Politică

articolul anterior articolul urmator

Băsescu ţine cu dinţii de pragul referendumului

19
22 Sep 2013 18:35:07
Autor: Sebastian Zachmann
Şeful statul a trecut în două rânduri prin emoţiile referendumului FOTO Eduard Enea
Şeful statul a trecut în două rânduri prin emoţiile referendumului FOTO Eduard Enea

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la Legea referendumului. Şeful statului spune că este neconstituţională reducerea de la 50% la 30% a cvorumului de prezenţă necesar pentru validarea referdumului.

Preşedintele susţine, în sesizare, că reducerea pragului la referendum „va face posibilă exercitarea suveranităţii naţionale de o minoritate a populaţiei şi va permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară“. 

Şeful statului vrea ca referendumul să fie validat numai dacă întruneşte un cvorum de participare de 50% plus unu. Înainte de a sesiza CCR, Traian Băsescu a retrimis legea Parlamentului, spre reexamniare, însă Legislativul a trimis-o înapoi la Cotroceni fără să ţină cont de doleanţele preşedintelui. Astfel, odată cu această sesizare, Traian Băsescu şi-a epuizat toate căile de atac. Dacă CCR nu-şi va modifica decizia anterioară, şeful statului va avea la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga. Apoi, la un an de la promulgae, Guvernul poate organiza referendum pentru modificarea Constituţiei.

CCR s-a pronunţat deja

Legea Referendumului a mai fost contestată la CCR de către PDL, în data de 4 iunie 2013.Una dintre obiecţiile democrat-liberalilor a fos identică cu cea a preşedintelui: reducerea cvorumului de prezenţă la 30%. Pe 26 iunie, CCR a constatat că prevederile legii „sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii“. Prin urmare, este  greu de crezut că magistraţii constituţionalişti vor da două decizii care să se bată cap în cap în decurs de numai trei luni.

„Sabotează reforma constituţională“

USL îl acuză pe şeful statului că nu face altceva decât să pună beţe în roate procesului de modificare a Legii fundamentale. „Demersul lui Traian Băsescu este unul strict politicianist şi complet inutil în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a pronunţat deja pe acest text în urmă cu trei luni. A decis deja că noile prevederi impus în Legea referendumului sunt constituţionale. În spatele demersului preşedintelui se regăseşte intenţia de a tergiversa promulgarea unei legi constituţionale cu scopul de a sabota amplul proiect de reformă constituţională“, a declarat purtătorul  de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. PSD, prin vocea lui Cătălin Ivan, a fost şi mai drastic.

„Traian Băsescu s-a transformat din preşedinte jucător într-un preşedintele de weekend. Traian Băsescu este un preşedinte aflat în campanie electrorală pentru Elena Udrea şi nu ar trebui luat prea mult în serios. Băsescu a trimis CCR un proiect pe care CCR s-a pronunşa deja. Care este logica pentru care Traian Băsescu a trimis proiectul? Curtea se va pronunţa încă o dată. Ce şanse sunt să se pronunţe altfel?, s-a întrebat, retoric, Ivan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Ţepeş
22.09.2013, 19:58:48

"Va rog nu mergeti la vot" ca sa le aratam ca nu fac 50%! Asta-i politica lui Basescu. Are nevoie de frane, de contre, nu face nimic, dar absolut nimic constructiv. Nimeni nu spune ca trebuie sa mearga doar 30% din alegatori dupa care se inchid urnele. Partidele pot face propaganda si sa propuna DA sau NU la referendum dupa cum le dicteaza doctrina sau mai bine zis interesele. Lla noi se poate sa voteze si 120% din alegatori, asta daca se enerveaza primarii.

-1 (9 voturi)
cocor
22.09.2013, 20:23:37

@ Tepes, mai omule cum poti tu sa darami o Constitutie in care scrie negru pe alb ca necesarul minim este de 50%plus 1 pentru a adopta o constitutie cu 30% ....care nu exista. Mai voi va auziti? Procedura corecta: 50%+1 in defavoarea acualei Constitutii si intram in legalitate.Mai voi toti sunteti plagiatori?

+4 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
22.09.2013, 22:24:09

Comentariu considerat abuziv.

Dumitru Rizoaica
22.09.2013, 22:31:20

@cocor! Coinstitutia actuala nu a fost adoptata cu 50%+1, ci cu 25%+1, TOT ASA CUM S-AR ADOPTA si in situatia cand pragul de participare ar fi 30%! Numai cine este idiot nu intelege ca 50%+1 participare de inmultit cu 50%+1 voturi pentru referendum, conduce la un procent de 25%+1 (in 2003), care este egal cu 25%+1 prevazut in actuala lege a referendumului! Baasescu ii iubeste pe prosti, pentru ca ii poate manipula chiar si atunci cand procentul de adoptare a Constitutiei este acelasi ca si in 2003!

-2 (6 voturi)
Stan Toma
22.09.2013, 21:50:50

Are dreptate Basescu.Nu trebiue sa vin la vot pentru toate nimicurile.Ce mi-e PDL ce mi-e USL cam tot ..aia.Daca este vreo treaba mai serioasa cu demiterea presedintelui sau cu alte „problemi”atunci o sa vin la vot.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările