Băsescu, despre solicitările din Europa privind stoparea anchetării lui Kovesi: Excese de campanie. De ce a lipsit de la consultările pentru referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO iNQUAM PHOTOS/Octav Ganea
FOTO iNQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că solicitările venite din Europa de stopare a anchetării Laurei Codruţa Kovesi reprezintă excese de campanie şi că unii politicieni europeni cred că dă bine pentru alegerile europarlamentare să o apere, dar “făcând nişte apeluri stupide”.

Traian Băsescu a fost întrebat duminică seară, la România TV, cum i se par solicitările venite de la Bruxelles pentru oprirea anchetării Laurei Codruţa Kovesi.

“Sunt excese. Eu nu sunt un novice în problemele Uniunii Europene şi îmi este evident că sunt excese de campanie. Doamna Kovesi are imagine bună în statele Uniunii Europene, este o figură cunoscută şi probabil unor politicieni li s-a părut că dă bine pentru alegerile europarlamentare să o apere făcând nişte apeluri absolut stupide. La Guven să oprească ancheta ca şi cum Guvernul ar face ancheta, dar şi la instanţe să oprească ancheta. Este reacţia nefericită a domnului preşedinte Tajani, un om altfel excepţional, un om foarte pozitiv vizavi de România. M-a surprins ieşirea lui, măcar putea să o facă mult mai diplomatic”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului consideră că nu este în regulă nici ce fac partidele din România în această chestiune.

“Să ştiţi că nu este în regulă nici ce fac partidele politice din România. S-au situat pe două baricade, unii care o susţin, alţii care nu o susţin. După părerea mea, dacă eram inteligenţi, am fi lăsat sau am fi ajutat să se producă numirea unui demnitar român, numirea unui român într-o funcţie de vârf a Uniunii Europene. Iar dacă aici s-ar fi descoperit într-adevăr probleme penale în activitatea dânsei, sunt convins că peste un an când vor avea concluziile sau rechizitoriile, ar fi chemat-o acolo, o inculpau aici bine mersi şi asta era mecanismul. Pentru că aşa ne-am pus într-o situaţie foarte proastă”, a mai afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte crede că Laura Codruţa Kovesi are şanse reduse să fie numită în funcţia de procuror şef european deoarece în general disputele dintre Parlamentul European şi Consiliul UE se tranşează în favoarea ultimului. Totuşi, Băsescu crede că dacă Kovesi ajunge în acea funcţie va fi bine pentru ea, iar pentru România ar putea fi rău doar în cazul în care ea ar fi trimisă în judecată.

“Dacă va ajunge, va fi foarte bine pentru ea. Nu văd nimic rău pentru România. Singurul lucru rău ar fi că după un an de când e numită este inculpată şi trimisă în judecată în România. Atunci ar fi rău, va trebui să părăsească funcţia”,a precizat Băsescu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat motivul pentru ca a lipsit din delegaţia PMP-ului la consultările de la Palatul Cotroceni, convocate de Klaus Iohannis, pe tema referendumului pe justiţie, spunând că nu are nicio funcţie în partid, e doar preşedinte de onoare.

Traian Băsescu a fost întrebat duminică, la România TV, de ce nu a mers la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de Klaus Iohannis.

“Eu nu mai am o funcţie în PMP, sunt doar un preşedinte de onoare şi, dacă vreţi, sfătuitorul lor. Adesea mă sună, mă consultă, dar partidul este reprezentat de Eugen Tomac, care este preşedintele ales în congres al partidului. Deci PMP a onorat la nivel maxim invitaţia la Cotroceni. Am considerat că nu e necesar, pentru că nu am funcţie de decizie, ci doar de influenţă în PMP. Nu eu decid”, a explicat Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite