Băsescu face instrucţie cu „caporalul“ Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului i-a transmis lui Vasile Blaga, cel care odinioară era mâna sa dreaptă, că „PDL n-are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte“. Băsescu l-a acuzat că s-ar folosi de relaţia cu el pentru a atrage voturi. Implicarea lui Băsescu în campania pentru şefia PDL este văzută de tabăra secretarului general ca o dovadă că Boc nu poate face faţă singur unei lupte politice.  

Preşedintele a recidivat şi s-a amestecat din nou în bătălia internă a PDL, atacându-l dur pe Vasile Blaga pe care l-a „retrogradat" de la postura de „buldog" la cea de „caporal". Supărarea sa a pornit de la faptul că tabăra acestuia s-ar fi folosit de el pentru a câştiga voturi în perspectiva alegerilor interne de la 14 mai. Băsescu s-a dezlănţuit într-o conferinţă de presă la Covasna, în care a fost chestionat dacă îşi menţine decizia de a-l suţine pe Emil Boc, contracandidatul lui Blaga, la şefia PDL.

„Bineînţeles, nu mi-am schimbat opţiunea şi nu am motive să-mi schimb partenerul pe care îl am din 2004, Emil Boc". În opinia şefului statului, PDL „nu poate fi condus prin căprărie, n-are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte". Şeful statului şi-a continuat atacul la secretarul general, exprimându-şi nemulţumirea că Vasile Blaga ar fi făcut publică o întâlnire pe care a avut-o cu el şi cu Emil Boc, legat de creşterea de la 1.400 la 4.800 a numărului de delegaţi la congresul PDL.

„Din păcate, unul din candidaţi, Blaga, a ţinut să facă public că a avut o întâlnire cu preşedintele şi pe urmă încă una. Mi se pare că, fiind vorba de PDL, nivelul de exigenţă în relaţiile cu mine este puţin mai ridicat din punct de vedere comportamental, nu înţeleg ce avantaj a avut sau de ce consideră că dacă se află că a vorbit cu mine îi creează un avantaj. Nu mi-a plăcut deloc tipul acesta de speculaţie publică şi faptul că sunt folosit în campanie şi cu interpretări de schimbare de susţinere", a declarat preşedintele la Covasna, potrivit Mediafax.

„Caporalul", acuzat că face jocurile mogulilor

Băsescu l-a mai acuzat pe Blaga că „şi-a însuşit un atac provenit din televiziunile lui Vîntu şi Voiculescu", atunci când a declarat că vrea să-i fie şefului statului „un partener vertical, nu slugă". Preşedintele a mai susţinut şi că lui nu i-a condus nimeni campaniile electorale, aluzie tot la Blaga, cel care, în calitate de secretar general s-a ocupat de campaniile electorale din 2000 încoace. „Cine crede că mie mi-a condus vreo campanie, să demonstreze că poate câştiga cu alt candidat.

Unii care pretind că m-au făcut pe mine să câştig n-au câştigat alegerile nici când au candidat ei. Hai s-o lăsăm pe asta cu miturile create pe bani, da?", a mai spus Băsescu. El a susţinut că nu s-a implicat în campania niciunui partid, ci doar a anunţat pe cine îşi doreşte partener în PDL, iar „dacă vor să ţină cont e bine, dacă nu, iar bine". „Unii şi-au scris în moţiune că sunt parteneri cu mine, eu nu resping parteneriate, dar ele depind şi de mine", a mai arătat Băsescu.

„Nu mai invocaţi sprijinul preşedintelui!"

După declaraţiile preşedintelui de la Covasna, Administraţia Prezidenţială a revenit cu precizări, subliniind într-un comunicat că Traian Băsescu „reia apelul către competitorii care şi-au anunţat candidatura la conducerea PDL, precum şi către susţinătorii acestora, să nu mai invoce sprijinul şefului statului în cadrul campaniei interne". „În caz contrar, o reacţie a preşedintelui este inevitabilă", se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan.

El a mai spus că preşedintele Traian Băsescu îşi menţine disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii tuturor platformelor din cadrul PDL. „Şeful statului accentuează că este important ca lupta politică internă în cadrul principalului partid de guvernare să se desfăşoare într-un spirit de respect reciproc între candidaţi", a mai precizat Valeriu Turcan.

„Baston de mareşal, în raniţă de caporal"

Comentariile „inadmisibile şi revoltătoare" ale lui Băsescu n-au făcut decât „să-l compromită definitiv" pe Emil Boc, în opinia senatorului PDL Radu F. Alexandru, susţinător al moţiunii Blaga. „Eu nu am, de fapt, niciun comentariu de făcut. Înţeleg să comentez un lucru care presupune o anumită dificultate de înţelegere, care presupune nuanţe la care, eventual, e mai greu de ajuns.

Despre un lucru inadmisibil, revoltător, nu văd ce comentariu aş putea să fac", a descris Radu F. Alexandru declaraţiile lui Băsescu. „Mă tem că preşedintele mai curând îl compromite definitiv pe Emil Boc, pentru că dă în totalitate senzaţia unui om care nu poate să ducă singur greul unei campanii electorale în interiorul partidului şi are în permanenţă nevoie să fie sprijinit de o mână protectoare", a mai comentat senatorul PDL.

Şi vicepreşedintele Cristian Boureanu, alt susţinător al lui Blaga, este de părere că, deşi „preşedintele are dreptul de a face orice fel de declaraţie", nu trebuie să uite că „simplu soldat, caporal sau ofiţer, orice membru PDL poartă baston de mareşal în raniţă". Un mesaj identic a avut şi vicepreşedintele Cezar Preda, care l-a sancţionat pe Băsescu pentru că a ieşit la atac în Ziua Floriilor.

„Ziua Floriilor este o mare sărbătoare la români, este ziua mea, este ziua soţiei domnului Blaga, este ziua multor prieteni din PDL", a spus Preda. „Nu pot să adresez nimănui nicio vorbă, pentru că lumea trebuie să se bucure de ziua asta. Dacă n-ar fi fost Floriile, răspunsul era foarte simplu: orice caporal are în raniţă bastonul de mareşal", a mai afirmat vicepreşedintele PDL.

De altfel, atacul dur al preşedintelui Traian Băsescu la adresa secretarului general al PDL este pus de tabăra Blaga pe seama susţinerii crescânde de care s-ar bucura contracandidatul lui Boc, în turneul său electoral prin ţară. „Poate s-a enervat că Boc a mai pierdut teren, în ciuda sprijinului prezidenţial. Am văzut cât de bine l-au primit democrat-liberalii prin ţară", a interpretat unul dintre reprezentanţii taberei lui Blaga ieşirea şefului statului de la Covasna.

"Dacă mă lăsau în banii mei, îi lăsam în banii lor! Am anunţat pe cine îmi doresc partener, dacă vor să ţină cont bine, dacă nu, iar bine!''
Traian Băsescu preşedintele României

"Băsescu mai curând îl compromite definitiv pe Boc, pentru că dă senzaţia unui om care nu poate să ducă singur greul unei campanii electorale.''
Radu F. Alexandru senator PDL

"Preşedintele are dreptul să facă orice declaraţie. Nu trebuie să uite că, simplu soldat sau caporal, orice membru PDL poartă baston de mareşal în raniţă!''
Cristian Boureanu vicepreşedinte PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite