Traian Băsescu: Mă gândesc să fac publice toate înregistrările cu Ponta de când este premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO David Muntean
Preşedintele Traian Băsescu FOTO David Muntean

Preşedintele Traian Băsescu, invitat în emisiunea „Evenimentul Zilei“, difuzată de B1TV, l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că va publica toate discuţiile pe care le-au purtat la Palatul Cotroceni, „dacă va continua cu minciuna“. Băsescu şi Ponta au acum un nou motiv de ceartă: susţinerea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european.

Principalele declaraţii preşedintelui:

Despre consultările de la Cotroceni

Vă rog să folosiţi termenul MTO, consacrat în documentele Guvernului României. Ponta şi Petrescu nu aveau niciun fel de cifră pregătită, aveau doar poveşti, enunţuri pe care orice parlamentar le face. Realitatea este că ei nici acum nu ştiu cum vor compensa deficitul de la Fondul de Pensii, un deficit de 12,5 mld, la care mai adăugăm încă cinci. Cu pensiile nu-i de joacă, ele trebuie plătite. Problema este de unde luăm banii. O măsură de reducere a CAS  poate fi aplicată atunci când ai un trend de creştere consolidat al numărului de salariaţi. Din păcate, la noi, trendul este de scădere.

Ponta a crescut minţind continuu. Nu veţi găsi nicio declaraţie dată de mine în care să spun că nu susţin CAS, însă această măsură trebuie să fie sustenabilă. Dacă Ponta sau doamna Petrescu îmi trimit o hârtie semnată în care îmi arată de unde scot banii, promulg legea imediat.

Despre publicarea altor înregistrări:

Am respectat întotdeauna această cutumă, am tot înghiţit vorbele lui Ponta, dar acum m-a deranjat faptul că a spus că m-am purtat ca un bădăran cu ministrul Finanţelor. Faptul că Ponta a făcut declaraţii extrem de urâte sunt lucruri pe care nu le mai poţi tolera. Mă gândesc să fac publice întâlnirile pe care le-am avut cu Victor Ponta, nu există nicun protocol. Ştie toată lumea care vine la Cotroceni că atunci când apasă pe buton, la microfon, se înregistrează. S-ar putea să-l arăt de când e premier. Când am spus că se poartă ca un pisicuţ cu mine, n-am exagerat deloc.

Dacă va continua cu minciunile, voi fi obligat să iau măsuri de punere în realitatea a modului în care se desfăşoara discuţiile. Ponta n-a fost niciodată pregătit. A venit cu câte un ministru mai bine sau mai prost pregătit. El putea să vină cu oricine. Mie mi-ar fi convenit mai mult dacă ar fi venit cu Gherghina. Cert este că nu mi-a dat niciun motiv să promulg legea.

Eu i-am vorbit în limba română, pentru că discutam cu premierul. Pe site-ul Finanţelor scrie acest termen: MTO. Uitaţi captura de pe siteul ministerului de Finanţe. Am folosit abrevierea în limba română.Nu-i de joacă cu acest MTO. Vă aduceţi aminte că UE a stipulat introducerea obiectivului bugetar în Constituţie sau în legi constituţionale? Dacă aş fi premier, aş reduce CAS. Răspunsul este da. Dar ei vor să reducă CAS mărind taxele.

Despre prestaţia Ioanei Petrescu

Toată lumea a focusat lucrurile pe doamna minstru, însă responsabilitatea mai mare o are premierul. Doamna ministru a venit dezarmată la discuţie, pentru că, cu două zile înainte, Ponta a scos de pe site-ul Ministerului proiectul de impozite. Premierul a luat-o la discuţie ştiind că i-a luat orice armă de reducere a CAS. Deci a fost un bărbat number 1. În primă fază, a spus că vine singur. Apoi, când a realizat că cineva trebuie să dea răspunsurile, a lăsat-o pe doamna ministru.

Ticăloşia acestei abordări este că laşi mai mulţi bani la companii şi pui mai mult în spatele populaţiei. El a jucat totul pe CAS, pe electoratul de centru-dreapta. Sunt convins că această doamnă este bine echipată din punct de vedere teoretic. Chiar în discursul avut, a enunţat câteva lucruri care arată că are o pregătire teoretică temeinică, însă are probleme cu lipsa de practică. A venit ca ministru fără să conducă nicio companie. Aş fi mult mai îngăduitor cu dânsa decât cu premierul. A fost un om folosit de premier.

Despre miza Consiliului European de astăzi:

Obiectivul minimal  de astăzi este întâlnirea noului preşedinte al Comisiei, Juncker. Primul obiectiv: contactul Consiliului European cu noul preşedinte al Comisiei. Domnul Juncker vine deja pe o agendă stabilită de Consiliul European. Preşedintele CE poate să vină cu îmbunătăţiri. Al doilea lucru foarte important: situaţia din Ucraina. Şi nu exclud posibilitatea să ne prindă diminieaţă pentru că vom trebui să desemnăm Înaltul Reprezentant pentru politică Externă, înlocuitorul doamnei Ashton.

După ce rezolvăm această problemă, se începe oficial discuţia pentru ceilalţi membri ai Comsiei. În realitate, s-a discutat şi la Consiliul trecut şi se va discuta la Consiliul acesta. Categoric, îl susţin pe Cioloş, în baza unei discuţii avute cu premierul. Eu n-am nevoie de mandat, eu apăr interesul naţional. Desemnarea o face Guvernul, dar în bun acord cu mine.

Când Tăriceanu a încercat să fie cocoş cu Vosganian, nu s-a putut, pentru că, în tratat, şi asta trebuie să citească Victor Viorel scrie asta: Consiliul, de comun acord cu preşedintele ales, adoptă lista celorlalte personalităţi. Alegerea acestora se efectuează pe baza sugestiei făcute de statele membre. Şi atunci dăm la articolul 80 din Constituţia României, care spune că preşedintele reprezintă statul român. Nu voi permite ca Victor Viorel să-şi facă campanie pe spatele României. El trebuia să propună o persoană Parlamentului.

La ora asta, când preşedintele Comisiei este desemnat, România trebuie să aibă scrisoarea trimisă de guvern cu propunerea noastră. Nu-mi pot permite astăzi să nu spun un nume, pentru că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state. E un portofoliu greu. Eu i-am spus premierului la telefon, sper să nu conteste, pentru că nu e bine să conteşti. L-am întrebat: Domnule premier, rămâne pe varianta Cioloş? A zis da!

Odată cu numirea preşedintelui Comisiei, odată cu votul din Parlament, se declanşează un puzzle formidabil, iar dacă stai în afară lui, rămâi la peluză şi iei un portofoliu pentru multilingvism. Eu am avut o înţelegere cu premierul, iar acum văd că spune altceva. El n-a ştiu legea, a crezut că face el numirea. La ora asta, când plec eu la Bruxelles, candidatul României trebuia de mult audiat. Jumătate din ţări a trimis deja propunerea scrisă către Juncker. Dacă m-aş potrivi la cum lucrează Ponta, azi m-aş duce să beau o cafea pe teresă. Preşedintele este obligat să apere interesul naţional, nu pot să stau după un om care nu respectă regulile.

Despre numirea lui Kovesi la DNA

Eu de la bun început am susţinut Morar - procuror general, Kovesi la DNA. Am obţinut în acele mizerabile negocieri: Niţu - procuror general, Kovesi, la DNA.  Aceste numiri nu trebuiau negociate în mod normal. Aveam în faţă o putere politică ce câştigase cu 70%. Avem şi purtătorii de opinie de dreapta care mă terfeleau că o propun pe Kovesi la DNA şi am obţinut ce am putut. Asta e. Se putea foarte bine să nu obţin nimic pentru că nu mai puteam ţine Parchetele cu mandatele expirate. E o nouă minciună a lui Ponta că eu n-aş fi susţinut-o pe Kovesi.

Despre scandalul mită la ministere:

N-aş lua Wikileaks drept Biblia adevărului. Eu n-am avut discuţii cu înscărcinatul de afaceri al SUA, ci doar cu ambasdorul, purtate la Cotroceni. Am acuzat două contracte: EADS şi Bechtel. Nu întâmplător domnul Şova a spus că a pierdut contractul cu Bechtel. El trebuie recuperat şi investigat. 

Despre moşierul Voiculescu:

Afirm că tata-socru, Ilie Sârbu, este unul din oamenii foarte influenţi la ADS şi nu întâmplător ADS a fost trecut în subordinea premierului. Aceste sunt informaţiile mele. Nu contează dacă sunt la nivel oficial. Şi la Exim Bank s-a făcut un trafic de influenţă uriaş cu privire la numirile de acolo. Am informaţii de presă. Şeful Cancelariei premierului este unul din sforarii numirilor, domnul Viorică. Informaţiile legate de Bechtel, de ADS şi Exim Bank sunt luate din presă.

Despre Dan Voiculescu

N-am avut informaţii despre relaţiile Academiei Române cu Voiculescu. Este o dezamăgire. N-aş comenta implicarea Academiei, pentru că n-am citit mai mult decât ceea ce ştiu din presă, ca şi în alte cazuri.

Despre şefa CNA, Laura Georgescu

Doamne Georgescu trebuie să plece. A fost pusă la propunerea premierului. Dânsa a încercat să ajungă la mine, dar n-am primit-o, având informaţii despre calitate umană proastă pe care o are. Zilele trecute a încercat prin biroul de presă, Este un om de proastă calitate. Poate fi schimbată prin cererea expresă a premierului. Nu cred că dacă eu i-aş cere unui om pe care l-am numit demisia, nu cred că m-ar refuza. Pentru salvarea independenţei CNA-ului, ar fi bine ca această doamnă să plece de acolo.

Despre alegerile prezidenţiale

Are şanse Iohannis să câştige, cu condiţia să aibă toată dreapta susţinându-l. Într-o competiţie electorală, procentul PMP contează. Rămân sceptic în ceea ce priveşte fuziunea, cred că au mers prea mult în declaraţii publice. Dacă se face fuziunea, întrebarea este când noul partid, în care se pare că PNL va fi şef de filă, va lua în spate ce a primit gratis de la PDL şi va fugi la acte împotriva statului: suspendări şi altele. Eu n-aş fi făcut niciodată o fuziune.

Este o decizie disperată, prin care doi preşedinţi de partid au ascuns rezultatele alegerilor. E o păcăleală, dar nu cred că activul va înghiţi până la capăt treaba asta. Esenţial este ca până la prezidenţiale să se găsească o formulă de cooperare. Eu vrea formarea unui partid nou, care să arate că este altceva decât partidele care au făcut toate compromisurile posibile.

Încerc să fiu indulgent cu Iohannis. Eu nu mor de dragul de a colabora cu noul partid de dreapta, ci să cresc un partid. N-au decât să-şi scoată preşedinte pe cine vor. Important este să aibă un candidat. PDL va ceda candidatura în favoarea PNL. PMP are candidat: Cristian Diaconescu, pe care îl voi susţine atât cât voi putea. Are cifre mici încă, dar este un salt de la 2% la 7%. Un Cristi Diaconescu care a fost Ministru de Externe, îmi pare rău, dar din punct de vedere al profilului, este net superior lui Iohannis. 

Despre MRU:

Locul lui Mihai Răzvan Ungureanu poate fi acolo unde vrea el. Nu mă mai interesează.A răspuns consilierul meu pentru el. Surpriză pe dreapta ar fi să fim înţelepţi şi să avem unu-doi candidaţi. Lăsaţi-mă cu Meleşcanu! E bun acolo unde este. Am văzut că prin PSD nici prin cap nu-i trece să consolideze ceea ce eu am început: să dau serviciile secrete Opoziţiei.

Despre Mircea Băsescu

N-am apucat să-l văd, îmi este extrem de greu, sunt regrete enorme, însă nimeni nu e mai presus de lege, asta e viaţa.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/dezbatere-ponta-b-sescu-petrescu" target="_blank">View the story "Dezbatere Ponta - Băsescu - Petrescu" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite