Barna şi Iohannis în turul al doilea?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă PSD nu ajunge în turul al doilea, nu este altceva decât rezultatul a ceea ce au făcut în ultimii ani, iar reacţia oamenilor este cel mai bun şi mai cinstit judecător.

După o campanie antipatică şi inexistentă, oamenii ies totuşi la vot. Mai sunt aproape 2 ore până la aflarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale şi nu este exclus să trăim un moment istoric şi anume acela ca PSD să nu fie în turul al doilea pentru prima dată în istoria celor 30 de ani de democraţie.

Intuiesc un scor strâns la această oră între Viorica Dăncilă şi Dan Barna (pentru locul 2), iar aşteptarea este ca diferenţa dintre cei doi să fie dată de votul celor din diaspora, dar şi de prezenţa destul de mare la vot a românilor din ţară. O prezenţă venită din spirit civic, nu din dorinţa de a vota cu cineva anume sau de a “scăpa” de altcineva, aşa cum a fost în 2014 cu votul împotriva lui Victor Ponta.

Chiar şi în situaţia în care se află PSD şi Dăncilă, partidul în cădere liberă iar dânsa departe de a fi în vreun fel demnă de funcţia de preşedinte, este exclus să nu scoată un scor de 18-20%, pentru că aparatul de partid încă funcţionează, 55% dintre primari sunt membri ai PSD, iar mediul rural încă este predominat de votanţi ai aceluiaşi partid.

În egală măsură, nu cred că va fi distanţă mare în procente între cei trei, Iohannis, Dăncilă, Barna pentru că o parte importantă a electoratului prezent la vot va pune ştampila şi pe ceilalţi contracandidaţi. Nu sunt de neglijat de exemplu Mircea Diaconu sau Theodor Paleologu pentru că sunt voturi care nu se duc către PNL sau USR. Cel puţin nu în primul tur.

Dacă în turul al doilea îi vom avea în cursă pe cei doi, îmi doresc şi mă aştept să aibă loc dezbateri (măcar una), şi mai ales să vedem şi noi un pic de campanie, să vedem cum se spune la fotbal, cine îşi doreşte mai mult victoria.

Cum spuneam la început, a fost o campanie inexistentă, antipatică şi anostă. A fost o campanie acaparată de moţiunea de cenzură, o campanie în care principalii contracandidaţi s-au ferit cât au putut de dezbateri publice, iar atunci când au vorbit, nici unul dintre ei nu a prezentat o viziune clară despre România. Mai mult de atât, aproape toţi candidaţii s-au întrecut în vicitmizări, arătatul cu degetul către ceilalţi şi promisiuni care nu au nici o legătură cu atribuţiile funcţiei de preşedinte.

Cel mai mare câştig după această zi mi se pare faptul că românii încep să deprindă spirit civic şi asta este cel mai important. Se prezintă la vot chiar dacă au fost trataţi cu saptele (mai ales de Iohannis şi Dăncilă). Este important ca oamenii să înveţe să se informeze, să voteze conform propriei gândiri, iar pe cât posibil, ar fi important pe viitor ca din ce în ce mai mulţi să se implice în viaţa politică prin orice formă posibilă. 

Cum zicea şi Winston Churchill „democraţia este un sistem politic prost, însă rămâne cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum”iar noi ar trebui să învăţăm să profităm de acest sistem cât putem de bine şi de mult tocmai pentru a clădi o societate bazată pe valorile acesteia, valori orientate către binele oamenilor. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite