Băsescu: CSAT nu a aprobat protocoale de colaborare instituţională în mandatul meu şi sunt convins că nici al lui Iohannis. Desecretizarea trebuie făcută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu au fost aprobate niciodată protocoale de colaborare instituţională în mandatele sale, adăugând că este convins că nici în mandatul lui Klaus Iohannis nu s-a întâmplat acest lucru. Băsescu a adăugat că s-a ajuns acum la situaţia în care trebuie făcută desecretizarea protocoalelor dintre instituţii.

"Instituţional, CSAT nu a aprobat niciodată vreun protocol de colaborare interinstituţională. Niciodată nu am văzut un astfel de protocol. CSAT a cerut instituţiilor să colaboreze în privinţa luptei anticorupţie, evaziune fiscală, a dat decizii în sensul ăsta. (...) Nici în mandatul meu, şi sunt convins că nici în mandatul lui Iohannis nu s-a apucat CSAT să facă asta”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România TV.

El a subliniat că acum s-a ajuns la situaţia în care trebuie făcută desecretizarea protocoalelor, cu asumarea unei „pierderi”.

"Aceste protocoale ar trebui făcute publice, să ne asumăm o anumită pierdere prin transparentizarea mecanismelor, dar trebuie asumat. Precizez, CSAT nu are ce să desecretizeze, pentru că nu a aprobat niciun protocol”, a mai spus Băsescu.

Întrebat cine s-ar putea teme de desecretizarea acestor protocoale interinstituţionale, Traian Băsescu a spus că nimeni nu ar putea scrie ilegalităţi într-un document al statului.

"Cine credeţi că este atât de prost să scrie ilegalităţi într-un document al statului român? Ei se feresc pentru că au scris proceduri, care nu ştiu cât este de bine să ajungă publice, pentru le află infractorii şi atunci trebuie să inventeze altele. (...) S-a ajuns la situaţia în care desecretizarea trebuie făcută”, a mai spus fostul preşedinte.

Premierul Viorică Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, "având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială", a anunţat, vineri seară, Guvernul.

Conform sursei citate, solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora "se interzice clasificarea că secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului lainformatiile de inters public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturiale vreunei persoane sau lezării altor interse legitime".

Tot vineri seară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, la Antena 3, că luni dimineaţă va cere Ministerului Public - DNA desecretizarea protocoalelor cu Serviciul Român de Informaţii, dacă solicitarea formulată în acest sens de către premierul Viorica Dăncilă nu se referă explicit şi la protocolul SRI cu Ministerul Public.

"Voi vedea care va fi solicitarea doamnei prim-ministru şi, dacă nu acoperă şi solicitarea către Ministerul Public, în limitele competenţelor mele legale date de art 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară acivitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei - nu cum greşit a spus cineva sub controlul ministrului Justiţiei - eu, în calitate de ministru al Justiţiei, luni la prima oră voi solicita Ministerului Public desecretizarea protocolului cu SRI", a declarat ministrul Justiţei.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sau între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi ale statului şi nu a stabilit, prin prevederile hotărârilor aprobate, atribuţii suplimentare în sarcina acestora. Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare, a precizat vineri Administraţia prezidenţială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite