Barna, despre abrogarea pensiilor speciale pentru primari: Au spus că sunt de acord. În momentul în care trebuie să se transforme în vot, nu s-a întâmplat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna FOTO Inquam Dan Barna / Photos / George Calin
Dan Barna FOTO Inquam Dan Barna / Photos / George Calin

Vicepremierul Dan Barna a a cerut luni într-o conferinţă de presă membrilor partidelor aflate în coaliţia de guvernare să susţină abrogarea pensiilor speciale pentru primari. Vicepremierul a subliniat că subiectul a mai fost discutat în coaliţie, însă partenerii nu au votat proiectul USRPLUS pentru abrogarea pensiilor speciale în comisie.

„Este o iniţiativă în Parlament, vedem voturi cel puţin surprinzătoare în comisiile parlamentare, USRPLUS rămâne consecvent pe acest mesaj, îl voi transmite şi în această seară la coaliţie. Lupta cu pensiile speciale înseamnă piesă cu piesă de structurare a acestui sistem de beneficii şi clientelisme foarte adânc înşurubate şi înţepenite în legislaţia naţională, tocmai de aceea faptul că acesste pensii speciale nu au intrat încă în vigoare, trebuie să ne asigurăm că nici nu se va întâmpla lucrul acest lucru pentru că vedem şi avem experienţa amară a legislaturii trecute, cât de greu sunt eliminate diverse categorii de pensii speciale în momentul ăsta intră în legislaţia active, tocmai de aceea poziţia noastră este aceea de a bloca şi de a nu premite intrarea în vigoare a acestei initiative şi solicităm colegilor din coaliţie să susţina respingerea acestei legi care ar urma să intre în vigoare la anul”, a spus vicepremierul Dan Barna. 

Vicepremierul a mai spus că subiectul a mai fost discutat în coaliţie în urmă cu „câteva şedinteţe de coaliţie, declarativ partenerii de coaliţie au spus că sigur, sunt de acord, iată însă că în momentul în care trebuie acest de acord să se transforme şi în vot, lucrul acesta nu s-a întâmplat”.

De asemenea, vicepremierul a spus că problema pensilor speciale pentru primari va fi discutată şi în şedinţa de coaliţie de astăzi. 

USR PLUS a criticat colegii de coaliţie spunând că în faţa camerelor pledează pentru echitate, însă „fac pasul înapoi” în cazul măsurilor concrete. USR PLUS a explicat că proiectul alianţei pentru eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a primit aviz negativ, după ce deputaţii PSD, PNL şi UDMR din Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor s-au abţinut de la vot.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a declarat ulterior că la ora actuală nu sunt plătite pensii speciale primarilor

El a explicat că „la ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari. Deci, eu, ca premier, am prorogat în 2020 intrarea în vigoare a prevederilor Codului administrativ şi, de asemenea, guvernul Cîţu a prorogat intrarea în vigoare. Evident, în legea pensiilor se va reglementa acest subiect amplu. Ştiţi că există o activitate intensă la Ministerul Muncii. De asemenea, există o comisie la nivelul coaliţiei care pregăteşte, practic, reforma în domeniul pensiilor”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite