Barna, despre colegii din partid care-i cer demisia: „Face parte din farmecul USR”. Ce spune despre cooptarea lui Moise Guran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna Inquam Photos/Lavinia Cioaca
Dan Barna Inquam Photos/Lavinia Cioaca

Alianţa USR-PLUS a susţinut luni o conferinţă de presă în care şi-a arătat susţinerea pentru alegerile anticipate şi pentru alegerea primarilor în două tururi. Alianţa a mai explicat că până la finalul lunii va găsi o metodă de departajare pentru stabilirea candidatului comun la Primăria Capitalei, între Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu. În ce privesc criticile interne din USR, Dan Barna a spus că „face parte din farmecul USR”.

„Primul punct au vizat cele două puncte fierbiţi. Alegerile anticipate şi alegerea primarilor în două tururi. Alianţa USR-PLUS rămâne consecventă mesajului acela că România trebuie să-şi aleagă primarii în două tururi. E o revenire normală şi morală a ceea ce înseamnă democraţia aleşilor locali. De altfel şi e şi în protocolul semnat cu premierul Orban în momentul învestirii Guvernului. În privinţa alegerilor anticipate păstrăm poziţia şi aşteptăm zilele următoare consultările necesare pentru a putea să facem paşi înainte în direcţia aceasta”, a declarat liderul USR Dan Barna în deschiderea conferinţei de presă.

De cealaltă parte, Dragoş Tudorache, membru al Biroului Naţional PLUS, a afirmat că că primul obiectiv al alianţei în viitorul apropiat este formarea unei echipe care să ajute filialele locale în ce priveşte desemnarea candidaţilor comuni ai USR-PLUS la alegerile locale. „Al doilea obiectiv ţine de guvernare. Avem deja o comisie de politici publice ale alianţei, vom creşte ritmul în această comisie. Vom pune împreună şi o echipă comună de comunicatori care să intre într-o logică activă de soluţii publice pe toate subiectele”, a afirmat acesta.

Întrebat despre sondajul prezentat ieri de Nicuşor Dan, Tudorache i-a transmis acestuia din urmă precum şi lui Vlad Voiculesc să se pregătească cu programe pentru Bucureşti.

„Au fost mai multe sondaje în ultima perioadă. Suntem cu toţii de acord că e nevoie de o concurenţă reală, constructivă. De aceea, încurajarea noastră pentru ambii candidaţi, şi Vlad Voiculescu, şi Nicuşor Dan, este să se pregătească cât mai repede pentru o formulă de departajare în urma programelor pe care ei le propun. Vrem ca acest proces să se desfăşoare cât mai repede. Nu vom face acest proces doar pentru Bucureşti ci şi pentru toată ţara. Vom lua judeţ cu judeţ şi vom stabili tipul de proces pentru departajare”, a adăugat Turodache. Mai departe, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a precizat că până la finalul lunii „vom şti cum vom face în fiecare localitate şi judeţ”.

Barna: Criticile colegilor în spaţiul public e reflectat de rezultatul pe care îl obţin electoral intern

Dan Barna a confirmat apoi informaţia apărută în presă că există discuţii deschise între Alianţa USR-PLUS şi jurnalistul Moise Guran astfel încât acesta din urmă să coordoneze campaniile politice din acest an.

„Sunt discuţii deschise şi cu Moise Guran şi cu alte persoane din spaţiul public pentru a veni în proiectul USR”, a precizat liderul USR.

În ce privesc criticile interne din USR ca urmare a documentului de săptămâna trecută prin care echipa Barna propune ca partidul să se eticheteze de centru-dreapta, liderul formaţiunii subliniază că e dreptul fiecăruia să o facă. Demisia cerută de Mihai Goţiu în cazul în care reforma internă USR nu trece la vot este văzută de Barna ca parte din „farmecul USR”.

„Mihai e un coleg care o dată la 2-3 zile cere demisia conducerii. Face parte din farmecul USR. Dincolo de asta, poziţionarea partidului şi referendumul de centru-dreapta care va avea loc în februarie vine în logica de a prezenta românilor o alternativă despre cum vrem să schimbăm România. USR a dovedit de trei ani de zile că are şi energie şi forţă de a reprezenta cetăţenii. În acest moment e fundamental necesar pentru România să vadă dinspre USR cum vom face această schimbare.

E dreptul colegilor să-şi exprime punctul de vedere. Faptul că vor să o facă în spaţiul public e reflectat de rezultatul pe care îl obţin electoral intern. Dincolo de asta e dreptul lor de a-şi prezenta punctul de vedere. USR reprezintă în continuare cel mai democratic partid”, a adăugat Dan Barna.

Acesta din urmă a vorbit şi despre excluderile din partid, susţinând că este vorba doar de respectarea statutului.

 „Excluderile şi suspendările sunt decizii pe care partidul le-a luat. Fie la nivel local, fie la nivel naţional, pe baza unor sancţiuni la nivelul statului. Faptul că excluderile din USR sunt considerate ştiri când la alte partide e un locru normal, arată că USR reprezintă cu adevărat vocea cetăţenilor şi e un subiect de interes pentru cetăţeni”, a conchis Dan Barna.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite