Politică

articolul anterior articolul urmator

Băsescu, Firea sau Nicuşor – cine pierde şi cine câştigă din dezbaterile electorale

22
27 Aug 2020 11:15:37
Raluca Boboc

Campania prezidenţială din toamna anului trecut a marcat o premieră pentru competiţiile electorale din România: lipsa dezbaterilor electorale între principalii pretendenţi la fotoliul de la Cotroceni şi apariţia unui nou tip de dezbatere electorală – cea între candidat şi mass-media (cazul Viorica Dăncilă) sau cea între candidat şi analişti, politologi şi jurnalişti (cazul Klaus Iohannis).

Un scenariu pe care nu este exclus să îl vedem repetat şi cu ocazia competiţiei pentru Primăria Capitalei, în contextul în care unii candidaţi sunt favorizaţi de acest instrument electoral, în timp ce alţii riscă să piardă procente bune dacă ar apărea în confruntări televizate alături de contracandidaţii lor.

Astfel:

Nicuşor Dan este un personaj care trece destul de greu sticla. Un personaj plat, lipsit de orice carismă, cu un discurs destul de incoerent şi incapabil să genereze emoţie în rândul electoratului, Dan este mai degrabă dezavantajat de o confruntare electorată cu principalii săi contracandidaţi, nişte adevăraţi experţi în arta  comunicării politice. Nicuşor Dan poate opta, însă, pentru următoarele variante de dezbatere care l-ar putea avantaja în acestă competiţie:

  • O dezbatere cu analişti şi jurnalişti pe modelul patentat de Klaus Iohannis, dezbatere la care Dan se poate prezenta alături de candidatul pentru funcţia de viceprimar, Vlad Voiculescu. Imaginea pe care tandemul Dan – Voiculescu o va transmite electoratului va fi cea a unei echipe tinere şi profesioniste, interesată de problemele bucureştenilor. Voiculescu este un personaj mult mai dinamic şi ar putea să compenseze astfel lipsa de carismă a lui Nicuşor.  În plus, electoratul USR-PLUS va fi puternic mobilizat în campanie de apariţia acestui tandem.
     
  • O altă variantă pe care Nicuşor Dan ar putea miza este cea a unei dezbateri cu Traian Băsescu, o dezbatere centrată strict pe teme care ţin de Primăria Generală, fără atacuri politice. O astfel de dezbatere i-ar putea avantaja pe ambii candidaţi, fiecare având ocazia să-şi prezinte viziunea despre modernizarea Bucureştiului fără să se teamă de posibile atacuri sub centură din partea contracandidatului său. Mai mult, o dezbatere între Dan şi Băsescu, organizată strict în jurul proiectelor acestora, va polariza întreaga campanie şi o va scoate pe Firea în afara jocului electoral.

Gabriela Firea deşi este avantajată de experienţa dobândită în televiziune este dezavantajată de bilanţul  negativ al primului mandat în fruntea primăriei Capitalei. Firea nu are ce proiecte să prezinte într-o astfel de dezbatere, mapa realizărilor este goală, iar pomeniile electorale pe care le-a împărţit cu multă voioşie în cei patru ani în care a fost primar general nu au rezolvat problemele bucureştenilor. În acest context, Firea va încerca să se eschiveze de la orice fel de confruntare electorală cu Nicuşor Dan sau Traian Băsescu – de altfel, şi în campania electorală din vara lui 2016 Firea a refuzat să participe la o dezbatere electorală cu Dan. Variantele pe care ar putea miza Gabriela Firea:

  • O „dezbatere” electorală cu jurnaliştii şi analiştii invitaţi permanent în studioul Antenei 3 – ar putea contribui la mobiliza electoratului tradiţional al PSD, un electorat care este deja bulversat de asunderea siglei PSD în camapania electorală şi de propulsarea pe lista pentru Consililul General a unor personaje care nu reprezintă imaginea partidului.
     
