Politică

articolul anterior articolul urmator

Barna vrea să rămână Dăncilă la guvernare, pentru ca USR să-şi păstreze şansele electorale. „Şansele” României nu contează…

55
17 Oct 2019 14:46:50
Ştefan Vlaston

Am încercat să înţeleg planurile şi logica USR şi a dlui Barna, în contextul politic actual complicat. Până la urmă, cu subiect şi predicat, Dan Barna şi-a dezvăluit planurile şi  proiectele care ar avantaja USR. Ce ar avantaja România nu contează. N-am auzit o vorbă despre ce se va întâmpla cu România, cu bugetul pe 2020 pe care guvernul interimar Dăncilă nu are voie să-l adopte, cu absenţa a 7 miniştri din guvern.

Ce se întâmplă cu alegerile prezidenţiale fără guvern valid, fără ministru de interne şi externe. România nu este Belgia să-şi permită să funcţioneze fără guvern. De sistemul bugetar depind veniturile a 1,3 milioane de cetăţeni, cu familiile lor peste trei milioane. Educaţia, sănătatea, ordinea publică, siguranţa naţională depind de guvern. Guvern care nu există sau este interimar.

Care este poziţia USR şi a dlui Barna

Iată declaraţiile dlui Barna:

„Noi nu am renunţat niciun moment la anticipate. Noi vedem soluţia anticipatelor, asta i-am spus azi dimineaţă (marţi dimineaţă – n.n.) lui Iohannis, el a spus că nu vrea să facem anticipate acum, pentru că ar însemna să păstrăm guvernul Dăncilă şi el consideră că asta nu poate fi explicat românilor. Eu i-am zis că tocmai că mai păstrăm 3 luni, 3 luni şi jumătate guvernul Dăncilă, dar după aceea scăpăm 10 ani de PSD. Altfel, punem acum o guvernare cârpită, chinuită, care nu o să facă decât să le umfle din nou bojocii PSD-ului”.

Primele întrebări pentru domnul Barna.

Cum să păstrăm un guvern interimar 3 luni şi jumătate? Trebuie revalidat guvernul Dăncilă în parlament?

Ce ne dă siguranţa că se vor produce alegerile anticipate după trei luni? Iată o explicaţie a USR:

„Partidele care au votat azi moţiunea de cenzură au obligaţia morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru şi să revină în faţa cetăţenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă”.

Adică mizăm pe obigatia „morală” a partidelor care au votat moţiunea de cenzură. Dincolo de cât contează „moralitatea” în politica românească, chiar dacă şefii partidelor ar avea această „moralitate” (este discutabil), cum ar face ca parlamentarii lor să voteze ca  nişte roboţeii întorşi cu cheiţă? Bineînţeles că aşa ceva nu este posibil. Adică parlamentul să se autodesfiinţeze, parlamentarii să plece acasă şi să renunţe la venituri şi la pensiile speciale care vin doar după un mandat întreg? Cum nu cred că USR-istii sunt atât de naivi, alta trebuie să fie explicaţia. Barna încearcă să aburească electoratul cu planuri şi idei irealizabile. Doar că electoratul USR este cultivat şi inteligent. Nu înghite asemenea „gogoşi”. Guvernul Dăncilă va rămâne la guvernare până la viitoarele alegeri parlamentare, şi va face din România tot ce a făcut şi până acum. Ce va rămâne după guvernarea de încă un an a PSD, nu e  greu să ne imaginăm.

Altă declaraţie a lui Dan Barna:

„Noi nu putem să ne agăţăm ca un trenuleţ în spatele PNL . Dacă nu avem altă poziţie, un mesaj clar şi diferenţiat, n-o să contăm, nu pentru Dan Barna la prezidenţiale, pentru mine e o miză individuală, dar la locale, dacă suntem remorca PNL, nu o să contăm. O să spună că ăştia sunt cu Iohannis şi cu PNL”. „Dacă Orban îşi atinge majoritate cu PSD pentru noi va fi perfect de a face opoziţie la USL.”

Din declaraţie rezultă un Dan Barna preocupat exclusiv de şansele USR la viitoarele alegeri. Atât. Ce se întâmplă cu România, cu un guvern condus de Dăncilă,  nu este preocuparea  lui Dan Barna. Nu-l interesează.

Iată la ce riscuri expune România această poziţie a lui Dan Barna.

  • Guvernul interimar Dăncilă nu are voie să construiască viitorul buget;
  • Fără 7 miniştri guvernul este incapabil să ia deciziile necesare funcţionării instituţiilor României;
  • Fără guvern valid instalat, nu putem avea reacţii adecvate în cazuri extreme: atacuri teroriste, ameninţări externe, nu se pot face împrumuturi, nu se pot plăti pensii şi salarii bugetare, etc.
  • Alegerile prezidenţiale se vor desfăşura fără guvern valid în funcţie;
  • Nu se poate închide bugetul pe 2019 cu un guvern interimar;
  • Nu se poate derula examenul de rezidentiat;
  • Nu avem miniştri titulari la Interne, Educaţie, Mediu şi în alte poziţii cheie;
  • Nominalizarea unui comisar la CE şi relaţiile cu parteneri europeni şi americani pot fi susţinute doar de un guvern având toate atribuţiile.
  • Elaborarea de acte normative la nivelul guvernului şi ministerelor nu este posibilă.


Sunt mult mai multe şi importante atributele unui guvern valid. Toate acestea nu contează în mintea lui Dan Barna, în faţa promovării şanselor electorale ale USR.  Nici faptul că PSD va avea în continuare capacitatea de a sifona resursele bugetului de stat. Nici că Viorica Dăncilă ne va face de râs în lume. Nici că avem un aparat bugetar imens, care toacă resursele financiare ale bugetului. Nici că investiţiile sunt sacrificate pe altarul unor creşteri nesustenabile de pensii şi salarii bugetare. Nici că Rovana Plumb şi Dan Nica ne fac de râs în UE. Nu contează că dobânzile la care se împrumută România pot exploda. Nu contează că bugetul are o gaură imensă, care creşte de la lună la lună, riscând să ducă România în faliment.

Nu. Contează doar păstrarea şi consolidarea şanselor electorale ale USR-PLUS. Domnul Dacian Cioloş ce părere are? Şi în politică totul se plăteşte, mai devreme sau mai târziu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

55 Comentarii

kalu kalu
17.10.2019, 14:51:34

asta este partid? O marota ieftina? Pai cine sa aiba incredere in usr, cand ciolos a fugit si prima oara, exact cand era momentul.

-3 (13 voturi)
nirocino
17.10.2019, 15:24:44

Cu cine se luptă ciumele marxiste din USR-LGBT ?? Cu bufonii ciumei rosii Mircea Diaconu, Ponta și Tăriceanu? Nici vorbă, aceste personaje nu apar în discursul liderilor USR. De altfel, excrocul marxist, Dan Barna a fost la un pas să bată palma cu Ponta, acum câteva luni. Cu impostorul Cumpănașu? Nu! Cu ciumele rosii din PSD-ul? Sigur, liderii USR fac joc de scenă și se prefac că Ciuma Roșie e marele lor dușman, dar nu mai păcălesc pe nimeni, nici măcar pe fanii lor. Atacurile împotriva PSD sunt tot mai subțiri, apă de ploaie, o vorbărie goală, lipsită de credibilitate, care nu afectează cu nimic guvernarea Dăncilă și nu convinge nici un alegător.

+8 (16 voturi)
nirocino
17.10.2019, 15:26:09

Adevăratul dușman al ciumelor marxiste USR-LGBT, și al propagandiștilor săi din rețelele sociale este Dreapta liberala reprezentatatde PNL si PMP. Ofensiva e dirijată în primul rând împotriva lui Toader Paleologu, dar tirul acoperă tot ceea ce înseamnă om de dreapta, adică anticomunist, curat, fără contracte cu statul (ca marxistul Barna) și fidel principiilor creștine/ familiei tradiționale.

+8 (16 voturi)
nirocino
17.10.2019, 15:26:51

Ce face acum propaganda ciumei marxiste USR-LGBT, împotriva celor care încearcă să scoată România din regimul corupt securisto-comunist instituit de Iliescu după 1989, au făcut și Vadim Tudor și revista România Mare în 1990. A fi de dreapta era un păcat capital, iar cititorii revistei erau invitați deschis să-i linșeze pe politicienii anti-comuniști precum Corneliu Coposu și Ion Rațiu.

+8 (16 voturi)
nirocino
17.10.2019, 15:30:14

Ciuma marxista USR-LGBT, a preluat acum și limbajul vulgar, și mesajul politic anti-democratic, și o bună parte din electoratul lui Vadim Tudor. In acest partid marxist, mai sunt cativa cetățeni onești, care vor o economie dezetatizată si supusa principiilor capitaliste Dar, acestea sunt excepțiile care confirmă regula. Ciuma marxista USR-LGBT, este acum o stransura adunata, de tip populist de stânga, care vrea menținerea statulu in pirghiile economice-financiare, care nu mai are nici un respect pentru dezbaterea de idei și pentru dialogul civilizat și care urăște oamenii de dreapta. Aliatul său, ciuma marxista PLUS, condus oficial de Dacian Cioloș și, din umbră, de neo-marxista Oana Bogdan, este chiar mai la stânga.

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (55)