Băsescu, la întâlnirea cu viitorii magistraţi: „Dacă vreodată voi ajunge în faţa dvs., să vă aduceţi aminte că nimeni nu este mai presus de lege“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel către absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii (INM) să nu accepte ca sistemul de Justiţie să fie sub control politic.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Asupra Justiţiei a început să se exercite o presiune din partea politicului. Întâi s-a axat pe zona de numiri, acum pe partea de legislaţie. Este un lucru rău. Înainte a intra în sala de judecată, citiţi raportul Comisiei Europene. Sunt instituţii care sunt lăudate, instituţii care mai ridică semne de întrebare, dar fără ezitare, atât raportul MCV, cât şi raportul Comisiei pentru lupta împotriva corupţiei, veţi constata că nu există niciun aliat din partea politică.

Nimeni nu vă poate apăra, numai dvs, rămânând integri şi în afara sferei politice. Reacţionaţi colectiv şi nu acceptaţi ca sistemul de Justiţie să fie pus sub control politic. Nu acceptaţi să fie admise legi în favoarea infractorilor, care prin conţinutul lor favorizează infractorul. Izolarea Justiţiei de politic a fost obiectivul meu.

O ţară care nu are o Justiţie puternică, este o ţară care nu are viitor. Pe 1 februarie au intrat în vigoare codurile. Parte dintre dvs. s-ar putea să fi urmărit şedinţa CSM de bilanţ din 6 februarie, şi acolo s-a promis pregătirea unei ordonanţe de urgenţă înainte de intrarea în vigoare a codurilor.

Nu toleraţi acest mod de a funcţiona în sistemul de justiţie. Cereţi structurilor corectiudine faţă de sistem, altfel riscaţi să intraţi într-o morişcă a incertitudinilor. Intraţi pe site şi citiţi raportul pentru România, dacă vreţi să vedeţi cum suntem. Aveţi o meserie grea şi extraordinar de importantă.

Dacă priviţi la Constituţie, veţi constata că independenţa este o opţiune personală. Constituţia şi legile vă garantează legal independenţa, dar în realitate, veţi avea atâta independenţă cât vă veţi asuma. Sunt mândru că am semnat decrete pentru 2999 de magistraţi.

Dacă vreodată voi ajunge în faţa dvs., o să vă rog să vă aduceţi aminte că nimeni nu este mai presus de lege.
 



Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii astăzi, la ora 16.30, la Palatul Cotroceni.

Institutul Naţional al Magistraturii este instituţia public având personalitate juridică, aflată în coordonarea CSM, care realizează formarea iniţială a judecătorilor şi procurorilor, formarea profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, prcum şi formarea fomatorilor. Institutul Naţional Al Magistraturii nu face parte din sistemul naţional de învăţământ şi educaţie şi nu este supus dispoziţiilor legale în vigoare cu privire la acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor.

Recomandările Comisiei Europene formulate în cadrul MCV vizează, printre altele, consolidarea capacităţii INM, în special în vederea punerii în aplicare a celor două coduri.

Întâlnirea din 2008

În 2008, Traian Băsescu i-a avertizat pe absolvenţii INM, ca om cu experienţă în politică, că sunt foarte multe legi care nu respectă legea fundamentală.

„Vreau să vă avertizez ca om cu experienţă în politică asupra faptului că sunt foarte multe legi care nu respectă Consituţia României. De multe ori Parlamentul a strâmbat Constituţia pentru a corespunde intereselor politice şi mai puţin cu atenţie pentru a corespunde total literei şi spiritului Constituţiei“, a declarat Băsescu.

3.200 de candidaţi pe 200 de locuri

Anul acesta, pentru cele 200 de locuri scoase la concurs de Institutul Naţional al Magistraturii s-au înscris 3.873 de candidati, iar pentru cele 70 de locuri disponibile la magistratura s-au luptat 1.253 de absolvenţi de Drept, potrivit Juridice.ro.

Concurenţii au avut de susţinut trei probe, prima dintre ele fiind programată pentru data de 25 august. După verificarea cunoştinţelor de drept şi după proba de verificare a raţionamentului logic, candidaţii vor fi supuşi, în funcţie de specializare, verificării aptitudinii psihologice şi a reputaţiei, a condiţiei medicale sau vor fi supuşi unui interviu de deontologie şi etică judiciară.

Citeşte şi:

Traian Băsescu: „Fac un apel la preşedintele Ucrainei să nu trimită armata pe străzi”

Băsescu discută la Munchen cu liderul CSU din Bundestag şi participă la o conferinţă de securitate




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite