Politică

articolul anterior articolul urmator

Banii din PNRR vin doar la pachet cu reformele asumate în plan. Cine să le facă, domnule preşedinte Iohannis?

24
28 Sep 2021 07:43:51
Ştefan Vlaston
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Toată „fericirea” provocată de aprobarea planului, în primul rând dlui premier Cîţu, ar fi acceptabilă doar după răspunsul la întrebarea din titlu. Nu este suficient ca dl Cîţu să se împăuneze că va face el reformele, că este Superman. Chiar dacă are o supunere mistică faţă de protectorul său, dl Iohannis, tot nu este suficient pentru reforme. Este exact ce-i lipseşte dlui Cîţu. Înţelegerea funcţionării statului în democraţie.

Aici îl bate şi un elev de liceu. Toate deciziile luate demonstrează această realitate.

Ce ne spun oficialii de la Bruxelles

Oficiali ai CE ne spun clar:

Noi sperăm că va fi instalat un guvern stabil cât mai repede posibil. Atât timp cât România îşi îndeplineşte angajamentele, în termeni de borne şi ţinte de investiţii şi reforme, nu există un impact imediat asupra PNRR. Acestea fiind spuse, va fi probabil dificil de pevăzut cum vor fi realizate acestea dacă nu există un guvern cu o majoritate (parlamentară n.r.) care să promoveze mai ales reforme, dar şi investiţii care au fost incluse în plan”.

Se ştie explicit acum: Comisia va autoriza următoarele plăţi pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a jaloanelor şi a ţintelor prezentate în planul de redresare şi rezilienţă, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi a reformelor. Cu evaluare şi verificare la fiecare şase luni.

Mai clar de atât nu se poate. CE nu consideră actualul guvern unul stabil şi pus pe treabă, pentru că este un guvern interimar, care nu are majoritate parlamentară. Cât o fi de greu de înţeles pentru preşedintele Iohannis?

Se va reface coaliţia de guvernare?

Este clar acum că preşedintele Iohannis a aruncat în aer coaliţia de guvernare. Fără aprobarea şi încuviinţarea sa, Cîţu nu mişca un deget. Iohannis însuşi a atacat violent USR PLUS la câteva zile după spargerea coaliţiei. Pentru că miniştrii USR PLUS nu-i ciuguleau din palmă ideile şi proiectele.

Aşa cum stau lucrurile acum, USR PLUS, indiferent cine câştigă preşedinţia partidului, Barna sau Cioloş, nu revine în coaliţia de guvernare dacă Florin Cîţu rămâne premier. Mai grav, şi Cîţu şef al PNL va fi o frână teribilă în adoptarea deciziilor în coaliţie, dacă se încăpăţânează să-şi impună ideile lui şi pe cele ale lui Iohannis.

Tabăra Orban

Poate fi considerată deja în opoziţie cu actuala guvernare. Declaraţiile de ieri ale lui Orban nu mai lasă loc de îndoială. Nu va exista un „pupat toţi piaţa Modrogan”.

După încetarea oricărui parteneriat cu preşedintele Iohannis, Orban a devenit şi mai categoric: „Preşedintele României a încălcat Constituţia. Comisia de control a SRI ar trebui să cerceteze acest subiect. Puterea de Stat a fost folosită pentru intimidarea membrilor PNL. Lovitură de partid. Cele mai grave încălcări ale normelor democratice într-un partid politic”.

Există informaţii conform cărora oamenii lui Orban îi cer acestuia să părăsească cu toţii partidul. Oricum, parlamentarii din tabăra Orban nu vor vota iniţiativele legislative ale guvernului, OUG-urile, odată ajunse în parlament. Dacă cineva îşi imaginează că după astfel de declaraţii Orban se va întoarce spăşit în spatele lui Cîţu, se înşeală amarnic. În plus, toţi oamenii din tabăra Orban au fost eliminaţi din toate funcţiile posibile.

O ştire de ultimă oră ne spune că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a demisionat din guvernul Cîţu, pe care-l acuză că nu a acordat importanţa cuvenită acestui domeniu.

Ce urmează

Sprijinul, chiar tacit, acordat de către PSD guvernului Cîţu, este cu totul improbabil. Pentru a nu fi acuzat de alegătorii săi că a susţinut un guvern incapabil să rezolve probleme ţării. Cum şi parlamentarii taberei Orban au trecut, de facto, în opoziţie, urmează zile negre pentru Cîţu. Moţiunile de cenzură pot trece oricând prin parlament, iar validarea în parlament a miniştrilor care să-i înlocuiască pe cei de la USR PLUS este şi ea total improbabilă.  Iar ideea aiuritoare a dlui Cîţu, ca va negocia „la bucată” cu parlamentarii susţinerea pentru guvernul Cîţu, este încă o dovadă ca omul nu înţelege mai nimic din politică. Ar convinge 5-6 parlamentari. Mai multi nu.

Să presupunem că odată picat guvernul Cîţu, preşedintele desemnează un premier inacceptabil pentru parlament, apoi iarăşi pe dl Cîţu. Presupunerea că de data asta premierul Cîţu va trece de parlament, nu stă în picioare. PSD şi AUR vor alegeri anticipate, la scorurile pe care le au în sondaje, iar parlamentarii USR PLUS şi cei din tabăra Orban nu-l vor vota pe Cîţu, pentru că şi-ar da cu firma în cap.

Ce poate face preşedintele Iohannis

Cum el a declanşat criza politică actuală, să facă bine s-o şi rezolve. Sper că înţelege ce spun eu şi alţii, referitor la situaţia politică a ţării. Nici nu are prea mult timp la îndemână, pentru că pandemia, iarna, explozia preţurilor, inflaţia, banii de la PNRR îl obligă să rezolve rapid criza. Dacă nu vrea să stăm luni de zile în plină criză politică şi economică.

Preşedintele Iohannis îl poate convinge pe Cîţu că este în interesul ţării să demisioneze imediat. Dacă nu poate, acesta oricum va fi demis prin moţiune de cenzură. Cîţu e aerian, nu are o judecată politică nici cât un elev de liceu.

Apoi, să caute şi să găsească un membru PNL care n-a fost antrenat în bătălia din PNL pentru alegerea conducerii, şi care să poată aduce la aceeaşi masă foştii adversari.

În plus, să poate reface coaliţia de guvernare, adică să recâştige încrederea USR PLUS. Viitorul premier ar trebui să aibă şi relaţii foarte bune la Bruxelles, pentru a cere şi primi ajutor în proiectarea şi realizarea reformelor fără de care nu vin banii din PNRR.

Un posibil nume care îndeplineşte aceste condiţii este Siegfried Mureşan. Nu ştiu dacă ar accepta o astfel de misiune extrem de dificilă, acum după ce Florin Cîţu a demolat toate punţile de legătură între forţele politice.

Nu este de înţeles cum de preşedintele Iohannis nu a anticipat situaţia în care ne aflăm

Este cel mai mare mister al acestor zile. La formarea sa de profesor de fizică, adică un om cu logica acasă, la al doilea mandat de preşedinte, să nu fi înţeles potenţialul politic extrem de limitat al lui Florin Cîţu?

Un prim exemplu de eşec în reformele necesare este chiar România Educată. Pachetul legislativ trebuia să fie gata pe 10 septembrie, iar noua Lege a Educaţiei pe 1 octombrie. A mai auzit cineva ceva de acest proiect?

Până la urmă, autorul moral şi formal al acestei crize este Klaus Iohannis. Cîţu n-ar fi mişcat un deget fără aprobarea sa.

Dacă nu aplică rapid soluţiile reale pentru scoaterea României din actuala situaţie politică, riscă să îndrepte ţara spre o criză politică, economică şi socială cu consecinţe şi de proporţii incalculabile. Mai are puţin timp la dispoziţie pentru rezolvarea crizei politice şi guvernamentale, pentru a evita un dezastru naţional.

Oare, înţelege preşedintele Iohannis toate aceste realităţi?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

No Mercy
28.09.2021, 08:21:37

Romani, nu va mai lasati ”prostiti” de gargara propagandistica iohannist-cîțulist-maoist-neosecuritică..! Iohannis si Cîțu nu au primit nici acum, nici macar un singur euro de UE..! Pentru ca in realitate mesajul transmis de CE prin intermediul Ursulei von der Leyen e acesta: ”Va felicitam ca pana in prezent n-ati fost in stare sa accesati niciun ban de la UE , si va asiguram ca nu primiti nici acum si nici pe viitor vreun eurocent de la UE pentru PNRR-ul vostru(care miroase de la posta a tentativa de fraudare si sifonare a banului european de la o posta). Veti primi ceva cascaval poate pe la sfarsitul anului, insa numai daca incetati cu sifonarea banului public catre firmele de partid si clintela politica, va apucati serios de reforme si lasati deoparte gargara si jigodismul politicianist neosecuristic..! Dar sa va iese din cap ca veti mai putea primi ceva, in cazul in care pentru a va putea mentine la butoanelel banului public cu un guvern minoritar, continuati blatul actual cu cu PSD-ul.”

-14 (20 voturi)
No Mercy
28.09.2021, 08:40:40

In fapt, Ursula von der Leyen, un birocrat putred de corupt, la fel ca toti birocratii din staff-ul de la Bruxelles, a venit sa le ”faca reclama” ..mascata penalului cu 17 dosare Klaus Iohannis, puscariasului cu cazier si tepuitorului de banci fugarit de detectivi si recuperatori Fl. Cîțu si, in general,intregii organizatii infractionale care-si spune ”PNL”, pentru ca asa a primit ordin de la ..”famiglia” populara europeana. Semnarea PNRR de catre popularilor europeni exact dupa Congresul PNL e un gest pur propagandistic planificat cu mult timp in urma. Insa ramane doar un gest si nimic mai mult, pentru ca dameza Ursula nu a fost..imputernicita sa ofere bani la termene precise, in cantitati precise, cu destinatii precise. I s-a permis doar sa semneze declaratia de intentie care se numeste PNRR si s-o ”lungeasca” cu promisiuni cu scadenta ”undeva pe la sfarsitul anului” si apoi..”vom vedea”. Atat. Romanii nu au primit nici acum bani..!

-16 (20 voturi)
No Mercy
28.09.2021, 09:09:28

Daca USR PLUS se tine tare pe pozitie, Iohannis va trebui sa-l mazilesaca exact pe cel pe care el si serviciile l-au plantat mai deunazi in fruntea PNL- puscariasul cu cazier Fl. Cîtu. Altminteri, un guvern minoritar condus de Cîțu si sprjiit din umbra de PSD, guvern caruia îi vor fi reclamate manariile la Bruxelles tot timpul de catre USR PLUS, nu va vedea niciun ban de la UE..!

-15 (19 voturi)
Popescu Stela
28.09.2021, 08:29:30

Ăștia care ne fac politica ar prefera sa își taie mâinile decât sa aplice vreo regula. Ce reforme? Ăștia ar da bani de la ei numai sa nu audă de reforme. Cu cât sunt lucrurile mai încurcate cu atat le merge lor mai bine. Ne uitam la ei de 30 de ani cu aceiași lehamite. Ce mutare ar trebui sa facem ?

-9 (21 voturi)
Mircea Lupan
28.09.2021, 08:46:49

Domnule Vlaston, iar il propuneti pe Siegfrid Muresan? E ca si cum eu as propune ca Ghinea sa-si dea demisia din USR-PLUS si KWI sa-l unga ca tehnocrat in fruntea guvernului, ca-i singurul care stie pe de rost toate chichitele PNRR-ului. Se reface si coalitia, nu mai e nevoie de trocuri cu PSD. Iar Catu sa stea cuminte in adormire pana la un congres extraordinar care se impune cat mai curand. Bineinteles, astea sunt doar niste imaginatii.

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările