Băsescu îl apără pe Tăriceanu: Nu cred că a primit un milion de euro de la Vîntu. Să nu fi fost sponsorizare la partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu crede că preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a  primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„Nu, sincer nu cred că a luat un milion de euro pentru o numire. Oricât război am avut cu el, nu cred că Tăriceanu ar putea lua un milion. Să nu fi fost sponsorizare la partid, ceea ce e cu totul altceva. DNA, dacă va avea probe, le va face publice“, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV, citat de Agerpres.

Fostul şef al statului a menţionat, însă, că ştia că Liviu Mihaiu „îi mânca din palmă lui Vîntu“ şi că acesta din urmă „avea interese în Deltă“, motiv pentru care a şi cerut schimbarea guvernatorului după plecarea Guvernului Tăriceanu.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut, în noaptea de joi spre vineri, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru cumpărare de influenţă. Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro şi alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării.

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie, Bogdan Olteanu a fost pus sub urmărire penală şi reţinut pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii arată că, în perioada iulie - noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a cerut şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, „constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării”.

Banii ar fi fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. 

„Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării”, se arată în documnetul citat.

Sursele judiciare citate spun că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

La acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu ocupa funcţia de prim-ministru al României, în timp ce Bogdan Olteanu era preşedinte al Camerei Deputaţilor.

De asemenea, surse judiciare spun că Olteanu ar fi recunoscut în faţa procurorilor că s-ar fi întâlnit cu Vîntu, dar nu şi că ar fi primit bani de la acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite