Politică

articolul anterior articolul urmator

Băsescu: Meleşcanu a iniţiat o Hotărâre de Guvern care îi proteja pe foştii ofiţeri, document semnat de Victor Ponta

7
14 Oct 2014 02:03:54
Autor: Antonio Glodeanu
Teodor Meleşcanu FOTO Adevărul
Teodor Meleşcanu FOTO Adevărul

Şeful statului a arătat la Realitatea TV, în sprijinul afirmaţiei sale potrivit căreia Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de prim-ministru, care extindea protecţia acordată foştilor ofiţeri din cadrul Serviciului de Informaţii Externe.

Traian Băsescu a afirmat, la Realitatea TV, că această HG nu a ajuns în cadrul CSAT, conform prevederilor legale. De asemenea, preşedintele Romaniei s-a arătat sceptic cu privire la trecerea HG prin Executiv, spunând că ea a fost pur şi simplu iniţiată de Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE, şi semnată de Victor Ponta.

„Eu nici nu cred că a fost o discuţie în Guvern. Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informaţii. Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor. Nu se poate aşa ceva”, a declarat Traian Băsescu, la Realitatea TV.

Preşedintele ţării a precizat că la acel moment nu a remarcat Hotărârea, ci doar după ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta dacă a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

Traian Băsescu a mai declarat că Teodor Meleşcanu a fost cel care a iniţiat Hotărârea de Guvern care a modificat un act normativ din timpul lui Adrian Nastase, declasificând activităţile SIE şi încălcând Legea de funcţionare a Serviciului, cu scopul de a-l acoperi pe Victor Ponta.

Hotărârea de Guvern din timpul lui Năstase prevedea la secrete de stat personalul SIE, nu şi „agenţii”, a explicat Traian Băsescu, la Realitatea TV. Prin noua Hotărâre, din 2013, şeful statului a declarat că s-a extins protecţia, devenind secret de stat „personalul din domeniul activităţii informative chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”. Faptul ca Anexa nu a rămas secretă, reprezintă o altă încălcare a Legii Serviciului, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mărturisit, luni seara, că l-a întrebat pe Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE, dacă în Executiv există foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, acesta invocând prevederile HG 223/2013.

„Mi-a răspuns că este secret de stat. Preşedintele are acces la orice secret de stat. Preşedintele, în mod legitim a cerut o informaţie, mi s-a spus că este secret de stat. Or, acest lucru rămâne în istoria Serviciului, cred că este prima dată când un şef de stat cere informaţii de la un Serviciu, informaţie pe care o are, şi refuză”, a declarat Traian Băsescu.

Robert Turcescu a publicat, luni seară, imediat după anunţul preşedintelui, textul HG 223/2013 pe pagina sa de Facebook.

Click pe fotografie pentru a vizualiza rezoluţia maximă.


Citeşte şi:

Traian Băsescu, la Realitatea TV: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001: Meleşcanu l-a protejat printr-o hotărâre de Guvern

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Realitatea TV, că premierul României, Victor Ponta, a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, pe vremea când era procuror, timp în care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fără a avea performanţe profesionale. Băsescu a mai arătat că fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a protejat pe Ponta propunând o hotărâre de Guvern.

Lista categoriilor de informaţii secrete din SIE, postată de Turcescu imediat după dezvăluirile lui Băsescu

La doar câteva minute după ce Traian Băsescu a anunţat că premierul României şi candidatul la preşedinţie, Victor Ponta, a fost ofiţer acoperit al SIE, în perioada 1997-2001, Robert Turcescu a postat o fotografie pe Facebook cu Hotărârea de Guvern prin care se extinde protecţia acordată foştilor ofiţeri din cadrul Serviciului de Informaţii Externe, decizie prin care ar fi beneficiat premierul.

Alegeri prezidenţiale 2014. Teodor Meleşcanu, de la studentul care îl idealiza pe Avram Iancu la cârma spionajului românesc

Candidat independent la alegerile prezidenţiale, Teodor Meleşcanu (73 de ani) şi-a depus, odată cu semnăturile necesare, demisia din funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe. Fostul director al serviciilor secrete a pornit, astfel, în cursă cu un as în mânecă - titulatura de expert în domeniul afacerilor externe, dar şi cu slăbiciunea de a fi candidatul-surpriză.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ioan Ionescu
14.10.2014, 08:21:15

Zeii din inaltul cerului ne-au trimis lumina parerii lor! CTPopescu a apreciat, pe-loc, violent, strident, gata-gata sa sparga geamurile telespectatorilor de pe tot cuprinsul tarii, ca relatarea presedintelui, de la Realitatea TV, in problema 'Ponta- agent acoperit SIE' a fost o 'opereta ieftina, de cea mai proasta calitate, mai proasta, a decis el sententios, chiar decat cea prestata de Turcescu (pe aceasi tema, in care, insa, el era eroul principal)'. Ca de regula, Popescu a vrut, si de aceasta data, sa fie 'cel mai tare din parcare', sa mature pe jos cu presedintele tarii, cu oricine i s-ar parea lui ca l-ar putea intrece putintel, ca ar tinde sa faca un pas, venind de jos, catre locul unu destinat exclusiv lui, indiferent in ce domeniu, servindu-le tuturor o lectie usturatoare. Si una dintre cele mai stralucite 'constiinte cumparate' de catre extrem de generosul SOV (prin rasplatirea salariala a adoratorilor lui) - Hurezeanu, a strambat din nasul lui ultra-rafinat, a apreciat ca relatarea presedintelui a fost de prost gust, chiar daca ar fi continut o samanta de adevar. In cazul lui - constiinta cumparata, ar mai exista o explicatie pentru insatisfactie: o sustine radical si exclusiv pe Monica Macovei. Si unii dintre noi o sustinem, dar nu dam cu barda (fie si inmanusata in catifea), in presedintele Traian Basescu.

0 (4 voturi)
tampa_killer
14.10.2014, 09:11:55

naspa ca zeii de care vorbiti nu sunt adeptii dumnezeului dumneavoastra, tovarasul Basescu

-3 (3 voturi)
miron miron
14.10.2014, 10:16:34

A reusit Ponta sa-l corupa pana si pe Melescanu, de alfel un om care-l credeam de onestitate deplina. Nu a meritat pt. Melescanu sa-si sacrifice onoarea si increderea intr-o functie asa de importanta pt. un plagiator si mincinos ca Ponta. Mare pacat, mai ales ca acum candideza la cea mai inalta functie in stat...

+4 (4 voturi)
Mihai Ion Turcu
14.10.2014, 09:56:22

Exista o literatura serioasa despre serviciie secret externe si importanta lor in decizii de razboi, economice, tehnologice etc. O retea de agenti SIE se construieste greu si in mod obligatoriu este si trebuie sa ramana secreta. Deconspirarea unei verigi afecteaza posibil o parte a retelei, deconspirarea retelei costa scump, avem evaluarile dupa defectarea lui Pacepa. Desi toate statele au ofiteri acoperiti in toate punctele de interes in care au rausit sa infiltreze unii, deconspirarea unora afecteaza imediat relatiile biaterale ale statelor. A se vedea relatia Germania-SUA. Basescu n-a deonstrat ceva si daca demonstra cu documente SIE (secrete) era cupabil penal. Nu stim si din fericire nu vom sti daca VP a fost in vre-o relatie cu SIE, si daca a fost, cei care nu-l apreciem pe VP putem deplinge ca SIE a avut un ofiter acoperit de feul lui VP, si cei care-l apreciem putem s-al apreciem pentru ca s-a servit tara. Pe TB putin i-l mai apreciaza pozitiv. TB nu face gafe, face lucruri de nefacut sub raport constitutional si egal din pozitia pe care cu voturile noastre nefericit alocate o ocupa.

-2 (2 voturi)
camelia
14.10.2014, 10:20:33

Niciodata nu s-ar fi implicat Melescanu intr-o astfel de mizerie ! Basescu incearca sa il puna intr-o situatie urata , pentru a-i strica imaginea!

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările