UPDATE Băsescu cheamă partidele la consultări simultane luni, la ora 10.00, şi convoacă Parlamentul miercuri, la ora 13.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

În conferinţa de presă de vineri, de la Bruxelles, după încheierea Consiliului European de iarnă, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va convoca Parlamentul miercuri, 19 decembrie.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu cheamă partidele la consultări simultane luni, 17 decembrie, la ora 10.00. De asemenea, şeful statului a semnat vineri decretul prin care convoacă Parlamentul pentru data de 19 decembrie, ora 13.00.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat vineri, 14 decembrie a.c., Decretul prin care Parlamentul României, ales la data de 9 decembrie 2012, se convoacă în ziua de 19 decembrie 2012, la ora 13.00, la sediul celor două Camere, aflat în Palatul Parlamentului”, se arată în comunicatul emis vineri seară de Administraţia Prezidenţială.

În conferinţa de presă de vineri, de la Bruxelles, după încheierea Consiliului European de iarnă, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va convoca Parlamentul miercuri, 19 decembrie.

”Imediat ce se publică (n.r. - rezultatele alegerilor în Monitorul), semnez decretul de convocare a Parlamentului. Nu pot suprapune funcţionarea a două Parlamente. Actualul Parlament îşi termină mandatul pe data de 19. Uite la asta mă voi gândi în avion, dacă îl voi convoca la ora 13.00 pe 19 decembrie”, a declarat Traian Băsescu.

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminica trecută au fost publicate vineri după-amiază în Monitorul Oficial.

Marţi, preşedintele anunţase că, odată cu publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial, „va anunţa programul de consultări pentru desemnarea prim-ministrului Guvernului României care să formeze viitorul guvern”.

Odată convocat Parlamentul, acesta trebuie să să îşi voteze structurile de conducere, Birourile Permanente, dar şi Comisiile parlamentare.

Între timp, preşedintele poate anunţa desemnarea de premier. Cel desemnat de Traian Băsescu va avea 10 zile la dispoziţie să se prezinte în faţa Parlamentului cu un Cabinet. Apoi, miniştri propuşi vor fi audiaţi în comisii, iar ulterior vor primi sau nu votul de încredere al Parlamentului.

Dacă ne uităm peste aceste proceduri, constatăm că ar fi timp pentru formarea noului guvern până la Crăciun. Dacă procedurile se vor prelungi, atunci vom avea un nou guvern fie între Sărbători, fie după Anul Nou.

Într-un interviu acordat publicaţiei berlineze „Die Welt”, Victor Ponta a declarat că e sigur că România va avea un nou Guvern înainte de Crăciun.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite