PMP va vota pentru sponsorizarea Catedralei Mântuirii Neamului: „N-am făcut un calcul politicianist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii lui Traian Băsescu din Primăria Capitalei susţin iniţiativa lui Firea de a da bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Arhiva Adevărul
Consilierii lui Traian Băsescu din Primăria Capitalei susţin iniţiativa lui Firea de a da bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Arhiva Adevărul

PMP va vota alături de PSD şi ALDE ca Primăria Capitalei să aloce patru milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi Mănăstirea Antim, aşa cum a cerut Patriarhul Daniel.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va vota astăzi, la propunerea Gabrielei Firea, solicitarea Patriarhului Daniel, care a cerut ca Primăria Capitalei să contribuie cu peste trei milioane de euro la ridicarea Catedralei Mânutuirii Neamului şi cu încă un milion de euro pentru reabilitarea Mănăstirii Antim. Deşi PSD a pierdut, teoretic, majoritatea în Consiliul General (în urma fuziunii dintre PMP şi UNPR), Gabriela Firea va reuşi, totuşi, să strângă o majoritatea favorabilă Patriarhiei. Balanţa va fi înclinată în favoarea PSD chiar de oamenii lui Traian Băsescu. „PMP va vota pentru această solicitare. Catedrala Mântuirii Neamului este un proiect care trebuie terminat“, a declarat, pentru „Adevărul“, consilierul PMP Robert Turcescu, care spune însă că votul de azi nu înseamnă o alianţă PSD-PMP.  „Nu aşa se pune problema. N-am făcut un calcul de tip politicianist. Noi votăm un proiect important pentru Bucureşti“, a mai spus Robert  Turcescu. Astfel, PSD împreună cu ALDE şi cu PMP vor strânge o majoritate lejeră în şedinţa de astăzi.

PNL chiar face Opoziţie


De partea cealaltă, PNL şi USB se vor opune.  „Eu vin dintr-o zonă în care fiecare bănuţ trebuie justificat la virgulă şi ştiu că nu există bani gratis. Mi-ar fi plăcut ca în loc de acea scrisoare (de o mai puţin de o pagină) care conţine solicitatarea şi câteva platitudi specifice comunicării ecumenice, Patriarhia să fi pregătit un mic raporţel, în care să ne spună câteva chestiuni simple, care ţin de normalitate, adresată Consiliului General (pentru că el are bugetul pe mână, nu primăriţa). Sunt totuşi bani publici. Şi astfel de informaţii n-ar face rău nimănui, nici credincioşilor (deişti sau teişti), nici celorlalte confesiuni, nici agnosticilor şi nici ateilor “, a scris Ciprian Ciucu, consilier general PNL, pe Facebook, care a votat împotrivă solictării Patriarhului Daniel chiar şi în Comisia de Buget a Primăriei.

Nici USB - partidul condus de Nicuşor Dan - nu va vota pentru sponsorizarea Catedralei Mântuirii Nemului din banii Primăriei, asta după ce în Comisia De Buget s-a abţinut. „Vom spune nu acestei propuneri din două motive. Oricând aloci bani publici destinaţia trebuie să fie transparentă. Biserica Ortodoxă trebuie să spună în ce stadiu sunt lucrările, câţi bani au primit până acum şi câţi mai au nevoie. În acest moment noi nu avem aceste date. În plus, nu a existat o dezbatere publică adevărată cu toate datele pe masă ca să vedem ce vor şi oamenii pe care noi îi reprezentăm. În plus ştiu că există o lege ca atunci când investeşti bani publici într-o insituţie privată cum este Biserica Ortodoxă, valoarea investiţiei publice nu trebuie să depăşească 50% din totalul lucrării“, a spus Nicuşor Dan, preşedintele USB, într-o conferinţă de presă organizată la Braşov.

Majoritatea, la mâna lui Băsescu


Teoretic, PSD a pierdut majoritatea în Consiliul General, după ce UNPR a fuzionat cu PMP, iar cei doi consilieri progresişti au trecut automat în tabără lui Traian Băsescu. Însă, în realitate, decuplarea de PSD încă nu s-a produs.  În urmă cu două zile, în Comsiai De Buget a Primăriei, unul dintre cei doi consilieri UNPR a votat alături de PSD şi ALDE pentru ajutorul financiar oferit Patriarhiei. „Când l-am întrebat pe cel de la UNPR dacă este PMP sau UNPR mi-a răspuns că «deocamdată» este UNPR“, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Aşadar, în Consiliul General majoritatea este inconstantă. Teoretic, PNL împreună cu USB şi cu PMP ar putea încropi o majoritate la numai un vot diferenţă. Numai că cele trei partide nu reuşesc să se coordoneze pentru a bloca  proiectele PSD. Uneori, PMP votează  – cum se va întâmpa şi azi- alături de Firea, iar alteori PSD reuşeşte să strângă o majoritate ca urmare a absenţei celorlalţi consilieri generali. Spre exemplu, Nicuşor Dan este plecat în aceste zile în ţară pentru a pune bazele proiectului său naţional Uniunea Salvaţi România (USR) şi nu va participa la şedinţă.

Guvernul nu mai dă bani

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că la prima rectificare bugetară din acest an nu au fost prevăzuţi în mod expres bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, precizând că Secretariatul General al Guvernului poate aloca fonduri în acest sens din suma de 50 de milioane de lei alocată suplimentar. Dragu a mai spus că au fost alocatţi bani pentru creşterile salariale pentru personalul clerical.

Câţi bani au dat Oprescu şi Sava

An                   Primar        Sumă

2011      Sorin Oprescu      9.700.000 lei

2012      Sorin Oprescu      9.498.875 lei       

2013      Sorin Oprescu      0 lei

2014      Sorin Oprescu      5.000.000 lei

2015      Sorin Oprescu      430.000 lei

2016      Răzvan Sava        2.000.000 lei +

2016      Gabriela Firea      15.000.000 lei

Total alocări: 41.628.875 lei, aproximativ 9.354.800 de euro

              

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite