Politică

articolul anterior articolul urmator

Banditism de stat, reglementat prin ordonanţe de urgenţă

100
22 Jan 2017 13:08:36
Liviu Avram
Ministrul justiţiei, Florin Iordache, promovează interesele infractorilor
Ministrul justiţiei, Florin Iordache, promovează interesele infractorilor

E mai grav decât am bănuit: se poate demonstra cu uşurinţă că cele două ordonanţe de urgenţă propuse de Ministerul Justiţiei, privind graţierea şi modificarea legilor penale,  reprezintă nimic altceva decât o autorizaţie legală pentru furt din banii publici. Prima ordonanţă rezolvă trecutul, cealaltă pregăteşte viitorul. E ca şi cum am fi pus nişte infractori să scrie Codul Penal. Şi acum, demonstraţia.

Dacă eliminăm zgura emoţională a celor două ordonanţe de urgenţă, putem constata că miza majoră a autorilor lor pare să fi fost dezincriminarea aproape completă a unei anume infracţiuni: abuzul în serviciu, pedepsit acum cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Spre deosebire de alte infracţiuni legate de activitatea demnitarilor sau a funcţionarilor publici - cum ar fi darea şi luarea de mită sau traficul şi cumpărarea de influenţă - abuzul în serviciu are un mare păcat: nu se poate face în deplină clandestinitate. Lasă întotdeauna urme, pentru că implică decizii scrise, caiete de sarcini, procese-verbale, viramente bancare, alte documente.

Este rezonabil că credem că nimeni nu comite un abuz doar de dragul abuzului, ci aşteaptă îndeobşte şi o recompensă. Iar logica celor care au gândit ordonanţele de urgenţă aceasta pare să fi fost: dacă lipsim de substanţă penală abuzul în serviciu, infracţiunile subsecvente, cele clandestine, vor fi mult mai greu de descoperit.

Ordonanţa de urgenţă privind graţierea rezolvă trecutul. Abuzul în serviciu, indiferent de gravitatea sa, nu se află printre infracţiunile exceptate de la graţiere. Cum covârşitoarea majoritate a sentinţelor date până acum pentru abuz în serviciu nu depăşesc limita de cinci ani, ordonanţa privind graţierea îi scoate din puşcărie pe aproape toţi cei care au comis asemenea infracţiuni.

În schimb, ordonanţa de urgenţă privind modificarea legilor penale pregăteşte  – şi mutilează – viitorul. Pretextul, vehicolul acestei mutilări, este o decizie din vara trecută a Curţii Constituţionale. CCR a rafinat definiţia abuzului în seriviu, statuând că sintagma „îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor” de către un funcţionar public este constituţională în măsura în care prin cuvântul „defectuoasă” se înţelege „cu încălcarea legii”. Decizia nu reclama neapărat o schimbare a legii. Judecătorii ar fi ştiut să interpreteze litera legii în sensul stabilit de CCR, iar dacă n-ar fi ştiut judecătorii, aveau avocaţii grijă să le spună.

Însă Ministerul Justiţiei a profitat de această decizie şi nu doar că a pus în acord Codul Penal cu decizia CCR, dar a adus şi alte modificări, fundamentale, la definirea abuzului în serviciu, după cum urmează:

** Limitele de pedeapsă pentru abuz în serviciu au fost scăzute de la 2-7 ani de închisoare la 6 luni - 3 ani sau amendă.

** S-a stabilit un prag de 200.000 de lei (cam 45.000 de euro) prejudiciu peste care abuzul în serviciu poate fi considerat infracţiune. Sub acest prag nu există infracţiune.

** S-a impus condiţia ca acţiunea penală pentru un abuz în serviciu să nu poată fi declanşată decât dacă persoana vătămată face plângere prealabilă. Potrivit procedurii penale, plângerea prealabilă nu poate fi depusă decât până în trei luni de la comiterea infracţiunii.

Ministerul Justiţiei nu a justificat în niciun fel aceste modificări. Prima nu este doar un inexplicabil semn de indulgenţă faţă de abuzul în serviciu, dar are în plus meritul că scurtează în mod corespunzător şi perioada de prescripţie, dincolo de care anchetele sau procesele nu mai pot continua. Cât priveşte celelalte două modificări, să luăm un caz pur ipotetic, dar perfect realizabil.

Un primar decide să achiziţioneze un banal creion cu un milion de euro, din banii primăriei pe care o conduce. Este acesta un abuz? Orice om normal la cap ar zice că da. Dar în ipoteza ordonanţei de urgenţă, persoana vătămată, care trebuie să depună plângere prealabilă pentru abuz în serviciu, este chiar primăria care plăteşte. Iar reprezentantul acesteia, singurul în măsură să depună plângerea prealabilă, este exact primarul care şi-a dorit creionul. Dacă n-o face în termen de trei luni, primarul rămâne şi cu milionul de dolari, şi cu creionul.

Dacă primarul este mai puţin hapsân, el poate decide să achiziţioneze acelaşi banal creion nu cu un milion, ci cu 25.000 de mii de euro – câtă vreme legea permite achiziţii publice directe de până la 30.000 de euro. În aceste condiţii, chiar şi dacă primarul, prin absurd, depune plângere prealabilă pentru abuz în serviciu împotriva propriei sale decizii, procurorii tot nu pot declanşa urmărirea penală, pentru că prejudiciul este sub pragul 45.000 de euro, impus de ordonanţa de urgenţă.

De mai bine de zece ani, în activitatea de zi cu zi, mărturisesc că folosesc creioane. Cam patru bucăţi pe lună. Acum ce să zic? Cred că mi-ar plăcea să fiu primar în condiţiile ordonanţei de urgenţă promovate de Ministerul Justiţiei. Măcar trei-patru luni.

Prin condiţiile puse pentru declanşarea urmăririi penale, asistăm, în fapt, la o veritabilă dezincriminare a abuzului în serviciu contra intereselor publice. Simpla punere în dezbatere publică a acestor ordonanţe de urgenţă, aşa cum au fost ele concepute, este prin ea însăşi o dovadă că în Guvernul României au pătruns persoane cu ridicat potenţial infracţional, apte să impună, prin manipularea legislaţiei, un veritabil banditism de stat. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, nu are ce căuta în dezbaterea publică a acestor iniţiative dacă nu spune clar, cu nume şi prenume, cine le-a gândit.

Iar dacă numele este Iordache şi prenumele este Florin, mai e de aşteptat un singur gest: demisia. Este imposibil să mai ai încredere într-un guvern în care au pătruns persoane care au putut gândi asemenea acte normative.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Radu Mircea
22.01.2017, 13:26:58

# Este de subliniat adresa precisa a dezincriminarii abuzului in serviciu : cine credeti ca poate comite abuz in serviciu ''' indeplinire defectuoasa '' ??? Gheorghe care fura gaini de foame ??? Hotii de buzunare ??? Betivii care se urca la volan ??? Scandalagii care isi bat nevasta si copiii ???

+41 (41 voturi)
Stan Toma
22.01.2017, 13:39:35

Mai strasnice sunt pedepsele la Codul Rutier domnule Mircea decat ce propune guvernul pentru atat de multe infractiuni grave .

+31 (33 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.01.2017, 13:30:08

Tavalugul mafiei pesediste abia a pornit..! Dupa 2 ani de excursii si alte ocupatii..imperiale, Iohannis o facea pe-a..surprinsul in fata rezultatelor ultimelor alegeri si evenimente, desi chiar el, cu ” vesnica lui adormire” in fotoliul de Cotroceni, a contribuit la victoria in alegeri mai clara ca niciodata a mafiei pesediste si la prapadul care urmeaza sa ingroape satul de drept, justitia, demnitatea si credibilitatea statului roman..! Da..! V-ati imbatat cu apa de ploaie atunci cand aplaudati discursurile mafiotilor PNL si PSD despre ”debasificarea tarii si cand ii ridicati osanale lui Iohannis, crezandu-l dornic si mai ales capabil sa lupte cu mafia pesedista..! Acelasi lucru faceti si acum..! 2 ani a ..huzurit pe banii vostri fara sa contribuie cu nimic la devoalarea manariilor la care se dedau in parlament sau la guvernare atat PSD cat si PNL, fara sa contribuie cu nimic la consolidarea statului de drept, la apararea sau promovarea intereselor Romaniei la UE sau la alte organizatii politico-econonice internationale..! Pur si simplu a facut figuratie, plescaind de incantare ca mafiotii pesedisti i-au marit bugetul pentru excursii si i-au triplat salariul, ba chiar i-au luat si un avion drept recunostinta pentru colaborationismul si ..docilitatea lui din prima parte a mandatului. Acum, cand pare ca s-a trezit si a inteles ca fost tras pe sfoara si ca mai devreme sau mai tarziu s-ar putea sa pupe si el o demitere de toata frumusetea, abia acum deci a inceput sa strige in timpul rarelor lui insomnii diurne ca militianul turmenta ”Sariti oameni buni, hotii..!” Tarziu..! Hotii manaca semintele naivitatii si comomodotatii nostre si ne atunca tuturor cojile in freza, intr-un total dispret fata de statul de drept si de perioada in care le tremurau genunicii de frica Marinarului,.! Uitati-va la voi, oameni buni..! De ani de zile va aratati oripilati de jafurile si manariile PSD-lui..! Si tot de ani de zile sperati sa vina altcineva si sa-i scoata de la butoane..! Voi nu faceti nimic pentru asta..! O tineti tot intr-o gargara pe forumuri, dar cand vine vorba sa va mobilizati la vot impotriva acestor mafioti..stati acasa sau tot pe forum..! Iar apoi va plangeti ca mafiotii pesedisti, singuri sau in alianta cu liberalii taricenisti sau țurcanisti, va tin in stadiul de..africani ai Europei..! Iar daca vine cineva si va spune adevarul despre voi. despre radacina răului, despre impostorii si mafiotii ambelor tabere, PSD si PNL, mafioti care in cateva randuri IMPREUNA v-au saracit si v-au facut de ras in fata intregii lumi civilizate si in mod real democrate, va dati loviti in..mandrie, inteligenta, discernamant. Nu veti progresa nici peste 50 de ani daca o tineti asa; si fuduli si destepti pe forum , dar culmea, ”incalecati”, saraciti, umiliti de mafioti imbecili si semianalfabeti..!

-6 (36 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.01.2017, 13:37:42

”..mananca semintele naivitatii si comoditatii noastre..”

-6 (12 voturi)
mitrut
22.01.2017, 13:38:24

In loc sa dubleze pedepsele infractorilor platiti din bani publici, oricare ar fi ei si orice fapte ilegale ar savarsi, ei dezincrimineaza aproape toate faradelegile lor! Pentru asa un guvern merita a fi reintrodusa pedeapsa capitala. Macar doi-trei ani.

+19 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările