Politică

articolul anterior articolul urmator

Băsescu, la vânătoare cu şerpi

27
12 Jun 2013 00:10:15
Catalin Striblea

Am nimerit pe internet peste unul dintre acele clipuri menite să te lase cu gura căscată prin spectaculozitatea lor.  Ideea e de o simplitate nebunească, se bazează pe legile naturii, dar şi pe curajul celui care o pune în aplicare.

Clipul debutează cu un cetăţean agitat, la bustul gol, singur în mijlocul unei mlaştini, care între două sprinturi către un obiectiv greu de văzut, ne anunţă că se află la vânătoare de iepuri. E adevărat că omul nostru nu are nicio armă la îndemână, în afară de mâinile goale. La un moment dat, în ciuda salturilor sale în stânga şi în dreapta, obiectivul scapă de sub controlul vânătorului. Iepurele cu pricina intră într-o vizuină, adăpost unde pare să fi câştigat partida cu totul.

Numai că această ultimă mişcare a iepurelui îi prilejuieşte vânătorului ideea câştigătoare. Cetăţeanul agitat chiar ne anunţă că acesta e momentul victoriei sale, folosind armele naturale cele mai la îndemână. N-aţi uitat că ne aflăm într-o mlaştină. Iar locul e plin de şerpi mari, negri şi veninoşi. Vânătorul începe să-i culeagă cu mâna goală şi cu evidente mişcări de expert. Nicio umbră de frică nu apare în mişcările sale. Dă drumul apoi şerpilor în găurile vizuinei, iar la unul din capetele acesteia pune o plasă. Apoi ne spune: acum trebuie doar să ai răbdare. În câteva minute prada va veni singură la noi. Într-adevăr, imediat, de teama şerpilor care dau năvală peste el, iepurele sare singur în cursa întinsă. Curajos, simplu şi eficient.

Operaţiunea pe care am urmărit-o cu inima strânsă mi-a revenit în minte pe măsură ce preşedintele Traian Băsescu ne anunţa marţi seara că începe procedura unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral.

Ce altceva să fie anunţurile sale decât armele menite să determine USL să facă concesii în proiectul de revizuire a Constituţiei?

Pe post de şerpi, câteva anunţuri: primul, un nou referendum, adică apelul la sentimentele anti-Parlament ale populaţiei. Al doilea e ameninţarea cu Curtea Constituţională, unde cei favorabili opiniilor domnului Preşedinte tocmai şi-au construit o nouă majoritate. Un altul e cifra de 21 de milioane de români folosită cu atenţie de domnul Preşedinte. Un avertisment că nu se va atinge niciun fel de cvorum, mai ales dacă el va lansa un apel la boicot. Nu în ultimul rând, domnul Băsescu şi-a ameninţat adversarii cu presiunea europeană, făcând referire la cuvintele de luni ale doamnei Merkel. Statul de drept trebuie respectat , a spus dl Băsescu, la fel ca şi doamna cancelar. Şi tare am impresia că doamna Merkel i-a comunicat prim-ministrului Ponta în întâlnirea de luni şi mersul politicii interne din ţara noastră.

Şi, aidoma vânătorului nostru agitat, domnul Băsescu ne-a anunţat că trebuie să aşteptăm un pic până vedem prada. În cazul ăsta, aproximativ 20 de zile. Ceea ce mă face să cred că Preşedintele nu urmăreşte un iepuraş aici, ci ceva mult mai mare. Mai ales că s-ar putea să fie muşcat rău de un rezultat defavorabil, dacă porneşte o nouă bătălie.

Credinţa mea e că preşedintele vrea să intre în jocul negocierilor pe Constituţie, acolo unde nu poate spune nimic acum, neavând majoritate. Cred că domnul Băsescu ameninţă cu blocarea procesului de revizuire pentru a obţine modificări importante, mai ales în chestiunile justiţiei.

Negreşit că în acea zonă, USL - împins de ramura sa liberalo-conservatoare - a făcut greşeli , dând apă la moară celor care spun că iarăşi se încalcă statul de drept. Dar aici, voi reveni.

Cum-necum, însă, domnul Băsescu s-a pus de astă dată într-o poziţie câştigătoare, dacă îşi joacă partitura corect. USL i-ar putea întoarce favoarea folosindu-i armele şi acceptând invitaţia la referendum. Cu toate cărţile pe masă, un nou vot s-ar putea dovedi letal pentru Preşedinte. Desigur, nu vorbesc de un vot al CCR. Aici e tocmai pe dos.

PS. Pentru cei cu stomacul tare, aici puteţi viziona clipul de care vorbeam.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Radu Mircea
12.06.2013, 01:27:35

Nu cred dl.Striblea ca presedintele Basescu doreste sa intre in negocieri constitutionale cu actuala echipa de revizuire .Nici nu prea ar avea cu cine .Eu cred ca a dorit sa le administreze un dus rece tuturor parlamentarilor ,intregi clase politice .Vazind agitatia unor posturi de tv se pare ca i-a reusit .Politicienii n-au reactionat inca pe masura socului dar urmatoarele zile vor fi foarte interesante . Se pare ca dorinta USL de a scadea cvorumul la 30% a devenit un bumerang extrm de periculos .Vom asista la replieri spectaculoase ,dezmintiri , lepadari de principii , apeluri la o mai corecta apreciere a intentiilor . Cred ca un nou vot la un referendum pe tema reducerii numarului de parlamentari va intrunii o majoritate mai mare decit in 2009 , chiar in cazul unui cvorum de 50%+1 .

+8 (12 voturi)
Aron Deleanu
12.06.2013, 05:40:45

Scrii prostii mai Gao-Zarule,numai capul tau bolnav poate produce asemenea idiotenii.De ce nu scrii tu povestioare pentru copii!

-1 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.06.2013, 08:59:41

Domnu' Strimblea, dumneta iti dai cu stangu-ndreptu'..! Eu, in calitatea mea de Vanator, te informez ca Basescu e cu 10 clase mai pregatit decat toata gasca ai de mizerabili penali ce formeaza parlamentul rusinii..! Te-ai impiedicat la urma cand ai afirmat ca :"USL i-ar putea întoarce favoarea folosindu-i armele şi acceptând invitaţia la referendum." Nu-i vorba de nici o acceptare din partea USL..! Vanatorul, cand trage, trage fara a-si avertiza vanatul si fara accceptul lui..Iar vanatul nu are nici un cuvant de spus..!

+3 (11 voturi)
Alexandru Ionescu
12.06.2013, 09:58:54

"Cu toate cărţile pe masă, un nou vot s-ar putea dovedi letal pentru Preşedinte. " Ei da. genial spus si foarte adevarat. Daca la un al doilea referendum, cu aceleasi intrebari, populatia ar raspunde tocmai pe dos fix pentru ca il uraste pe Basescu, nu as mai avea nici un dubiu ca trebuie sa ma carabanesc din tara. Ar insemna ca, intra-adevar, Romania ar fi o tara de maimute curentate si ar fi o dovada de cretinism din partea mea sa mai frec menta pe aici in incercarea idioata de a aduce aportul meu de 0,00000001% pentru o tara cat de cat in firea ei.

+4 (6 voturi)
Stefan
12.06.2013, 10:11:32

Domnule Striblea, cu ipocrizia care va caracterizeaza (de fost slujbas platit, mercenar adica, a lui Vintu) va lansati in analize care depasesc moralitatea dvs. Mai bine v-ati apuca de gradinarit. Nici dvs. nu va mai stresati, nici noi nu mai trebuie sa va suportam.

+2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările