Băsescu, în Republica Moldova: România poate susţine astăzi procesul de reunificare a ţării. Marea problemă e în zona politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a fost sâmbătă în Republica Moldova pentru a participa la semnarea Declaraţiei simbolice de Unire cu România. Acesta a declarat că încă trăim „după voinţa lui Stalin şi Hitler”, după „odiosul pact Ribbentrop-Molotov”, afirmând că românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele tratatului. Băsescu a mai spus că „Basarabia este rana sângerândă a poporului român” şi că România poate susţine procesul de reunificare.

Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la semnarea Declaraţiei simbolice de Unire a Republcii Moldove cu România, că „încă trăim după voinţa lui Stalin şi Hitler”, poporul român fiind singurul care nu a reuşit să îndepărteze efectele pactului Ribbentrop-Molotov.

„A venit timpul Unirii. Noi, astăzi, şi vă rog să mă credeţi, o spun cu oarecare mânie, trăim după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov, dar noi, românii, suntem singurii care n-am avut tăria să îndepărtăm efectele acestui pact criminal. Au fost balticii avântaţi, i-au băgat în Uniunea Sovietică, azi sunt în NATO şi UE, a fost Polonia împărţită între Uniunea Sovietică şi Germania. Astăzi Polonia este stat NATO şi membru UE. A venit timpul să îndepărtăm efectele pactului Ribbentrop-Molotov şi să întregim ţara”, a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai precizat că „Basarabia este rana sângerândă a poporului român” şi că România poate susţine procesul de reunificare a ţării, problema fiind doar în zona politică.

„Basarabia este rana sângerândă a poporului român. Astăzi (Unirea - n.r.) nu poate fi mai grea decât în 1918, nu poate fi mai greu decât anul în care România s-a întregit şi cu Basarabia, şi cu Transilvania. România poate susţine astăzi procesul de reunificare a ţării şi marea problemă pe care o avem, o avem în zona politică”, a mai spus acesta.

Băsescu a mai susţinut că în Republica Moldova sunt două minciuni pe care politicienii le spun: că vor duce ţara în Uniunea Europeană şi în Uniunea Euroasiatică.

„Nu sunt în Republica Moldova să critic, dar nici nu pot să mint. În Republica Moldaova politicienii spun două minciuni: că ei vor duce ţara în UE – este o minciună, v-o spune un om care timp de 10 ani a fost membru al Consiliului European. Prioritatea UE în următorii 20 de ani este extinderea în Balcani şi nicidecum peste Prut. O altă minciună care se spune în Republica Moldova este <<noi vă ducem în Uniunea Euroasiatică>> sau în Uniunea Vamală sau în Uniunea Statelor Independente. Este o altă minciună. Ce să caute Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică?”, a conchis fostul şef al Statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite