Politică

articolul anterior articolul urmator

Băsescu, Banciu şi Unirea

70
17 Jan 2014 10:47:28
Vasile Ernu
„Oare de ce mesajul lui Banciu a trezit atîta furie, reacţii cu nemiluita şi chiar proteste de stradă?”
„Oare de ce mesajul lui Banciu a trezit atîta furie, reacţii cu nemiluita şi chiar proteste de stradă?”

Despre proiectul de ţară „Unirea Moldovei cu România” am scris înşiruind cîteva puncte la care preşedintele Traian Băsescu mi-a răspuns într-o formulă politicianistă. Esenţa reproşului meu este simplă: nu există niciun proiect, ci doar o strategie şi un joc propagandistic pe care Preşedintele îl joacă în vederea alegerilor ce vor să vină.

Înţeleg. Însă jocul făcut de Preşedintele Băsescu la acest capitol este foarte periculos. După un astfel de joc riscant, după ce fumigena propagandistică îşi va pierde din putere, s-ar putea ca relaţiile dintre cele două state să capete multe nuanţe noi,  poate chiar o distanţare surprinzătoare. Dar nu aceasta ar fi cea mai mare problemă. O să punctez scurt cîteva din problemele importante pe care o astfel de atitudine o implică.

 • Cea mai mare problemă e că „falsul proiect” anunţat şi modul în care este el utilizat, anume ca instrument propagandistic, să producă pe termen lung ceea ce deja a şi făcut: radicalizarea diverselor grupuri din Republica Moldova care păreau să se fi calmat. Este mult prea evident că nimeni nu-şi pune problema asta la Cotroceni. Nimeni nu-şi pune problema că nişte banale fraze care la Bucureşti sînt spuse „la mişto” sau doar ca să creeze mici efecte electorale locale şi polemici de cîteva minute, la Chişinău să producă adevărate mobilizări de masă şi să împingă lumea din nou pe baricade. Consilierii Preşedintelui pe acest domeniu sînt fie inconştienţi, fie incompetenţi. Însă cu siguranţă este multă lipsă de responsabilitate cînd de dragul unui electorat destul de mic eşti dispus să destabilizezi o societate şi aşa destul de fragmentată, tensionată şi disperată. Cu astfel de strategii ai şanse mari să produci nişte explozii cu efecte riscante.
   
 • Acest tip de fumigenă, folosită de mai toate puterile lumii, dar ambalată în diverse problematici, mai produce un efect pervers: mai toată presa şi societatea încep să discute despre ceva iluzoriu, inexistent, lăsînd de o parte problemele cu adevărat importante acum. În Republica Moldova, această fumigenă „marca Cotroceni”, aparent nevinovată, are un efect mult mai puternic decît în ţară. E un soi de butterfly effect regional: cînd Cotroceniul sau Kremlinul face o glumă nevinovată legată de Moldova, la Chişinău se pot produce tragedii.
   
 • Şi apropo de glumă: basarabenii nu înţeleg şi nu au ureche pentru băşcălie, dar asta nu înseamnă că nu au simţul umorului. Băşcălia este citită de basarabeni în cheie tragică. Pînă şi Caragiale e citit mai degrabă în cheie tragică. Personal mi-au trebuit ani buni ca să pot citi şi rîde la lecturi de tip Academia Caţavencu. Eu citeam ca fiind tragic acel umor. E o chestiune de cod cultural. Dar aceasta e o altă poveste.
   
 • A analizat cineva ce efect are asupra societăţii moldoveneşti mesajul unionionist tot mai agresiv al Preşedintelui? Ştie cineva în mod real cum vor reacţiona gruprile etnice atît de pestriţe sau chiar grupul etnicilor moldo-români care la rîndul lor se identifică etnic, cultural mult mai divers decît trîmbiţează unioniiştii de pe ambele maluri ale Prutului? Ne consultăm numai cu grupul de unionişti de dincolo de Prut, grup care este foarte mic, dar e adevărat, foarte zgomotos? Cu lucrurile acestea nu e de jucat într-un context şi aşa foarte fragil şi ferbinte.
   
 • Îşi pune problema cineva de la Cotroceni ce efecte are acest tip de „proiect politic” asupra grupurilor politice de la putere care şi aşa au o marjă de manevră politică destul de mică, sau asupra opoziţiei care e destul de puternică? De ce oare a reacţionat cum a reacţionat puterea de la Chişinău la mesajul unionist al preşedinteui Băsescu? Adică negativ. A analizat cineva riscurile politice pe care le poate crea în RM aceste joc? Şi nu vorbesc de Rusia, ci efectiv, de grupurile din Moldova.
   
 • Oare de ce mesajul lui Banciu a trezit atîta furie, reacţii cu nemiluita şi chiar proteste de stradă? Credeţi că acum cîţiva ani acest tip de mesaj ar fi creat tot atîtea reacţii? Cu siguranţă nu. Ar fi trecut neobservat. Ce este însă foarte important  în acest mesaj e următorul fapt: Banciu a transmis în esenţă mesajul Cotroceniului către Republica Moldova în formă de înjurătură. Voi îmi datoraţi ceva pentru că am chelutit mulţi bani cu voi. Vă mai amintiţi? De ce au recţionat atît de dur consilierii de la Cotroceni şi chiar Preşedintele la vizita recentă a premierului Leancă la Bucureşti, acesta nevoind să facă jocul Preşedintelui? De ce după aceea, cei de la Chişinău au trebuit să revină cu o declaraţie de mulţumire „pentru sprijinul acordat de preşedintele Băsescu Republicii Moldova” etc.? Pentru că tipul de mesaj şi practici instituite mai ales de Preşedintele Băsescu în legătură cu RM ţin de acest tip de raport: cel care plăteşte comandă muzica. Aşa că cei de la Cotroceni ar trebui să se gîndească de mai multe ori înainte de a face astfel de  de jocuri, pentru că efectele s-ar putea să fie catastrofale. Una e înjuratura lui Banciu care nu merită nicio recţie, şi cu totul altceva este jocul Preşedintelui care implică două ţări şi o relaţie delicată.
   
 • Interesant este că unioniştii şi patrioţii au ieşit în stradă să protesteze împotriva aberaţiilor lui Banciu, în faţa la B1, televiziunea cea mai Pro-Băsescu. Şi la fel de interesant e faptul că „oamenii Preşedintelui” au votat în CNA împotriva amenzii postului de televiziune proprezidenţiale în „cazul Banciu”.
   
 • Despre faptul că reacţionam numai cînd sîntem înjuraţi „noi” şi sîntem total insensibili la celelalte forme de discriminare pe care societatea românească le tolerează şi chiar le foloseşte cu prisosinţă, nu mai zic nimic.

  Citiţi aici la Petre Florin Manole: 

  „Lunga tradiţie a publicaţiilor şi discursului PRM, multe dintre emisiunile lui Mircea Badea şi toate emisiunile lui Banciu, mizeriile de pe scenă şi din afara ei ale Paraziţilor şi multe alte asemenea exemple dovedesc că stilul de exprimare infect nu este deloc o noutate în România. Vi se pare urât cum se vorbeşte despre moldoveni? Corect! Dar dacă în loc de moldoveni spunea evrei cred că se putea trece cu vederea, nu? Că doar s-a putut 20 de ani. (…) Pe cine înjură Radu Banciu? Moldoveni, femei, romi, ţărani. Vedeţi vreo noutate? Sunt grupuri favorite pentru articole negative în presă, pentru bancuri pe stradă sau pentru ura publică. Banciu nu e nici mai rău nici mai bun decât o parte importantă, poate chiar majoritatea societăţii româneşti.”
   
 • Şi ca un cetăţean modest repet pentru „patrioţi”: nu am nimic cu existenţa unui astfel de proiect de ţară, regiune etc., ci doar, cred eu, nu aşa se face şi nu aşa se pune problema. Un astfel de proiect jucat pe cartea naţionalismului va deveni o catastrofă.

Text publicat şi pe: platzforma.md

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

70 Comentarii

Sertorius
17.01.2014, 12:15:11

Felicitări ptr articol şi ptr analiza serioasă pe care o aplicaţi unui subiect atât de grav şi de important, dle Ernu! Ca să ieşim din "reacţie" şi să încercăm o "construcţie", ar fi cazul să ne întrebăm cum ar trebui să arate un proiect de ţară autentic, legat de Basarabia, dublat de o strategie realistă şi inteligentă? Sunt în asentimentul dvs că un proiect naţionalist ar fi o catastrofă, asemănătoare dezastrului produs în Iugoslavia de politica preşedintelui Milosevic. Mă gândesc că o altă cale de acţiune ar fi aceea a politicilor publice comune, care ar conduce la o integrare economică şi socială a zonei, cu avantaje reciproce în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi democratizarea societăţii. Însă, dacă noi nu suntem capabili de aşa ceva pe teren propriu, cum să ne imaginăm că am fi capabili să exportăm ceea ce nu avem?! În fine, contrar a ceea ce a făcut atât de nefast dl Băsescu, eu consider că tema Rep. Moldova ar trebui să constituie obiectul unui pact general între partidele politice de la noi, în care să se convină non-exploatarea electorală şi propagandistică a acestui subiect important. Asta din... patriotism, dacă nu din altceva!

-4 (10 voturi)
ioan pui
17.01.2014, 12:46:10

si uite asha marele vinovat e tot baselu.... bai ernuleeeee ori ai fumat iarba pana ai picat in nas... ori gandesti cu degetul mic de la picior.... banciu a mancat cacao la adresa moldovenilor, cacao care by the way e cam adevarata, pt ca poate asha i'a venit lui pe moment-cum nu iti poate trece prin bibilica asha un asha scenariu, in loc sa saari ca greierele pe scenarita cu baselu-apropos de sentimentele romanilor fata de basarabeniii a caror majoritate nu e prea stralucita fara suparare..... uite de ex eu in liceu la botosani am avut vreo 8 "bursieri basarabeni" studiosi nevoie mare, al caror program la internatul liceului era somn toata ziulica, iesit in haita prin orash fara a le lipsi micutele toporashe.. razii primite la camin de catre mici grupulete de oameni rasi si cu cefe groaseee al caror accent basarabean iti sarea in urechi... alcooool de pana faceau pe ei in camera de trebuia sa vina femeia de serviciu .... in ani de liceu nu am avut nici un premiant basarabean, desi erau ca ciupercile... toti unu si unu, de abia molfaiau romaneste... iar cand le vorbeai despre romania si basarabia....despre trecutul lor comun, cand le spuneai despre unire... se holbau k niste vitei spunand ca ei nu doresc asha ceva.., ba chiar ca romania a fost cea care a ocupat basarabia si ca de fapt de abia acum basarbia e libera, asha ca ei sunt moldoveni nu romani si ca au venit in romania pt k era gratuit ... asta e noua generatie de moldoveni.... aia cu iluzia si nostalgia uniriii ori au murit oir sunt preeea batrani .. in facultate la bucuresti la fel cand incercam sa vorbim cuuu vestitiiii studenti basarabeni studiosiii despre romanai si unire.... cu sictir ne refuzau dialogul banciu nu a spus decat ceva ce muuuuuulti romani o gandesc.... reactiaaaaa basarabenilor, asemanatoare cu istericiii arabi din orientul apropiata cand cate un jurnalist din occident ii critica mai dur,iar iei barbariii urla prin strada sau fumega puroi pe inetrnetla adresa alui.... e civilizata rau.. ce mai.... knd basarabeanu civilizat il face pe banciu homo... e clar k basarabeniii sunt de o toleranata maxima fata de homosexuali.... cand il injura pe ala ... se arata ca niste civilizati... knd romaniiiii au fost jogniti anul tecut de engleziii au facut o campanie media prin care radeau cu bun simt de isteria englezilor...nu sareau ca urangutaniii la gatul jurnalistilor... ashaa ca ba ernule daca banciu..... a spus lucruri frrumusele despre basarabeni e pt ca cam asha sunt basarabeniii in romania, iar romaniii s'au cam saturat de ei.. apropos ernuleeeee televiziunile britanice, franceze sau elvetienien cand trateaza despre prostituiee vorbesc mai mult despre basarabence decat despre romance, air cand vorbesc despre hotie vorbesc despre tiganiii romani-deci cand banciu le'a facut pe basarabence curve a urmat trendul european, cum naiba nu sare nici un basarabean la gatul redactiilor din vest knd apare acte un documentar despre prostitutie, ori poate basarabenii nu prea gusta documentarelesi habar nu au despre ele-... sunt si exceptiiii sunt si basarabeni expcetionalii dar majoritatea din pacate ... lasa de dorit... e la fel cu sictirul englezilor sau al francezilor la adresa romanilor...... chiar dak prin universitatile din occident tinerii romani rup cartea-ma numar printre ei by the way-, un nr maaare de romani se comporta ca niste capuse , iar reactia de sictir la adresa romanilor este legitima fie ca ne place sau nu..... la fel si cu reactia romanilor fata de basrabeni.... ne'am cam sictirit de voi.... numai ca nu o spunem... iar banciu a spus'o pe fata..... ca uniii au reactionat pe retele de socializare... la fel o pot spune k altiii l'au sustinut... nu a iesit picior de roman in strada ca sa protesteze impotriva lui banciu si pt a'i susitne pe basarabeni....sincer ba ernule noi nu prea va vrem.. la fel cum nici majoritatea basarbenilor tineri nu ne vor nici ei..... asha ca ernule du'te la fumat iarba, la licurit o vodculita... dar sa papi cacao cum ca injuraturile lui banciu sunt legate de porcariile lui baseluuuu e gognoata rau... nici mkr sobolanii aia de la antena 3 nu repeta chiaar tot ce le este comandat... uneori poate spun ce le trece lor prin cap pe moment ... doar esti romancier.. ar trebui sa ti se aprinda beculetuuuu cum ca o fiinta umana poate papa rahat fara a fi comandatata... libera opinie ernule... fie ea cam de scabroasaaaa e permisa....iar reactia demna de un urangutan de a ameninta de a balacarii la loc.... nu e prea ffrumoasa.....

+1 (25 voturi)
La tulipe Fanfan
17.01.2014, 12:52:13

Bravo, Ioan Pui, bun material, dur, dar adevarat ! Cat despre Ernu, iarta-l, fii crestin !

+2 (14 voturi)
La tulipe Fanfan
17.01.2014, 12:46:34

Ernu...ce natie esti ? Iata cateva din cele spuse de Radu Banciu in emisiunea cu pricina : " In general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi”...Tov. Ernu... EU SUNT un unionist, dar Radu Banciu are perfecta dreptate ...eu mai adaug ca EI INSISI puteau face Marea Unire, imediat dupa declararea independentei, dar N-AU VRUT sau nu i-a ajutat capul si barbatia sa o faca ! Este ca si cum eu ti-as zice dumitale ca esti prost inghesuit, toata lumea stiind asta, iar dumneata sustii ca Ponta care zice ca este un individ infailibil, the best, il migliore !

0 (14 voturi)
Amicus Plato
17.01.2014, 13:43:42

Ce caractere josnice au bāsiştii... Vedeţi acel nefericit din Botoșani care a fost jignit și el de Banciu sau poate sărmanul își imaginează că Banciu are o părere mai buna despre moldovenii din Botoșani decât despre cei din Republica Moldova. Acel nefericit se dezice de părinți și frați doar ca să nu-și supere stăpânul sau idolul. Habar nu aveți cine sunt moldovenii de peste Prut și ce s-a întâmplat acolo la începutul anilor 90. Că au trecut printr-un război civil în care au fost singuri și fără armată avand ca adversar Rusia. Că R Moldova e de 20 și mai bine de ani într-un conflict înghețat care i-a lipsit de investiții straine, ca sunt izolați de lume de făşia separatistă la est si de granițe, vize și de lipsa drumurilor în România, pentru că ei au drum spre Europa prin România, dar știm cu toții ce presupune asta. Căutați pe Youtube clipul cu Marea adunare națională de la Chişinău din 27 august 1989. Ce făceau băsiştii de azi în la acea dată? Cei mai în vârstă cu siguranță ridicau osanale celuilalt iubit stăpân.

+1 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (70)

Modifică Setările