  • Firea ar putea să mizeze şi pe un format de dezbatere la care să participe cât mai mulţi candidaţi – acest tip de dezbatere ar atenua foarte mult din vulnerabilităţile actualului Primar General. De asemenea, în acest scenariu,  Firea va putea miza foarte mult pe cartea victimizării, profitând de faptul că toţi contracandidaţii săi sunt bărbaţi.

Traian Băsescu a declarat deja că acceptă orice dezbatere electorală cu oricare dintre contracandidaţi săi. Fostul preşedinte are nevoie de cât mai multe dezbateri pentru a trezi la viaţă electoratul care i-a fost loial în toate confruntările directe la care a participat în calitate de preşedinte al României. Băsescu s-ar putea trezi, însă, asaltat cu invitaţii la dezbatere din partea candidaţilor mult mai slab cotaţi electoral în acestă campanie, o capcană care i-ar genera fostului preşedinte serioase pejudicii de imagine

*

Calitatea dezbaterilor electorale în România s-a diluat destul de mult după alegerile prezidenţiale din 2009, iar după prezidenţialele din 2014 acestea au dispărut cu totul. Intrarea fostului preşedinte Băsescu în cursa electorală ar putea nu doar să le readucă din nou la viaţă, ci să şi crească calitatea acestora. Însă, în scenariul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, există riscul ca atenţia electoratului să fie acaparată în totalitate de războiul politic care se va declanşa pe procedura de desemnare a noului premier, astfel încât dezbaterile electorale pentru Primăria Capitalei să devină irelevante.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Stefan din Nord
27.08.2020, 11:39:04

De la bucuresteni te poti astepta la orice . Daca l-au ales ei pe Lis sa le fie primar ,inseamna ca astia de acum sunt ,,parfum '' pe langa libidinosul ala .

-3 (9 voturi)
Basarab Peruca cel Groaznic
27.08.2020, 11:50:44

Lis ma facea sa ma gandesc la Unchiul Fenster din Familia Adams (prima varianta care aparuse pe Cartoon Network). Era probabil singura chestie pozitiva la el.

-7 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.08.2020, 13:04:06

Nicusor Dan nu va participa la nicio dezbarere..! Noua Securitate si bratul ei politic (PNL) va aplica si in cazul lui Nicusor Dan ”reteta Werner”, de la alegerile prezidentiale, cand Iohannis n-a avut nicio treaba cu alegerile si deznateri cu contra candidatii, pentru ca staff-ul lui neosecuristic a facut pe drcu-n patru sa-l feresca de dezbateri cu contracandidatii, fiind era clar ca lumina zilei ca individul e o marioneta de-o submediocritate ..infioratoare (vezi ce spunea Mircea Miclea despre el), iar drept urmare toti contracandidatii, ABSOLUT toti contracandidatii, l-ar fi facut ”muci” intr-o eventuala confruntare electorala transmisa direct. A doua oara a fost plantat presedinte de propaganda si frauda electorala (morala si materiala) orchestrate de catre Noua Securitate.. Tot asa se va incerca sa fie plantat si Nicusor Dan la primaria Capitalei..

-2 (10 voturi)
Basarab Peruca cel Groaznic
27.08.2020, 13:29:11

Nicusor Dan, acest inspector Clouseau cu comportament de curtezana, nu ar rezista nici un minut in dialog cu Basescu. Sau poate rezista daca fumeaza ceva iarba inainte.

-8 (14 voturi)
vera preda
27.08.2020, 14:26:24

Dacă chiar vrem să se miște ceva in București il vom vota pe Băsescu.Asta vrem ,un primar bun pentru București.Nici nu suferă comparație cei doi cu Băsescu.Deja mizeriile la adresa lui au inceput.De două seri la Realitatea Pus,emisiunea lui Oreste privitor la dezvăluirile lui Negulescu-Portocală,s-a spus că Băsescu și Udrea sunt de vină pentru ceea ce s-a intâmplat la Ploiești.Deci ,vinovatul de serviciu există-Băsescu.Cu toate astea,eu ,familia și prietenii mei il vom vota,pentru că este cel mai bun.

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările