Barometrul de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP: Care sunt personalităţile publice în care românii au cea mai mare încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 mai 2019
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 mai 2019

Klaus Iohannis se află pe primul loc în topul personalităţilor în care românii au cea mai mare încredere, potrivit datelor Barometrului de opiniei publică al Academiei României, realizat de INSCOP Research, pentru luna mai. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea este pe locul al doilea, urmată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pe locul întâi în topul încrederii în personalităţi publice se află preşedintele Klaus Iohannis cu un nivel de 41% încredere multă şi foarte multă, înregistrând o creştere de peste 3 puncte procentuale, comparativ cu luna martie a acestui an. 

Pe locul al doilea în clasamentul încrederii se situează Gabriela Firea cu 25,2%, în creştere faţă de ianuarie 2019 (când era cotată cu 23,9% încredere multă şi foarte multă). Urmează Mugur Isarescu cu 22,3% şi Victor Ponta cu 22,1%, preşedintele PRO România fiind în scădere uşuoară faţă de luna martie a acestui an când înregistra 24,5%.

Lista este continuată de Călin Popescu Tariceanu cu 21,8% (menţinându-se la un nivel similar celui înregistrat în martie) şi Dacian Cioloş cu 21,4% (în uşoară scădere faţă de sondajul precedent când înregistra 23,2% încredere multă şi foarte multă).

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, beneficiază de o cotă de încredere cu 17,3%, faţă de 16,4% în martie 2019. Dan Barna este cotat cu 15% încredere multă şi foarte multă, în creştere constantă din noiembrie anul trecut (când înregistra 7%)  pânâ în prezent.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, beneficiază de încrederea a doar 12,8% ( faţă de 13,2% în martie, respectiv 12,6% în ianuarie), în timp ce Traian Băsescu este cotat cu 12,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 11,7% în martie, respectiv 10% în ianuarie). 

Viorica Dăncilă este cotată la 8,7% încredere multă şi foarte multă (faţă de 9,9% în martie, respectiv 9,5 în ianuarie). Ea este urmată de Eugen Tomac cu 6,7% (faţă de 7,3% în martie) şi Kelemen Hunor cu 4,8% (faţă de 8,6% în martie). Datele comparative din lunile noiembrie, ianuarie şi martie sunt extrase din cercetări sociologice anterioare realizate de Inscop Research la comanda Fundatiei Konrad Adenauer.

Barometrul de opinie publică al Academiei Române a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eşantionului a fost de 1050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. Eşantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Citeşte şi

Pe cine ar vota românii la prezidenţiale. Cine câştigă în turul II dintre Tăriceanu şi Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite