Avocatul Poporului începe analiza OUG privind Codul Administrativ pentru o eventuală sesizare a CCR. Câte petiţii au fost trimise Renatei Weber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului a anunţat, vineri, că a primit zece petiţii având ca obiect sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ şi examinează prevederile documentului, urmând a comunica public concluziile.

„Avocatul Poporului a primit, până în prezent, un număr de zece petiţii, atât de la persoane fizice cât şi de la persoane juridice, având ca obiect sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Avocatul Poporului examineaza constituţionalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului său constituţional de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor”, a transmis, vineri, Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a precizat că analiza presupune parcurgerea unui act normativ complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) şi identificarea eventualelor vicii de constituţionalitate prin raportare la legislaţia incidentă asupra căreia operează modificări  actul normativ.

„Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune şi analiza jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constituţionalitate vor fi comunicate atât petenţilor cât şi publicului”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Codul Administrativ a fost adoptat pin Ordonanţă de Urgenţă şi a fost modificat la doar o săptămână, tot prin OUG. Documentul prevede, printre altele, indemnizaţii de vârstă pentru primari, dar şi faptul că preşedintele are la dispoziţie doar zece zile pentru a răspunde în cazul remanierilor guvernamentale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite