Băsescu, după summitul UE-Africa: „Este extrem de important ca România să revină în Africa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat rezultatele summitului UE-Africa, la care şeful statului a participat miercuri şi joi.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Câteva elemente despre fiecare prioritate. Pe segmentul pace-securitate, continuă consultare pe probleme pe care le are Africa şi UE, constituirea arhitecturii africane pe pace şi securitate. Va trebui să existe o coordonare între UE şi Africa, adică structura de forţă africană cu structura UE şi europenii nu spun numai venim din 2015, dar fiţi primii reesponsabili.

Combaterea pirateriei, un alt punct. Ne angajăm ferm la un parteneriat cu Africa pe problematică de terorism, trafic de droguri, trafic de armament. Toate aceste acţiuni sunt definite ca aţiuni prioritare şi trebuie puse într-un doceument de acţiune. Trebuie să aibă elemente de planificare militară.

Cel de-al doilea eveniment, democraţie. Este legat de justiţia penală, să funcţioneze în statele africane. Şansa generaţiei tinere din Africa stă în educaţie. Un mediu cât mai uniformizat ca principii al taxelor şi impozitelor, Africa să încerce să dezvolte nişte reguli. Dezvoltarea industrială este un alt element, şi aici vine semnalul foarte clar din parte şefilor de stat, spunând „ne-am săturat să exportăm materii prime, vrem tehnologii“.

Este o realitate care a străbătut şi la discuţiile mult mai puţin oficiale pe care le-am avut la dineu. Este timpul să primim tehnologiile, ca soluţie pentru ieşire din sărăcie. La dezvoltarea sectorului energetic, România poate contribui. Putem reveni pe continentul african.

În Africa, standardedele de mediu sunt extrem de scăzute. Este extrem de important ca România să revină în Africa. După ce acest val dedestabilizare a trecut ar trebui să revenim la proiectuld e a ne întoarce în Africa, pentru că este o piaţă în care România este extrem de competitivă. Cred că România este bine plasată. A ieşit din criză stabilă macroeconomică, cu datorii mici.

Dumnezeu sau Allah să-l odihnească pe Gaddafi, care m-a primit în Palat, după ce nu mai primise de 20 de ani. Datoriile mele sunt la Ceauşescu, eu la el am avut datori. România a valorificat mare parte din datorii. Sunt state care au armate puternice, Nigeria, Maroc, Africa de Sud. Problema este să organizeze această forţă şi să o finanţeze. Insecuritatea vine de multe ori şi din proastă guvernare.
 



Traian Băsescu s-a aflat miercuri şi joi la Bruxelles, pentru a participa la summitul UE-Africa. Marţi, şeful statului a fost primit de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la sediul Consiliului European, apoi a participart la sesiunea de deschidere a summitului. Şeful statului a fost prezent la sesiunea de lucru „Peace an Security“ şi la sesiunea de lucru „Prosperity“ a summitului UE-Africa. Summitul a continuat şi joi cu sesiunea de lucru „People“ şi se închide cu o recepţie oferită de Regele Philippe al Regatului Belgiei.



 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite