Traian Băsescu, la Congresul Avocaţilor: „România are nevoie de o cultură a justiţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României a declarat, vineri, la Congresul Avocaţilor, că instituţii fundamentale ale statului de drept, ca Parlamentul sau administraţiile locale, refuză încă să aplice hotărâri judecătoreşti.

Românilor încă le lipseşte o cultură a justiţiei, din moment ce prea multe instituţii îşi permit să nu aplice hotărâri judecătoreşti. Asta crede preşedintele României, Traian Băsescu, cel care a inclus pe „lista neagră“ şi Parlamentul sau administraţiile locale.

În discursul rostit la deschiderea lucrărilor Congresului Avocaţilor 2014, Băsescu a dat exemplul lui Uli Hoeness, fostul preşedinte al celebrului club de fotbal Bayern Munchen, condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală şi pentru care nu a existat vreo cerere de a fi eliberat.

„La noi au fost şi sunt adevărate campanii. E proba diferenţei de cultură a populaţiei, a mass-media legat de actul de justiţie, de respectul pentru hotărârile justiţiei. Încă vedem prea multe instituţii, de la Parlament la administraţiile locale, care îşi permit să nu pună în aplicare hotărârile judecătoreşti. Încă vedem blocarea actului de justiţie în Parlament“, a afirmat preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, România are nevoie, pe termen mediu şi lung, de crearea unei „culturi a justiţiei“. „Ne trebuie şi o cultură a justiţiei, ne trebuie înţelegerea că justiţia e, până la urmă, pilonul fundamental al democraţiei. Orice stat poate avea legi foarte moderne, dar atât timp cât nu există pilonul justiţiei solid şi credibil (...), statul nu este solid", a spus preşedintele.

Şeful statului a ţinut însă să menţioneze că, indiscutabil, dacă se uită la justiţia din 2000 şi cea din 2014, toţi, avocaţi, judecători şi procurori, pot fi mândri de progresele pe care le-a înregistrat actul de justiţie în România. „Cred că lucrurile sunt într-o direcţie bună, din punctul de vedere al justiţiei“, a spus Băsescu, adăugând că reforma în acest domeniu nu poate să se limiteze doar la judecător, procuror sau avocat, ci trebuie să meargă mai departe, în partea de execuţie, la notar, executor judectătoresc şi consilierul juridic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite