Băsescu anunţă că va propune partidelor înfiinţarea unei comisii parlamentare paritare pentru modificarea Codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, joi, la România TV, că va propune partidelor din coaliţia guvernamentală şi celor din opoziţie înfiinţarea unei comisii speciale în care partidele parlamentare să fie egal reprezentate şi care să elaboreze un proiect de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

”Eu le propun - o să discut şi cu liderii majorităţii - să fie făcută o comisie imediat cu o reprezentare din toate partidele, câte un reprezentant din fiecare partid, care să ajusteze codurile (Penal şi de Procedură Penală - n. red.)”, a declarat Traian Băsescu precizând că această comisie va trebuie să implementeze şi prevederile Directivei UE 343/2016 care se referă la dreptul la un proces echitabil şi ale cărei prevederi trebuie impuse în legislaţia naţională până în aprilie 2018.

Preşedintele PMP susţine că un subiect atât de spinos precum cel al legislaţiei penale trebuie să obţină un acord larg al forţelor politice, dincolo de proporţia fiecăreia în cadrul Parlamentului.

”Dacă va rămâne să o facă comisia juridică unde majoritatea PSD va avea o opinie, PNL alta, PMP alta... Trebuie făcută o comisie care să lucreze neutră din punct de vedere al majorităţii, dar cu oameni politici pentru că asta nu-i treaba doamnei Kovesi. Fără participarea tuturor partidelor va fi o mare hărmălaie cum definim abuzul în serviciu”, a spus Băsescu.

El a arătat că lucrările acestei comisii trebuie să dureze două săptămâni, iar după adoptarea unui punct comun de vedere, acesta să fie adus la cunoştinţa membrilor comisiilor juridice parlamentare.

Traian Băsescu a adăugat că viitoarea definire a abuzului în serviciu trebuie să ţină seama de Convenţia de la New York pe care România a ratificat-o prin lege şi care prevede că, pentru acuzarea unei persoane de abuz în serviciu, sunt necesare trei condiţii: existenţa unei intenţii a faptei, încălcarea legii şi obţinerea unui folos necuvenit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite