Politică

articolul anterior articolul urmator

Băsescu: Guvernul e total decuplat de la realităţile ţării. Politicienii puterii vor patru luni de instabilitate politică

12
26 Jan 2020 18:46:16
Autor: Radu Eremia
Europarlamentarul Traian Băsescu. FOTO Mediafax
Europarlamentarul Traian Băsescu. FOTO Mediafax

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu susţine că intrarea într-o criză severă este uşor de anticipat, context în care arată că ar trebui implementat un program de redresare simplu, care să cuprindă între măsuri reduceri consistente de personal bugetar.

„Nu-ţi trebuie mult timp să constaţi că partidele parlamentare şi Guvernul României sunt decuplaţi total de la realităţile ţării. Priorităţile lor sunt legate de încercarea creării unei crize politice artificiale pentru a putea declanşa alegeri anticipate. Cu inconştienţă şi lipsă de profesionalism, politicienii puterii vor patru luni de instabilitate politică în condiţiile în care toţi pilonii stabilităţii macroeconomice sunt frânţi deja. (...) Intrarea într-o criză severă este uşor de anticipat. Ar trebui implementat un program de redresare simplu, uşor de pus în practică şi uşor de controlat", a scris, duminică, Băsescu pe Facebook.

Fostul preşedinte indică faptul că acest program ar putea avea următoarele elemente: stimularea exporturilor prin acordarea de facilităţi fiscale exportatorilor, inclusiv prin deprecierea monedei naţionale; stimularea, prin facilităţi fiscale şi ajutoare de stat, a investiţiilor româneşti şi străine directe, pentru reducerea deficitului de cont curent şi crearea de locuri de muncă; repornirea petrochimiei prin acordarea de ajutoare de stat (dacă este nevoie) şi asigurarea cantităţii de gaze naturale necesare; amânarea şi/sau reeşalonarea oricărei creşteri de cheltuieli bugetare până la restabilirea echilibrelor bugetului de stat; trecerea la împrumuturi de la populaţie pentru internalizarea împrumuturilor şi pentru reducerea datoriei externe; reducerea cheltuielilor prin reduceri consistente de personal bugetar în condiţiile în care riscul creşterii şomajului este mic din cauza crizei de forţă de muncă din sectoarele economice, reducerea cheltuielilor materiale ale instituţiilor bugetare şi reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială care stimulează nemunca; program prioritar pentru informatizarea activităţii ANAF ca singură soluţie pentru încasarea integrală a TVA şi a altor taxe ale bugetului de stat; pregătirea caietelor de sarcini şi a proiectelor şi lansarea licitaţiilor publice pentru lucrări de investiţii finanţate cu bani europeni, astfel ca, în anul 2021, să fie absorbite pentru investiţii 4-6 miliarde euro din fondurile europene.

„Sigur, se poate şi să nu facem nimic sau să creştem cheltuielile masiv înainte de alegeri pentru a cumpăra voturi. S-a mai făcut în 2008. Dacă ne facem că n-am învăţat nimic din acea criză, chiar suntem ticăloşi", conchide Băsescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Smeritu Pahomie
26.01.2020, 18:56:15

...Normal ca e greu....si trebuie vreo 2 ani ca sa dea afara toate lipitorile comuniste din posturile Administratiei si sa repare toate stricaciunile facute in ultima perioada.....

+7 (9 voturi)
mircea miricioiu
26.01.2020, 19:22:05

Reurgeti la ruperea afirmatiei din context, intr-o manifestare simptomatica la multi asa-zisi jurnalisti. " Nu-ţi trebuie mult timp să constaţi că partidele parlamentare şi Guvernul României sunt decuplaţi total de la realităţile ţării". Mai mult decat atat., duopa cum se vede, in expeimarea lui basescu, pe primul loc in enumerare sunt partidele parlamentare. atunci de ce titlul cu litere care iti scot ochii, mentioneaza numai guvenrul ? are ziarul interesul sa capteze atentia cititorilor orientandu-i intr-o anumita directie ? are vreu interes in asa ceva ? de fapt ar trebui sa fim obisnuiti cu manupulari de acest gen.

+2 (4 voturi)
foarte atent
26.01.2020, 19:48:01

bolshevicul asta 10 ani asta a facut: a aratat cu degetul !! atat de bun la vorba, dar mare ticalos la fapte !!

0 (6 voturi)
Paun Al
26.01.2020, 19:50:30

Dl Basescu ne spune doct "Ar trebui implementat un program de redresare simplu, uşor de pus în practică şi uşor de controlat"...iar printre masuri ... ..."reducerea cheltuielilor prin reduceri consistente de personal bugetar ..." Cand a venit criza in 2008 Basescu , Tariceanu ...ne explicau ca pe noi ne ocoleste ... si s-a furat, s-a cheltuit in draci pentru a avea bani de campanie , pentru a mitui electoratul Apoi in 2009 cand nu au mai avut bani pentru cheltuielile bugetare si nimeni nu-i mai imprumuta ... FMI le-a cerut sa reduca personalul bugetar ... Au astepta jumatate de an... dar Basescu si guv . Boc au preferat sa creasca TVA , sa reduca salarii bugetare si sa impoziteze suplimetar firmele private ... sa se imprumute cu vreo 20 de miliarde de Euro . Iar acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase ... Liberalii fac la fel ,ca vor sa castige alegerile .

-1 (5 voturi)
achim pop
26.01.2020, 20:06:12

Te stopseste Basescule ca nu mai treceti pragul la parlamentare . PMP , ALDE , PRO , chiar si UDMR la o prezenta ridicata la vot - gata . . Esti obsedat de alegerile anticipate , lupti impotriva lor pe toate caile impreuna cu alti inspaimantati ca poate , poate odata cu trcerea timpului situatia se va imbunatatii . Gata ! Toate lucrurile isi au timpul si vremea lor , cum bine zicea inteleptul Solomon .

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările