Politică

articolul anterior articolul urmator

Avocatul Poporului: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiţionată de testarea COVID-19

8
7 Aug 2020 14:29:23
Autor: News.ro
Renate Weber, Avocatul Poporului. FOTO FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Renate Weber, Avocatul Poporului. FOTO FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului a transmis, vineri, că internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiţionată de testarea COVID-19, ceea ce ar fi ”nu doar un abuz, dar şi un pericol de izbucnire a unor noi focare”.

Avocatul Poporului transmite, vineri, după apariţia mai multor reclamaţii şi articole de presă potrivit cărora pacienţilor li se solicită teste pentru coronavirus la internarea pentru alte afecţiuni, că acest lucru este considerat ”nu doar un abuz, dar şi un pericol de izbucnire a unor noi focare, în condiţiile în care nu toţi îşi permit costurile testării pe cont propriu”.

„Considerând că rezolvarea urgenţelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât şi internările programate sunt de maximă importanţă pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a întreprins demersuri la Ministerul Sănătăţii”, a transmis instituţia.

Sursa citată a precizat că, din răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii, situaţia este reglementată. Astfel, ”potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 cu modificările şi completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor şi, în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistenţa medicală necesară pentru afecţiunea/afecţiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test”.

„Pacienţii care în urma triajului nu au motiv să fie consideraţi cazuri suspecte pentru infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între pacienţi”, a mai transmis Avocatul Poporului, citând din răspunsul primul de la Minusterul Sănătăţii.

De asemenea, începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce priveşte situaţia pacienţilor care nu sunt suspecţi COVID-19, în urma triajului, aceştia vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei fără RT-PCR.

„Pacienţii suspecţi vor fi internaţi în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testaţi prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, testări decontate unităţilor sanitare prin Programul Naţional de Boli Transmisibile Prioritare”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Instituţia concluzionează că ”persoanele care reprezintă urgenţe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiţionate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil şi de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situaţia în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanţei judecătoreşti”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

A.S.
7.08.2020, 14:33:23

Madam Weber asta-i idioata? Chiar vrea cu tot dinadinsul sa expuna personalul medical la virusul asta?

0 (8 voturi)
Radu Alexe
7.08.2020, 14:43:41

Individa asta sufera de jigodism cronic precum stapanul ei Tariceanu . Ea merita internata la Balaceanca sau Socola , asa ca n-are nevoie de test !

0 (6 voturi)
Iosif66
7.08.2020, 16:22:34

Comentariu considerat abuziv.

Alexandru Preda
7.08.2020, 16:44:56

Sa fie destituita aceasta avocata periculoasa. Când numai ca să ieși în evidenta, faci rău, nu bine, e vremea sa te duci acasă și sa te încui cu trei lacate.

0 (4 voturi)
un motan intransigent
7.08.2020, 17:03:43

Madam Renate Weber e inteligenta si periculoasa. Sa ne imaginam ca, potrivit opiniei dumisale, un om ciumat nu poate fi dus la lazaretul de ciumati fara acordul acestuia si, in felul asta, cu nitica imaginatie si gandind contrafactual, ne putem da seama ce zace in mitea acestei avocate, inamic perfid, inteligent si subtil al neamului ramanesc. Locul acestei doamne e in afara hotarelor tarii. Dusmanul dintre ziduri e cel mai rau dusman! Jos cu dumneaei si afara din tara!!!

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările