Politică

articolul anterior articolul urmator

Banii

34
6 Aug 2017 08:59:26
Mircea Morariu

Indiscutabil, tema principală de dezbateri pentru săptămâna ce se încheie astăzi a fost aceea a banilor. Nimic deosebit - veţi spune - despre bani discutăm zilnic. O facem din varii motive, însă cel mai adesea fiindcă banii nu ne prea ajung. Şi că, în pofida promisiunilor electorale, continuăm să ne ducem de pe-o zi pe alta viaţa.

Marea „inovaţie“ adusă de ultimele şapte zile e că mai toată lumea - presa, societatea civilă, cetăţenii simpli - a fost mai puţin preocupată de banii proprii, cât de banii altor oameni. Îndeosebi, de banii celor binecuvântaţi de lege sau de legi cu ceea ce îndeobşte se cheamă „pensii speciale“, chiar dacă nu întotdeauna sintagma respectivă a fost utilizată riguros exact în feluritele conversaţii pe tema banilor.

De fapt, ne-au interesat mai abitir ca altădată pensiile mari, pensiile cu multe zerouri, fie ele „speciale“ sau „de serviciu“ încasate de foştii parlamentari sau magistraţi, de foştii salariaţi ai Tarom, de foştii diplomaţi ori angajaţi din serviciile de forţă, fie ele armată (să fie vorba doar despre magistraţii militari, aşa cum spun unii, sau şi de generalii în rezervă şi cu păcate multe, cum crede d-na Alina Mungiu -Pippidi?), poliţie, jandarmerie sau servicii secrete, de foştii activişti ai PCR şi foştii ofiţeri ai Securităţii. Lista acestor foşti este, din păcate, după cum se vede, teribil de lungă şi nu am nici pe departe pretenţia că aş fi epuizat-o în enumerarea de mai sus. 

Prin controversele înfocate purtate în ziare, prin talk-show-uri televizate, la cozi, în parc sau cu ocazia întâlnirilor întâmplătoare, trebuie să recunoaştem că am depăşit zdravăn cadrele discuţiei iniţiale. Mai exact acele cadre între care le-ar fi plăcut guvernanţilor să ne situăm. Astfel încât să îşi afle justificarea măsurilor adoptate de Cabinetul Tudose vinerea trecută. Măsuri care nu prea sunt conforme cu ceea ce clamau Olguţa, tovarăşa Rovana, daddy Dragnea anul trecut, când erau în opoziţie şi nu le plăcea nimic din ceea ce intenţiona să facă guvernul condus de dl. Dacian Cioloş.

D-na Lia Olguţa Vasilescu - ilustrissimă italienistă şi incontestabilă fiinţă poliglotă, posesoare a unei diplome de doctor în Sociologie, diplomă bănuită a nu fi fost luată tocmai pe cinstite, doamna Carmen Dan, la rându-i femeie norocoasă, posesoarea unei miraculoase cariere, propulsată din condiţia de secretară de şcoală generală la aceea de senatoare şi mai apoi, la poziţia de ministru de Interne, poate chiar premierul Mihai Tudose ar fi preferat să discutăm aprins doar despre pensiile mari, exagerate ale ofiţerilor de Armată şi de Poliţie. Şi nu, nicidecum despre toate. În nici un caz despre acelea ale generalilor „cu probleme“, ale generalilor fideli PSD, ale genialilor generalissimi Alina Neagu şi Gabriel Ciocoiu. Aceştia din urmă insi care de abia au depăşit 40 de ani,pensionaţi, istoviţi fiind de atâta muncă, boli şi sacrificii pentru ţară, beneficiari de pensii grase şi, mai apoi, rechemaţi „sub arme“, la dorinţa de nerefuzat a doamnei Carmen Dan. Căci cine o refuză pe doamna Carmen îl refuză pe însuşi Daddy Dragnea şi asta poate dăuna grav carierei, dar şi veniturilor ulterioare.

Se vede de la o poştă că nu e deloc pe placul actualei echipe guvernamentale, dar nici pe acela al coaliţiei PSD-ALDE că discutăm şi despre aberaţiile financiare aduse deja de Legea salarizării unitare. Devenite vizibile ele arată că legea în chestiune nu este altceva decât o lamentabilă încropeală amatoricească pentru care duduia Lia Olguţa Vasilescu aştepta să i se construiască deja statuie adevărată, nefiindu-i suficientă statuia din cuvinte ce i-a fost durată, înaintea crizei guvernamentale, de neobosita nouă Mioriţă pesedistă, primăriţa generală a Capitalei, d-na Gabriela Firea.

Nu, nu e bine, nu se face să vorbim despre indemnizaţiile dublate ale parlamentarilor sau despre ce salarii şi-au tras mai nou primarii ori preşedinţii de consilii judeţene. Nu e bine să observăm că, dacă prin anii 90 cu toţii eram invidioşi pe salariul femeii de serviciu de la Renel care îl depăşea cu mult pe cel al unui profesor, astăzi crăpăm de invidie contemplând salariul de care are parte femeia de serviciu din Primărie.

Ajungem astfel la a doua noutate adusă de săptămâna care se încheie. Nu ne-am limitat să vorbim despre bani doar din perspectivă economică (bugetul de pensii crapă! - striga cât o ţinea gura inenarabila Olguţă, alţii, din afara PSD, spun că s-a ajuns deja demult la fundul sacului şi că grecizarea ţării ar fi o chestiune iminentă), ci şi din punct de vedere politic.

Căci mulţi sunt analiştii neînregimentaţi puterii actuale care susţin că modificările preferenţiale, sau, mai exact cu schepsis, la legile pensionării au un vădit substrat politic. Iar o atare ipoteză, din câte se pare, nu prea este pe placul nici al lui Dragnea, nici al lui Tăriceanu, nici al lui Tudose, dar nici al preşedintelui Klaus Iohannis.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Vanatorul/d.c.
6.08.2017, 10:05:45

Nu legea salarizarii unitare e problema..Majoritatea bugetarilor cu salarii de manageri de firma privata, atunci cand statul roman va intra in criza datoriilor, s-ar putea sa ia salariile..odata la un an. Apoi mai e o chestie absolut legala si constitutionala: oricare guvern ulterior poate ”opera”, oricand , o noua lege a salarizarii, poate taia din salarii, poate elimina sporuri..! Adevarata problema pe termen..nelimitat o reprezinta noile pensii speciale pentru militari (mai mult pentru SRI-isti si militieni-că politisti n-ai cum sa le spui, decat pentru cei din MApN). Zic ca e adevaraat problema pentru ca pensiile , asa cum a decis mai demult CC sunt ..intangibile. Ei bine, vorbim de un efort bugetar de 5,9 miliarde lei anual (circa1,4 miliarde euro), adica..tineti-va bine acum!.. aproape 1% din PIB (0,8%). Asa cum spuneam, de aceste pensii speciale se vor bucura mai mult militienii si securistii lui Coldea, dar si ai lui Iulian Vlad si Postelnicu, ei fiind si cei mai numerosi beneficiari. Practic aceste pensii speciale junt un jaf pe fata..! Pagubitii sunt toti romanii, fie ca vorbim de alte categorii de pensionari, fie de contribuabili, si asta mai multe generatii. Numai PSD-ul e in stare de asa ceva (cu acceptul tacit al celelaltei mafii, PNL si al genialului strateg al muteniei si fugii de raspundere, blatistul pe care sistemul l-a pus sa faca figuratie la Cotroceni, Klovnis Iohannis ). Romania e jefuita la o scara nemaintalnita nicaieri altundeva, nu de straini, nu multinationale, ci de catre proprii bugetari..! Statul e mafiotizat de catre prprii bugetari..! Tara va intra in faliment datorita lichelismului propriilor bugetari de lux(bugetari cu salarii si ulterior cu pensii mai mari de 2000 de euro..! Si cand spun bugetari de lux ma gandesc la securisti, militieni, militari si la toti acei smecherasi ”intelectuali” angajati in diferite institutii ale statului, care smecherai ”intelectuali” nu se dau inapoi de la nimic cand vine vorba sa jefuiasca cat de cat bugetul statului, fie ca vorbim de cei care fac tot felul de specializari inutile dar care urmeaza a fi platite , fie de cei deveniti doctori in stiinte tot felul pentru oarece cascaval de la buget, etc, etc. In afara de ăstia mai sunt o gramada de taietori de frunze la caini prin alte zeci de mii de birouri. Ei vor duce tara de răpa, in timp ce vor arata cu degetul in alta directie..!

+7 (7 voturi)
dva
6.08.2017, 10:51:47

Vanatorul/d.c. " Numai PSD-ul e in stare de asa ceva " Adica cum PSD daca PSD vrea sa reduca aceste pensii speciale ? In lege vor fi indicate la reductie toate pensiile speciale cu exceptia celor ale magstratilor. Ale magistratilor nu pot fi reduse pentru ca asa a hotarat CCR. Trebuie desfintata CCR, taierea pensiilor magistratilor si apoi reanfintarea CCR, asta ar fi singura solutie

-1 (1 vot)
Crina Mate
6.08.2017, 10:31:03

Domnule Morariu, acum era momentul sa spuneti o vorba buna si despre mizerabilul de Basescu! Care mizerabil a taiat pensiile speciale si a implementat in sistemul de pensii pricipiul contributivitatii.

+3 (3 voturi)
dva
6.08.2017, 10:58:30

Mai trebuie mentionat un anunt de o importanta majora: Acuma aici sunt 2 mari chestii: 1. Ambasadorul se pare ca e pe undeva in vacanta. Asta e bila mare pentru domnul Ministru a Justitiei, care si pe mine ma enerveaza amuzant cand il aud cum da declaratiile : In stil de profesor de la catedra. Cred ca dupa ce a iesit domnul Ambasador de la vizita Fulger facuta la Ministerul Justitiei a zis : Mamaa asta ma termina cu discursurile astea ! Ceea ce din fericire se pare ca s-a si realizat 2. Cum o s-o sanctioneze? Ca daca o sa tina o prelegere din asta de tip Catedra e clar ca o s-o faca sa se dea cu capul de Pereti (ca domnul Ambasador) dar mi se pare prea putin

-1 (1 vot)
dva
6.08.2017, 11:00:47

Na ca am disparut anuntul ! Domnul Ministru al Justitiei Toader a anuntat ca o va sanctiona pe Kovesi pentru ca nu se prezinta in fata Legii si a Comisiei Parlamentare de anchetare a Fraudarii alegerilor din 2009

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările