Băsescu: Ar trebui un al doilea Mandela pentru concilierea între religii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu Foto: Marian Iliescu
Traian Băsescu Foto: Marian Iliescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după semnarea în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Africii de Sud, că probabil că ne va mai trebui un al doilea Mandela, pentru concilirea între religii, dar există riscul ca acesta să fie irepetabil.

„Mandela este un simbol, despre el nu putem spune «a fost un simbol». A avut capacitatea ca după 27 de ani de puşcărie să fie bun, să concilieze albii cu negrii în Africa de Sud şi să dea ţării o perspectivă democratică. Cred că ceea ce Mandela a făcut în Africa de Sud este irepetabil. Aşa ceva nu s-a întâmplat în istoria lumii, ca un om hăituit să poată să aducă pacea fără violenţă şi într-un sistem democratic“, a spus şeful statului după semnarea în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Africii de Sud, în memoria lui Nelson Mandela.
Preşedintele a arătat că ar trebui să existe un al doilea Mandela, pentru concilierea între religii.

„Probabil că ne va mai trebui un al doilea Mandela, pentru concilirea între religii. Numai că riscul pe care îl avem este ca Mandela să fie irepetabil. Ar fi bine să mai avem un Mandela care să concilieze creştinismul cu islamismul, spre exemplu. Multe războaie ar putea fi evitate. Din păcate, un al doilea încă nu a apărut", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a ajuns astăzi la Johannesburg, acolo unde va participa la funeraliile fostului preşedinte Nelson Mandela.

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a încetat din viaţă, joi seară, la vârsta de 95 de ani.

Alte articole pe aceeaşi temă:

Săptămână de doliu naţional în Africa de Sud. Nelson Mandela va fi înmormântat pe 15 decembrie, în satul său natal

Mărturia unui sud-african despre experienţele lui Nelson Mandela : „Unchiul meu a fost coleg de celulă cu Mandela”

Albii din Africa de Sud se tem pentru viaţa lor. Cum va arăta ţara după moartea eroului Nelson Mandela?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite