Băsescu: Potrivit Constituţiei, preşedintele decide recunoaşterea sau nu a statului Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus ambasadorilor români că nu trebuie făcută „confuzie“ în privinţa atribuţiei sale constituţionale de a decide poziţia României în recunoaşterea independenţei Kosovo, având în vedere că a existat o declaraţie „la nivelul Guvernului“ pe această temă.

„Potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care poate recunoaşte sau nu un stat“, a subliniat Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că poziţia României privind recunoaşterea participării Priştinei la organismele regionale s-a flexibilizat, însă este corelată cu cea a Belgradului şi a celorlalte cinci ţări europene care nu recunosc independenţa Priştinei.

„Mai avem un subiect relativ sensibil, şi anume Kosovo, unde noi am avut şi continuăm să avem o poziţie extrem de limpede şi nu putem amesteca principiile. Îmi permit să spun că nu suntem o superputere care găseşte explicaţii pentru orice. Noi suntem o ţară care ne putem apăra oricând cu dreptul internaţional în mână. De aceea, văzând evoluţiile relaţiei Priştina-Belgrad, şi România - şi asta am stabilit şi cu Guvernul şi cu toate instituţiile interesate -, s-a flexibilizat atât cât s-a flexibilizat Belgradul. Atât timp cât nu se poartă însemnele naţionale, nu mai respingem participarea Kosovo la diverse formate regionale, aşa cum s-a înţeles Belgradul cu Priştina“, a afirmat Băsescu la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii români.

De asemenea, Băsescu a arătat că şi pe viitor ritmul flexibilizării va fi corelat de înţelegerile graduale dintre Belgrad şi Priştina.

„Este o flexibilizare a poziţiei noastre, pe care o vom corela tot timpul, atât cu Belgradul cât şi cu celelalte patru state europene care nu au recunoscut Kosovo, este vorba de Cipru, Slovacia, Spania, Grecia. Nu ne vom singulariza în acest grup de cinci. Am observat că si celelalte patru state s-au armonizat cu ultima poziţie a Belgradului, deci vom merge în acest ritm, în ritmul în care Belgradul ajunge la înţelegeri graduale cu Priştina“, a afirmat Băsescu.

Premierul Ponta afirma pe 3 iunie, în faţa comisiilor de politică externe reunite ale Parlamentului, că el este pentru o recunoaştere rapidă a independenţei Kosovo şi că îl va informa în acest sens pe preşedintele Băsescu, care manifestă „prudenţă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite