Barbu (ALDE): Cine a mai convocat referendumuri? Mareşalul Antonescu, Ceauşescu şi Băsescu. Ce s-ar putea pune în discuţie cu privire la statul de drept?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Barbu
Daniel Barbu

Un referendum pe tema justiţiei concomitent cu alegerile europene ar parazita scrutinul din 26 mai, a declarat, la RFI, Daniel Barbu, candidat ALDE pentru Parlamentul European. Barbu a afirmat că în România ultimelor decenii au convocat referendumuri mareşalul Antonescu, Nicolae Ceauşescu şi Traian Băsescu, iar dacă preşedintele Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e bine-venit.

Daniel Barbu a spus la RFI că, pe 2 februarie, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, anunţa că vrea să facă un referendum pe 26 mai şi i s-a explicat inclusiv de propriul Guvern că este absolut inoportun să parazitezi alegerile europene cu un referendum de tematică naţională.

Candidatul ALDE a afirmat că statul de drept nu este o temă europeană, statul de drept este o valoare europeană.

„Ce s-ar putea pune în discuţie cu privire la statul de drept? Vedeţi, există o campanie veche şi cu accente propagandistice foarte ascuţite privitoare la tentativele de politizare a justiţiei. Nimic nu e mai politic decât să încurajezi întreaga societate să se pronunţe într-o chestiune privind justiţia. Justiţia trebuie făcută de profesionişti, potrivit legii. Sigur, face parte din atribuţiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareşalul Antonescu, Nicolae Ceauşescu şi Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e bine-venit”, a declarat Daniel Barbu.

În legătură cu faptul că, atunci când a fost vorba de referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie, Parlamentul nu a avut nicio reţinere să-i dea undă verde, Barbu a replicat: „Atunci a fost o iniţiativă cetăţenească. Eu personal nu am subscris la ea, cred că a fost o eroare, vorbesc cu titlu absolut personal, referendumul de anul trecut. Parlamentul n-a avut decât de constatat după avizul CCR că toate condiţiile prevăzute în Constituţie pentru organizarea unui referendum sunt întrunite, deci nu se poate face o altă alegere. În acest caz, evident, este vorba de o chestiune politică”.

El a mai spus că, dacă probabil există în societate o anumită dorinţă de a organiza un referendum, el poate fi organizat o săptămână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment.

„Cred că totuşi, aşa cum de altfel indică şi Comisia Europeană, pe 26 mai tema este Europa, reforma instituţiilor europene, rolul fiecăruia dintre statele membre într-o construcţie europeană care trebuie relansată, trebuie să i se dea o nouă vigoare, un plus de democraţie. Acestea sunt temele, sunt teme europene şi cred că orice fel de deturnare de la această direcţie europeană face jocul forţelor antieuropene de tip Putin, China şi aşa mai departe”, a mai declarat candidatul ALDE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace referendum în ziua alegerilor europarlamentare, 26 mai, spunând că este „aproape hotărât”, pentru că este nevoie de o analiză profundă, care la Cotroceni a început.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite