Băsescu: Meleşcanu a iniţiat o Hotărâre de Guvern care îi proteja pe foştii ofiţeri, document semnat de Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu FOTO Adevărul
Teodor Meleşcanu FOTO Adevărul

Şeful statului a arătat la Realitatea TV, în sprijinul afirmaţiei sale potrivit căreia Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de prim-ministru, care extindea protecţia acordată foştilor ofiţeri din cadrul Serviciului de Informaţii Externe.

Traian Băsescu a afirmat, la Realitatea TV, că această HG nu a ajuns în cadrul CSAT, conform prevederilor legale. De asemenea, preşedintele Romaniei s-a arătat sceptic cu privire la trecerea HG prin Executiv, spunând că ea a fost pur şi simplu iniţiată de Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE, şi semnată de Victor Ponta.

„Eu nici nu cred că a fost o discuţie în Guvern. Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informaţii. Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor. Nu se poate aşa ceva”, a declarat Traian Băsescu, la Realitatea TV.

Preşedintele ţării a precizat că la acel moment nu a remarcat Hotărârea, ci doar după ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta dacă a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

Traian Băsescu a mai declarat că Teodor Meleşcanu a fost cel care a iniţiat Hotărârea de Guvern care a modificat un act normativ din timpul lui Adrian Nastase, declasificând activităţile SIE şi încălcând Legea de funcţionare a Serviciului, cu scopul de a-l acoperi pe Victor Ponta.

Hotărârea de Guvern din timpul lui Năstase prevedea la secrete de stat personalul SIE, nu şi „agenţii”, a explicat Traian Băsescu, la Realitatea TV. Prin noua Hotărâre, din 2013, şeful statului a declarat că s-a extins protecţia, devenind secret de stat „personalul din domeniul activităţii informative chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”. Faptul ca Anexa nu a rămas secretă, reprezintă o altă încălcare a Legii Serviciului, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mărturisit, luni seara, că l-a întrebat pe Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE, dacă în Executiv există foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, acesta invocând prevederile HG 223/2013.

„Mi-a răspuns că este secret de stat. Preşedintele are acces la orice secret de stat. Preşedintele, în mod legitim a cerut o informaţie, mi s-a spus că este secret de stat. Or, acest lucru rămâne în istoria Serviciului, cred că este prima dată când un şef de stat cere informaţii de la un Serviciu, informaţie pe care o are, şi refuză”, a declarat Traian Băsescu.

Robert Turcescu a publicat, luni seară, imediat după anunţul preşedintelui, textul HG 223/2013 pe pagina sa de Facebook.

Click pe fotografie pentru a vizualiza rezoluţia maximă.

image

Citeşte şi:

Traian Băsescu, la Realitatea TV: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001: Meleşcanu l-a protejat printr-o hotărâre de Guvern

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Realitatea TV, că premierul României, Victor Ponta, a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, pe vremea când era procuror, timp în care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fără a avea performanţe profesionale. Băsescu a mai arătat că fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a protejat pe Ponta propunând o hotărâre de Guvern.

Lista categoriilor de informaţii secrete din SIE, postată de Turcescu imediat după dezvăluirile lui Băsescu

La doar câteva minute după ce Traian Băsescu a anunţat că premierul României şi candidatul la preşedinţie, Victor Ponta, a fost ofiţer acoperit al SIE, în perioada 1997-2001, Robert Turcescu a postat o fotografie pe Facebook cu Hotărârea de Guvern prin care se extinde protecţia acordată foştilor ofiţeri din cadrul Serviciului de Informaţii Externe, decizie prin care ar fi beneficiat premierul.

Alegeri prezidenţiale 2014. Teodor Meleşcanu, de la studentul care îl idealiza pe Avram Iancu la cârma spionajului românesc

Candidat independent la alegerile prezidenţiale, Teodor Meleşcanu (73 de ani) şi-a depus, odată cu semnăturile necesare, demisia din funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe. Fostul director al serviciilor secrete a pornit, astfel, în cursă cu un as în mânecă - titulatura de expert în domeniul afacerilor externe, dar şi cu slăbiciunea de a fi candidatul-surpriză.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite