Băsescu, despre amânarea introducerii supraaccizei la carburanţi: Cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna. Când ar trebui introdusă? Sigur e o păcăleală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu va aproba nicio scrisoare către FMI care prevede suptrataxarea carburanţilor FOTO Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu va aproba nicio scrisoare către FMI care prevede suptrataxarea carburanţilor FOTO Adevărul

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi, a cărei introducere va fi amânată pentru trei luni, este o taxă „nenecesară“, care ar genera scumpirea alimentelor, a transportului şi în agricultură şi ar afecta românul de rând, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El spune că cele trei luni de amânare a accizei de 7 eurocenţi „vor fi prelungite pentru totdeauna“ şi va discuta acest lucru cu reprezentanţii finanţatorilor internaţionali.

„Cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna. Sigur este o păcăleală, este o poantă“, a spus Traian Băsescu. 

El a adăugat că introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la carburanţi poate fi evitată, iar, în ianuarie, când misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene (CE) va veni la Bucureşti, va discuta acest aspect cu reprezentanţii delegaţiei.  

„Când va veni misiunea Fondului şi a Comisiei Europene, în ianuarie, voi fi cel care îşi asumă eroarea introducerii acestei taxe, care ar genera creşterea preţurilor pentru cei mai săraci dintre români, chiar şi pentru cei care au o amărâtă de Dacie cu care merg la muncă sau în week-ende. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet şi aceasta va fi discuţia mea cu FMI. Nu voi valida niciodată nicio scrisoare către Fond în care se prevede creşterea taxelor pe combustibil“, a mai spus şeful statului.  

El a adăugat că a promulgat bugetul de stat pe 2014, tocmai pentru că această acciză nu a mai fost introdusă, ceea ce înseamnă încasări mai mici la buget cu 600 de milioane de lei. 


Mai puteţi citi: 

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

UPDATE VIDEO Băsescu, despre acciza de 7 cenţi numai la benzină: Voi continua discuţiile cu premierul. Poate vom găsi o soluţie. Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Cotroceni, că îl aşteaptă pe premierul Victor Ponta să se întoarcă în ţară pentru a relua discuţiile despre acciza de 7 cenţi pe combustibil. Şeful statului ar putea promulga bugetul de stat dacă ajunge la un acord cu premierul.

Ponta: Acciza de şapte cenţi, aplicată numai la benzină. L-am informat şi pe Traian Băsescu.Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, se află la Bruxelles, unde discută cu reprezentanţii Comisiei Europene amânarea, cu trei luni, a introducerii accizei suplimentare la motorină. În schimb, acciza de şapte eurocenţi rămâne să fie aplicată la benzină.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat astăzi, la emisiunea „După 20 de ani“, modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%.

Băsescu spune că i-a propus lui Ponta să introducă acciza suplimentară pe carburanţi în iunie, dacă nu se închide bugetul, dar premierul nu a acceptat. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că, la întâlnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta să nu introducă acciza de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi de la 1 ianuarie, dar dacă nu se închide bugetul să o introducă din iunie, însă acesta nu a vrut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite