionând practicile private derulate de toţi avocaţii personali ai preşedintelui. Rudolph Giuliani a arătat că, în ciuda faptului că îl reprezintă pe Donald Trump, el este „totuşi un avocat şi consultant independent”. El a explicat că munca sa legată de România s-a derulat prin compania proprie de securitate, Giuliani Security & Safety, care a fost angajată de Freeh Group International Solutions, o companie condusă de Louis J. Freeh, un fost director al FBI care l-a reprezentat şi pe afaceristul fugar Puiu Popoviciu condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie.

La rândul lor, jurnaliştii de la publicaţia Politico.eu notau miercuri că, în scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Giuliani a criticat „excesele“ DNA, spre deosebire de Departamentul de Stat, care a sprijinit eforturile acestei instituţii, Giuliani făcând referire la „intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi martorilor; interceptări telefonice neconstituţionale, mărturii forţate; şi procese judiciare incorecte”.

De altfel, ambasadorul SUA, Hans Klemm, spunea joi, după o întrevedere avută cu liderul PSD Liviu Dragnea, că modificările aduse legislaţiei penale şi anticorupţie pot influenţa negativ relaţia România – SUA, precizând că guvernul de la Washington sprijină complet lupta anticorupţie şi apărarea drepturilor omului. Dragnea a fost de acord cu scrisoarea lui Giuliani, despre care a spus că „pune degetul pe rană“, şi chiar cerea să se ţină cont de una dintre recomandările americanului, adică înfiinţarea unei comisii de experţi internaţionali care să analizeze impactul protocoalelor secrete asupra sistemului de justiţie.

Derută privind comisia internaţională

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi social-democraţi despre ce ar trebui să afle comisia internaţioală de specialişti, de unde să provină specialiştii şi de ce nu se apelează la Comisia de la Veneţia. Răspunsurile celor din partidul care a apreciat scrisoarea lui Giuliani sunt mai degrabă vagi. 

„Nu am idee cum trebuie să arate comisia, trebuie să fie nişte specialişti, experţi pe drepturile omului, pe drepturile libertăţii de exprimare, experţi în foarte multe domenii şi trebuie analizat din 2006-2007 până mai recent, nu doar ce s-a întâmplat, ci şi efectele“, a afirmat Codrin Ştefănescu, secretar general-adjunct al PSD. 

Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei şi actual preşedinte al Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, a răspuns foarte scurt „Trebuie analizat“. Concluziile celor doi: detalii despre o asemenea comisie trebuie discutate în Parlament, dar cerută şi părerea CSM.

Mai aplicată a fost Oana Florea, fostă şefă a Comisiei „Alegeri 2009“.  „Discuţia în acest moment e pur ipotetică. Pentru a se înfiinţa acum o comisie, trebuie văzut ce competenţe va avea, clar delimitate obiectele de activitate etc. Trebuie să ne asigurăm că din acea comisie vor fi persoane care vor fi absolut independente, dar cu bună cunoştinţă de drept european şi drept românesc. Eu văd atât nişte experţi profesionişti din România, dar şi din afară, adică oameni care au cunoştinţă de  ce se întâmplă la Curtea de Justiţie de la Luxemburg, Curtea Europeană a Drepturilor Omului“, a precizat Florea.

Pe de altă parte, social-democraţii nu au fost de acord că pe problema protocoalelor secrete ar putea să fie cerută părerea Comisiei de la Veneţia. „Comisia de la Veneţia are o anumită conduită şi o anumită reprezentativitate, mă refer la modul în care sunt aleşi membrii ei, e cumva pe lângă Consiliul Europei, deci haideţi să discutăm despre nişte profesionişti ai dreptului fără implicare politică“, a subliniat Iordache.

În schimb, deputatul Oana Florea consideră că e mai bună o comisie nouă, chiar dacă s-ar putea apela şi la judecătorii de la Veneţia. „Nu cred că s-ar bate cap în cap (n.r. – cele două comisii). Nu văd de ce. Într-adevăr,  şi acolo sunt experţi de talie internaţională. Nu au în schimb în atribuţii examinarea unor particularităţi de gen protocoale, adică respectiv nişte acte interne, de drept intern, semnate între instituţii la nivel naţional. Dar bănuiesc faptul că ar putea exista discuţii pe temă şi cu experţii Comisiei de la Veneţia“, a conchis Florea. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Jean Maurer
30.08.2018, 20:22:45

Am ajuns sa nu mai stim ce este normal si ce este anormal ! Pentru toate lucrurile ne trebuie o comisie internationala. Pentru ca noi fie suntem rauvoitori, fie suntem retardati !

+4 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
30.08.2018, 20:50:06

Mai degraba..”babuinizati”, ”groggy”, ”zombie” de la cata propaganda au bagat in romani cele doua mafii nationale, pesedist-aldista si limberal-iohannist-sereista..!

-4 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
30.08.2018, 20:53:41

Cam asta e Romania.."debasificata".. O Romanie a urii, o Romanie dezbinata de razboiul dintre cele doua mafii nationale, O taomanie in care seful de facto al statului e un mafiot pesedist notoriu, iar "presedintele tarii" un gainar imobiliar las, cu minte inceata si reactii intarziate, o uriasa impostura lipsita de orice urma de ambitie sau..suveranitate, o marioneta captiva trecutului ei penal si celor care ii tin dosarele departe de ochii lumii, ”papusarii” Sistemului politico-mafiot, falanga juridico-sereista, mafioti in roba de magistrati sau/si cu epoleti ascunsi vederii, care l-au plantat la Cotroceni ca sa le acopere mizeriile si abuzurile..!

-7 (19 voturi)
Petru Ioan
30.08.2018, 20:25:11

„Are și România ticăloșii, proștii și bandiții ei. Ba, mai are și un procentaj de comuniști cu școală, oameni cu o gîndire de tip Coreea de Nord sau sovietic. Spiritul acesta duhnește azi peste reacțiile lor clocotite. Miercuri seară și joi dimineață, toată media românească a urlat ca o babă care vede un viol într-o porumbiște că Rudolph Giuliani a fost plătit pentru scrisoarea sa. Gîndirea lor de CAP și de brigadieri voluntari tresărea patriotic și acuzator. Făcută pe bani, scrisoarea este o ticăloșie, au țipat proletarii români de politică și televiziune. Acest lucru ne obligă să o privim cu mai multă atenție. Ea trădează fie limitele gîndirii celor care s-au oprit la acest argument, fie ordinul primit. Nu ne aflăm în fața unei scrisori de dragoste sau a uneia către bunicul de la Sibiu. Scrisoarea este un document care denunță abuzuri dintr-o țară aliată SUA și cu pretenții din ce în ce mai europene. Este un semnal, un document care lansează (sau ar trebui să lanseze) o dezbatere publică legată de situația din România. Or, trimiterea acestui mesaj deja cu ecouri internaționale are o greutate, o valoare și este generată de importanța autorului, dar și de corectitudinea mesajului. Proletarii media din România și agenții serviciilor din presă incriminează caracterul comercial al scrisorii. Nici vorbă! În America, numai delațiunile și biletele de amor se scriu pe gratis. Un demers ca al lui Giuliani este egal cu impactul unei campanii puternice, cu ecouri internaționale. Fără să fie plătit, Giuliani ar fi fost demn de rîsul întregii Americi. Ca să nu zic altceva! Nu vreau să scriu nimic despre duduile de la Politico, cele care au aflat un răspuns la îndemîna oricărui prost. Ele apar de ani buni pe lista agenților de influenţă ai României. Și, din toate reacțiile de pînă acum, au servit întotdeauna partea dreaptă, cea care include și DNA-ul și SRI-ul și celelalte servicii. Ele au descoperit marea bombă de ciulama, că Rudolph Giuliani a fost plătit (fără să adauge că omul cu siguranță își va plăti și taxele cuvenite). Marea mea nedumerire vine de la faptul că în țara noastră nimeni nu zice nimic că isteriile lui C.T. Popescu sunt plătite zdravăn din pierderi și taxe neachitate, că gălăgia patriotică a lui Rareș Bogdan nu este nici ea pe gratis. Cît privește datoriile Realității TV și statutul ei, vă propunem să citiți în cursul săptămînii viitoare în Cotidianul ce au constatat procurorii DNA. Pînă la urmă, Realitatea TV este cel mai bun exemplu al exceselor comise de Binom și un grăitor exemplu de aplicare a protocoalelor. Din păcate, cei mai mulți acuzatori ai lefurilor nesimțite, ai corupției, ai pensiilor umflate sunt tot jurnaliștii care (este drept, din privat) adună salarii neobișnuite pentru România. Din păcate, oamenii nu știu sumele, ca să răspundă cu aceeași monedă, cu niște bannere pe care să scrie: „Nehaliților, trăiți din banii pentru manipulări!“. Un june reporter înregimentat la televiziunea SRI îl lua în răspăr pe Christian Mititelu, fost redactor-șef al BBC, secția română, că minimaliza „drepturile de autor“ ale lui Giuliani. O întreagă emisiune s-a învîrtit numai în jurul faptului că scrisoarea a fost plătită, neînțelegînd că este un fapt de o banală și americană normalitate care nu se potrivește cu percepția de tip proletar din țara noastră. „Am vrea să știm de la cine vin banii! Poate vin de la partid sau de la poporul român!“. Prima problemă: românul cârcotaș și mahalagiu vrea întotdeauna să știe cît cîștigi, cît te-a costat inelul nevestei și cît ai cheltuit pe masa de alaltăieri. Dacă nu-i zici cîți bani ai în cont, ești secretos și mitocan. Cum să nu afle el cine a plătit, de unde sunt banii și, eventual, pe ce are de gînd să-i cheltuiască Giuliani? A doua: ziariștii, securiștii și o gașcă de politicieni fac pe proștii. Vorbesc despre plătirea scrisorii lui Giuliani pentru a ocoli conținutul ei. Îi arde pe creier și îi acuză. Recitiți și dumneavoastră scrisoarea. Ea pomenește despre excesele DNA sub Kovesi, despre intimidarea judecătorilor, a avocaților și a dreptului la apărare. Giuliani scrie despre protocoalele SRI – DNA, SRI – CSM și SRI – ÎCCJ. Rudolph Giuliani încă nu știe (pentru că nu l-am văzut nici noi) pe cel semnat cu Inspecția Judiciară, cu Institutul Român de Expertize Criminalistice și cu cine o mai fi semnat. Ce este această nebunie cu justiția din România? Un „prejudiciu adus statului de drept sub pretextul aplicării cu eficiență a legii“, scrie Giuliani. O fi altfel? Bate cîmpii Rudolph Giuliani, sau România a ajuns să lupte împotriva corupției cu mijloace totalitare? Și ele aplicate numai împotriva adversarilor politici ai președintelui și ai serviciilor secrete și DNA? Sigur că, în accepțiunea lui Klaus Iohannis, mulțumit de treaba făcută de Kovesi și Coldea, scrisoarea lui Giuliani este un fel de neașteptată demascare internațională. Geaba au sărit SUA, Departamentul de Stat și alți susținători ai Binomului să acopere practicile abuzive din justiție. E prea tîrziu! Cealaltă față a anticorupției din România începe să se vadă prin toată lumea. Post-scriptum Iată ce-mi scrie o personalitate enormă din diaspora: „Rudolph este amicul meu și prieten al României din 1993! În sfârșit, și-a luat inima în dinți să spună ce trebuie de mai mulţi ani deja, dar fiind avocat, avea nevoie de dovezi. Iată că, după atâția ani de când mă tot plâng la el, mi-a dat dreptate. Protocoalele l-au făcut să vadă că am 100% dreptate! Voila! Acum să vă văd!“. (C.N.)

+1 (9 voturi)
king artur
30.08.2018, 20:31:58

Suntem de rasu curului! Comsie internationala ai? De unde are ciuma bani sa mituiasca o comisie intreaga? Mozaicarii abia astepta sa fie in comisie.... Pt cateva milioane de verzisori, mai ca vor da castig de cauza ciumei. Ce ziceti?

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările