Klaus Iohannis, şah şi mat în fiefurile PSD din ţară: baronii locali, marii perdanţi ai alegerilor prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta, patru dintre liderii PSD: Gheorghe Nichita (Iaşi), Victor Ponta (şeful PSD), Marian Oprişan (Vrancea),Radu Mazăre (Constanţa). FOTO Adevărul
De la stânga la dreapta, patru dintre liderii PSD: Gheorghe Nichita (Iaşi), Victor Ponta (şeful PSD), Marian Oprişan (Vrancea),Radu Mazăre (Constanţa). FOTO Adevărul

În spatele eşecului lui Victor Ponta la alegerile din 16 noiembrie, o armată întreagă de baroni a fost zguduită. Chiar şi după mai bine de două decenii în care au dominat judeţele, unii dintre cei mai importanţi lideri locali ai PSD au pierdut lupta în faţa electoratului. Surprizele au fost chiar în fiefurile PSD din ţară, unde înfrângerea baronilor a fost pe cât de neaşteptată, pe atât de categorică.

IAŞI. Victorie absolută în ”republica” baronului Gheorghe Nichita

Una dintre cele mai mari surprize ale votului din 16 noiembrie a fost câştigarea de către Klaus Iohannis a judeţului Iaşi. Numărătoarea oficială a consemnat un scor de 50,67% - 49,33% în favoarea candidatului ACL. Statistica arată mult mai prost pentru PSD în municipiul Iaşi, acolo unde noul preşedinte al României s-a impus cu 60,16% - 39,83%. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când judeţul Iaşi are altă culoare decât roşu la un scrutin electoral. 

PSD a câştigat, duminică, 78 din cele 98 de localităţi ale judeţului, dar succesul dreptei s-a datorat mobilizării de excepţie la urne în oraşul Iaşi, unde se găsesc aproape jumătate dintre alegătorii cu drept de vot din judeţ. Prezenţa a fost de peste 64% în oraş, în condiţiile în care în judeţ a ajuns la doar 57,94%.
Primarul Gheorghe Nichita, liderul PSD Iaşi, alături de premierul Victor Ponta. FOTO: Mediafax

Victoria ACL este cu atât mai importantă, pentru partidul de dreapta, cu cât Iaşiul este condus de unul dintre cei mai influenţi baroni PSD din România, Gheorghe Nichita, vicepreşedinte la nivel naţional. Nichita şi-a câştigat un loc în structura centrală a PSD tocmai datorită rezultatelor constant bune, peste media naţională, obţinute la alegeri. 

nichita

Deşi conduce partidul cu mână de fier, Nichita a pierdut electoratul din municipiu, unde este primar de 11 ani, din cauza atitudinii arogante afişate în problema tăierii teilor din centrul oraşului, chestiune în care a refuzat constant dezbaterea publică. Nichita este unul dintre puţinii baroni PSD din România care n-a fost chemat în ultima perioadă la DNA, în ciuda problemelor cu legea pe care le are. Cel mai notoriu caz în care a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor anticorupţie este cel legat de asocierea Primăriei Iaşi cu omul de afaceri Iulian Dascălu pentru construirea complexului Palas.

VRANCEA. L-a zdrobit pe Oprişan în Focşani

De 20 de ani, baronul „roşu” de Vrancea, Marian Oprişan (foto), şi-a obişnuit electoratul cu victorii zdrobitoare în faţa adversarului. De cele mai multe ori, rezultatele obţinute în judeţ l-au propulsat pe Oprişan pe podiumul celor mai eficienţi oameni ai PSD. Nu a mai fost cazul şi prezidenţialele din acest an. Deşi în Vrancea scorul lui Victor Ponta a fost favorabil, (53,7), Oprişan a pierdut pentru prima dată Focşaniul.

oprisan

Populaţia oraşului a votat masiv cu Klaus Iohannis (PNL), „neamţul” obţinând 25.165 de voturi, respectiv 53,7%, în vreme ce Victor Ponta (PSD) a luat doar 20.948 de voturi. Practic, Iohannis a câştigat în 47 din cele 58 de secţii de votare deschise în Focşani, la o prezenţă la vot de 58,8%. Victoria lui Iohannis la Focşani s-a conturat încă din primul tur, când acesta a luat cu cinci procente mai puţin decât Ponta. Întâmplător sau nu, imediat după 2 noiembrie, primarul PSD al Focşaniului, Decebal Bacinschi, a făcut un pas în spate, delegându-şi toate atribuţiile către viceprimari. Surse politice spun că Bacinschi a recurs la acest gest la îndemnul lui Oprişan, nemulţumit de scorul alegerilor.

SUCEAVA. Final pentru epoca „roşie”

În 2012, liderul PSD Suceava, Cătălin Ioan Nechifor (fot0), a produs cea mai mare surpriză a alegerilor locale, după ce a reuşit să îl învingă pe şeful PDL Gheorghe Flutur în cursa pentru funcţia de preşedinte al CJ. După opt ani de dominaţie portocalie, PSD reuşea să-şi recupereze un tradiţional fief social-democrat. În alianţă cu PNL, PSD a câştigat confortabil şi alegerile parlamentare din acelaşi an. Europarlamentarele din mai 2014 au reprezentat o nouă victorie categorică a PSD în judeţul Suceava: 40,12% din voturi, în timp ce PDL a fost votat de 23,06% dintre alegători, iar PNL a obţinut 9,77%. 

nechifor

După aplicarea ordonanţei prin care a fost legiferat traseismul politic, PSD a atras 18 primari de la PDL şi PNL. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta a obţinut 43% din voturile din Suceava, cu 11 procente mai mult decât Klaus Iohannis. 


Situaţia s-a răsturnat, însă, în turul al doilea, atunci când Iohannis a reuşit să obţină 51,5% dintre voturile sucevenilor. Dacă în primul tur, candidatul ACL câştigase în 33 dintre cele 114 localităţi din judeţ, în cel de-al doilea tur Iohannis a obţinut primul loc în 60 de localităţi.

CONSTANŢA. Filiala roşie, albastră de tristeţe

PSD Constanţa s-a cufundat în tăcere, iar porţile sediului de pe strada Mircea cel Bătrân s-au închis. Duminică seara, cordoane de jandarmi păzeau de protestatari intrarea în filiala condusă de primarul Radu Mazăre. „Mazăre, nu uita, va veni şi vremea ta! Mazăre şi Nicuşor, în acelaşi dormitor!“, au scandat manifestanţii.

Plecarea celor doi baroni locali Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJ, este cerută insistent în stradă şi pe mediile online. Votul acordat de constănţeni este cât se poate de elocvent. După 10 ani de administraţie Mazăre, orăşenii au ieşit la vot mai mult decât sătenii, iar majoritatea electoratului a optat cu Iohannis. Mazăre se aştepta la un vot negativ. La urne a venit cuminte, cu mama sa, şi a declarat că va renunţa la politică, la primărie, la oraş. Ar fi rămas doar dacă ieşea Ponta preşedinte şi dacă se schimba regimul Băsescu.

Baronul Nicuşor Constantinescu, pe vremea când era în libertate, alături de prietenul de suflet, Radu Mazare

mazare

Tristeţea este însă mare din cauza dosarelor DNA, pentru care Mazăre şi Constantinescu au măsuri restrictive - unul este sub control judiciar, celălalt este în arest. Primele demisii la PSD Constanţa au apărut deja luni după-amiaza: senatorul Nicolae Moga (coordonatorul campaniei electorale) şi Felix Stroe (directorul RAJA, responsabil cu asigurarea galeriei electorale) au renunţat la funcţia de vicepreşedinte al filialei. 

BACĂU. Cutremur şi în inima judeţului baronului Benea

Cu un primar liberal arestat pentru corupţie în municipiul Bacău (Romeo Stavarache - n.r.), Dragoş Benea, baronul PSD care conduce CJ de mai bine de un deceniu, nu a reuşit să preia complet controlul electoratului. La nivel de judeţ, PSD i-a adus, în final, lui Victor Ponta 53,55% din voturi. Asta după ce, în primul tur al prezidenţialelor, Ponta a ajuns la 49,62%, iar Klaus Iohannis a reuşit să strângă doar 25,84% din voturi.

image

Surpriza cea mai mare a fost, însă, în municipiul Bacău, pe 16 noiembrie, când Iohannis a obţinut, în oraş, 59% din voturi, asta deşi toată campania electorală a fost organizată de liderul PSD pe municipiu, deputatul Cosmin Necula. Scăderea electoratului de stânga în Bacău vine pe fondul unor scandaluri care s-au ţinut lanţ de greii din PSD, la nivel de judeţ. Un ultim exemplu este baronul Viorel Hrebenciuc, arestat preventiv în dosarul „Mafia retrocedărilor”. Nici liderul PSD Bacău, Dragoş Benea, n-a fost ocolit de procurori. Pe 17 iulie, DNA i-a verificat casa, biroul de la CJ, imobilele concubinei, Adriana Nistor, dar şi investiţiile derulate de instituţia pe care o conduce.

VASLUI. Baronul Constantinescu, învins la el acasă

Fieful PSD Bârlad (judeţul Vaslui), structură care a condus oraşul în ultimii 25 de ani, a primit o grea lovitură la turul doi al prezidenţiale. Primarul Constantin Constantinescu, baronul roşu care ţine hăţurile oraşului din 2004, a fost penalizat de alegători obţinând pentru candidatul Victor Ponta doar 49,61% din totalul voturilor exprimate. Klaus Iohannis a fost alesul bârlădenilor, cu o diferenţa de 246 de voturi.

image

Considerat a fi cel mai ifluent om al oraşului, Constantinescu a pierdut, în ultimul timp, încrederea celor care l-au votat. În 2004 a fost ales primar cu aproximativ 80% din voturile oamenilor. După obţinerea celui de-al doilea mandat, imaginea lui a început să se deterioreze. Schimbarea radicală a atitudinii faţă de problema exploatării gazelor de şist, ieşirile necontrolate în public (ameninţări cu moartea, injurii la adresa jurnaliştilor ori ale opoziţiei etc), dar şi lipsa realizărilor concrete, l-au descalificat în faţa alegătorilor.

MARAMUREŞ. Demisie la nivel mare

După ce Klaus Iohannis a obţinut o victorie zdrobitoare în Maramureş, cu 60,27% din voturi, deputatul Cătălin Matei, preşedintele executiv al filialei judeţene a PSD, şi-a prezentat, ieri, demisia. Ca „simplu membru de partid”, Călin a regretat, odată cu retragerea sa, că „n-am putut explica alegătorilor ce a făcut acest Guvern în judeţ”.

SATU MARE. Decăderea lui Mircea Govor

Şeful PSD Satu Mare, Mircea Govor, este unul dintre cei mai importanţi pioni ai Partidului Social Democrat din Ardeal. Govor este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, adjunctul preşedintelui Adrian Ştef, chiar dacă mulţi ar spune că situaţia stă chiar invers. El este şi protejatul mega-baronului din Teleorman, Liviu Dragnea. Asta se poate observa din afacerile pe care cei doi le-au pus în practică pe banii Consiliului Judeţean Satu Mare, prin firmele de casă conduse de diverşi interpuşi.

Se ştie că în judeţ nimic nu mişcă până Govor nu spune ultimul cuvânt. Ascensiunea politică a a acestuia a început în 2012, când Dragnea l-a numit, la scurt timp după ce Valer Marian a fost dat la o parte, şef al organizaţiei judeţene a partidului. Însă s-a remarcat la începutul anilor 2000, când era patronul unui club de striptease care chiar îi purta numele. Se mai zvoneşte că după revoluţie Govor s-a îmbogăţit din vânzarea din porci şi vite. Apoi a devenit patron de presă. Mircea Govor a ocupat funcţia de consilier judeţean din partea PSD în perioada 2004- 2009, după care a avansat la cea de vicepreşedinte în care se află şi azi.

image

Pierderea alegerilor în judeţul Satu Mare dar şi problemele cu legea ale şefului PSD Satu Mare ar putea reprezinta însă momentul de declin al tumultoasei sale cariere politice. De-a lungul carierei sale Govor s-a remarcat ca fiind un om care a ajuns la vârf prin diverse “şmecherii”. Însă de această dată lucrurile au ieşit de sub control. Simţind presiunea acestor alegeri încă de la centru , după ce Iohannis a câştigat în primul tur la Satu Mare, la o diferenţă de 0, 6 % faţă de Ponta, baronul Govor a convocat de urgenţă, la două zile după primul tur, o şedinţă de partid, ameninţându-şi colegii că, dacă nu măresc scorul electoral obţinut în judeţ la primul tur, îi va destitui din funcţii. Ba mai mult, acesta s-a lăudat că a vorbit cu „preasfinţitul” şi că preoţii se vor implica în campania electorală de partea lui Victor Ponta. Întreaga şedinţă a fost înregistrată şi dată presei.

Aa se face că DNA a intrat pe fir şi îl anchetează pentru infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite. De asemenea, potrivit unor surse neoficiale, DNA ar demarat o amplă anchetă pentru destructurarea grupului infracţional de la Satu Mare care se învârte în jurul şefului PSD, suspectat ca este implicat în devalizarea bugetelor administraţiei locale şi centrale.

Nici la turul II al alegerilor presiunile lui Govor nu şi-au făcut efectul. Ba din contră.Dacă la primul tur Iohannis a obţinut 32% din votul sătmărenilor, duminică Iohanis a obţinut un scor de 65%.

PRAHOVA. Baronul PSD Mircea Cosma, unul dintre marii perdanţi ai alegerilor

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a produs o imensă surpriză în Prahova, judeţ cunoscut ca unul “roşu”, cu rezultate fără drept de apel în faţa dreptei la alegerile locale şi parlamentare din 2012, dar şi la europarlamentarele din 2014. De altfel, şi primul tur al prezidenţialelor părea să consemneze o victorie “roşie”.

Coordonat din umbră de Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi preşedintele auto-suspendat al PSD de Prahova, organizaţie pe care o conduce cu mână de fier încă din 2000, partidul a obţinut în primul tur, pentru Victor Ponta, aproape 40% din voturile prahovenilor, în timp ce Klaus Iohannis obţinea puţin peste 27%. Votul din al doilea tur a întors însă rezultatul, candidatul ACL obţinând un procent de 52,4%.

image

Mircea Cosma devine, astfel, pentru a treia oară, marele perdant al alegerilor prezidenţiale din Prahova, după alte două înfrângeri în scrutinurile în care a câştigat Traian Băsescu. Situaţia confirmă, încă o dată, şi faptul că, la alegerea preşedintelui, prahovenii mizează pe “surprize”, comportament atipic pentru sudul ţării.


Rezultatul este în măsură să-i dea “fiori” lui Mircea Cosma care, de la începutul anului, este implicat în cel mai mare scandal de corupţie din Prahova, alături de fiul său, deputatul Vlad Cosma. Acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, cu un prejudiciu de aproape un million de euro în bugetul judeţului, cei doi sunt judecaţi la Curtea Supremă. Judecata efectivă a procesului nu a demarat, din cauza chichiţelor avocăţeşti, deşi cei doi au fost trimişi în judecată încă din aprilie.


Pe aceeaşi temă:

Ministrul de Externe Titus Corlăţean, despre scandalul votului din diaspora: Au fost oameni care au generat violenţe

Alegeri prezidenţiale 2014. Macovei:  Felicitări Iohannis! Ne-am reunit!

Rezultate parţiale BEC: Iohannis 54,5%, Ponta 45,49%, după numărarea voturilor din 99% din secţii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite