Băsescu, la mâna lui Ponta. Premierul decide unde va locui preşedintele după terminarea mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului atribuirea unei reşedinţe după terminarea mandatului său. Legea îi conferă dreptul lui Traian Băsescu de a beneficia de o casă după expirarea mandatului, însă modalităţile concrete privind exercitarea acestui drept legal sunt stabilite prin hotărâre de Guvern, adică de bunăvoinţa lui Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat aseară că Guvernul a primit o cerere din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru a primi o casă după terminarea mandatului. „Am primit cerere de casă de la Traian Băsescu şi este în lucru. Probabil pentru ca nu i-am raspuns a sarit cu agentul. Se va rezolva cand se muta domnul Basescu. Poate se muta mai repede “, a spus Ponta, la  RTV.

Şeful statului a înaintat adresa Secretariatului General al Guvernului (SGG), care are în subordine Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS), responsabilă cu administrarea locuinţelor de protocol. Potrivit legii 406/2001, persoanele care exercită funcţia de şef al statului român beneficiază de câteva drepturi importante şi după finalul mandatului.

„Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare“, se arată la articolul 2 din legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român.

Băsescu, obligat să plece din Vila Lac
Din lege vedem că Traian Băsescu, chiar şi după terminarea celor zece ani în fruntea statului, se va bucura în continuare de anumite privilegii. Tot legea impune şi anumite restricţii. „Locuinţa de protocol acordată nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca Preşedinte al României în funcţie“, se precizează, mai departe, la articolul 4. Ceea ce înseamnă că Traian Băsescu va părăsi, în mod obligatoriu, Vila Lac 3, reşedinţa actuală a preşedintelui.

Traian Băsescu se mai izbeşte de încă o problemă: starea viitoarei sale reşedinţe depinde de bunăvoinţa Guvernului condus de Victor Ponta. „Modalităţile concrete privind exercitarea drepturilor prevăzute la art. 2 lit. a) şi c) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului“, se arată la articolul 3. Astfel,Victor Ponta, în calitatea sa de şef al Guvernului, va decide asupra destinaţiei de reşedinţă oficială pentru Traian Băsescu, asupra autoturismului de care va beneficia şi asupra pazei fostului preşedinte.

„O reşedinţă normală“

Victor Ponta a dat aseară câteva detalii privind viitoarea casă în care va locui preşedintele. „Nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală. Din câte ştiu, şi Iliescu, şi Constantinescu stau în nişte condiţii decente“, a spus Ponta.

Emil Constantinescu, preşedinte în perioada 1996 – 2000, a primit prin hotărâre de Guvern, la încetarea mandatului de preşedinte, vila Pictor Mirea din Bucureşti, cu o suprafaţă construită totală de 246 metri pătraţi şi un teren aferent de 429,38 metri pătraţi. Celălalt preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a lipsit de casa oferită de stat. „O asemenea solicitare nu a existat din partea preşedintelui României“, spunea prim-ministrul de atunci, Emil Boc.

Citeşte şi:

Ponta: Sunt dispus să demisionez dacă va exista o decizie privind forma de guvernământ. Trebuie să avem un asemenea referendum

Premierul Victor Ponta, invitat la RTV, a negat că ar fi fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001. Totodată, premierul a vorbit şi despre posibilitatea iniţierii unui referendum pentru schimbarea formei de guvernământ, ca urmare a apariţiei unei simpatii tot mai intense pentru monarhie.

Alegeri prezidenţiale 2014. Iohannis: Românii sunt prost conduşi. Avem un Guvern fără niciun fel de gândire

Klaus Iohannis, candidat al ACL pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, a vorbit duminică seară în cadrul unei emisiuni a postului Digi24 despre campania sa, adversarii politici din cursa pentru prima funcţie în stat şi diferite chestiuni de politică externă.

Torpile de campanie: de la „Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?“ la căprioara lui Năstase şi candidatul 007

STRATEGII Aproape toate campaniile pentru alegerea preşedintelui au fost condimentate cu veritabile bombe electorale, de presă sau nu, care au avut darul de a hotărî rezultatul final al scrutinului. „Weekend Adevărul“ vi le prezintă pe cele care s-au dovedit mai eficiente

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite