Politică

articolul anterior articolul urmator

Barometrul Academiei Române. Încă o confirmare că PSD s-a prăbuşit. PNL, pe primul loc. Cum stă Alianţa USR-PLUS

91
13 May 2019 12:23:40
Autor: Radu Eremia
Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PSD, formaţiune condusă de Liviu Dragnea, se află continuă scăderea, partidul situându-se la 25.5%, arată Barometrul de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research. Primul loc este ocupat de PNL, formaţiune care ar reuşi să obţină 27.6%.

Autorii cercetării au prezentat mai multe tipuri de date referitoare la opinia publică în ceea ce priveşte intenţia de vot la europarlamentare. Astfel, autorii studiului au arătat atât intenţia de vot raportată la cei care au afirmat că sigur vor merge la vot, dar şi procentele care ţin cont de cei care şi-au exprimat intenţia de vor, dar nu sunt foarte siguri că şi ajung la urne. 

 

 
Dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot, ceea ce reprezintă 63,1% din eşantion, 27,6% intenţionează să voteze cu PNL (faţă de 26,3% în martie), iar 25,5% cu PSD (faţă de 26,9% în martie). Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 16,5% (faţă de 15,3% în martie 2019), ALDE cu 9,2% (9,3% în martie) şi Pro România cu 9,1% (acelaşi scor ca în sondajul precedent). UDMR înregistrează o intenţie de vot la limita pragului electoral de 4,8% (faţă de 5% în martie).  Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 3,9% dintre respondenţi (faţă de 4,4% în martie). 1,1%  dintre cei chestionaţi au ales UNPR, 0,6% PSR, 0,5% PRU, 0,3% PSDI, 0,2% BUN, PRO DEMO 0,2%. 
 
Pe de altă partea, situaţia e puţin schimbată, dacă se iau în considerare doar respondenţiii care sunt siguri că merg la vot, adică 39.2%. Din cei 39.2% care ar merge sigur la vot, PSD ar obţine 26.4%, fiind urmat de PNL  cu 26.1%. Locul al treilea, cu o creştere spectaculoasă, ar fi Alianţa 2020, cu 20.1%. Locul al patrulea ar fi ocupat de Pro Romania  (8.5%), urmat de ALDE (8.2%), UDMR (4.0%) şi PMP (3.5%). 

Metodologie

Barometrul de opinie publică al Academiei Române a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eşantionului a fost de 1050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. Eşantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. 

În perioada următoare, INSCOP Research va da publicităţii date cu privire la următoarele teme: intenţia de vot la alegerile prezidenţiale şi încrederea în personalităţi publice, direcţia ţării şi a UE, sursele de îngrijorare ale românilor şi încrederea în instituţii interne şi internaţionale, valorile naţionale ale românilor, opiniile privind securitatea naţională şi politica externă. De asemenea vor mai fi făcute publice date cu privire la percepţia populaţiei asupra băncilor şi a Bisericii, respectiv la consumul cultural.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

91 Comentarii

Sorin Barbul
13.05.2019, 12:35:07

Nu cred în sondaje. Vom trăi și vom vedea.

+11 (11 voturi)
Stefan din Nord
13.05.2019, 12:36:17

La cat de jos e PSD-ul nici nu mai are rost sa candideze in alegeri ca nu face nici 5 la suta Asa o pofta de mare a oamenilor de ai vota pe Mandolina si pe Chichirau n-am mai vazut Rup astia tot .

-17 (29 voturi)
Bogdan Matis
13.05.2019, 12:48:28

Sigur ca miezul de baza de alegatori care vor vota PSD, chiar si daca acest partid ar propune sa se inceapa al treilea razboi mondial, se situeaza la 25%. Sunt oamenii fie platiti de partid, fie spalati pe creier prin propaganda agresiva facuta de presa de partid, fie amandoua si a carui compozitie se poate schimba doar prin educatie si prin sfarsitul natural efectuat de natura. E interesant faptul ca acest partid care a indatorat tara mai mult decat toate partidele de pana acum, pentru a cumpara voturi si pentru a mitiga efectele politicilor anti-nationale si anti-romanesti promovate, se prabuseste in continuare in sondaje. Nu asa de mult ca scaderea din ultimul an, dar trendul este clar descrescator. Problema este ca partidele ce vor veni dupa, vor incasa costul politic al politiciilor fiscale iresponsabile care s-au implementat de actuala guvernare. Sau poate se prabueste leul in toamna pe baza turbulentelor economice internationale, deoarece piata mondiala de contracte de tip futures a ajuns la un varf de culme si nu poate decat sa cada in viitorul apropiat. E o schema ponzi de proportii gobale

+4 (12 voturi)
Lucifer
13.05.2019, 12:51:36

Până la alegeri PSD şi PNL vor creşte cu 1-2 procente având structuri de organizare puternice, în dauna altor partide mai mici şi fără organizaţii. Bătălia se va da pe rural, în oraşe voturile se împart.

-8 (10 voturi)
coldica coldica
13.05.2019, 12:52:39

Disperare mare in propaganda rezistenta,Adevarul,hotnews,digi,g4 lucreaza la foc continuu,biciuiti din spate de stapanii din multinationale!

-13 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (91)

Modifică Setările