Băsescu: Fenechiu, ultima piedică înaintea intrării în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta i-a spus preşedintelui Traian Băsescu că va rezolva problema miniştrilor cu dosare penale înainte de sfârşitul anului. Principalul vizat este liberalul Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

Subiectul fierbinte al aderării României la spaţiul Schengen a fost readus pe tapet de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului se aşteaptă la o decizie favorabilă din partea  Comisiei Europene, dar a ţinut să sublinieze că miniştrii cu probleme de justiţie ar trebui eliminaţi din Guvern. „Cred că în decembrie vom obţine un rezultat bun, dacă Guvernul ia toate punctele care îi revin şi le rezolvă. Inclusiv cel care vizează miniştrii cu dosare penale în instanţă şi care trebuie să plece din Guvern până la următorul raport“, a spus preşedintele în emisiunea „După 20 de ani“, difuzată ieri de Pro TV.

Raportul pe Justiţie pentru România, care va fi publicat de Comisia Europeană  în luna decembrie, va fi decisiv pentru aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie. În funcţie de acest MCV, Consiliul European va lua, la sfârşitul acestui an, o decizie pozitivă sau negativă privind stabilirea unui calendar de aderare la spaţiul Schengen pentru România.

Pentru ca ţara noastră să atingă acest obiectiv, Traian Băsescu  se bazează chiar pe promisiunile premierului. „Domnul Ponta mi-a spus că se vor rezolva lucrurile. Să vedem. Cred că şi acum vreo trei săptămâni am reluat discuţia pe MCV şi răspunsul a fost pozitiv“, a dezvăluit preşedintele.

„SENSIBILITĂŢI POLITICE“

Principalul vizat de declaraţiile preşedintelui este ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, trimis în judecată în dosarul „Transformatorul“. Întrebat explicit dacă a primit asigurări legate de cazul ministrului Fenechiu, şeful statului a confirmat, însă a remarcat şi poziţia delicată în care se găseşte şeful Executivului.

„Există nişte sensibilităţi politice. Se pare că liberalii ţin foarte mult la prezenţa domnului Fenechiu în Guvern. Pot să-l înţeleg, premierul trebuie să rezolve şi MCV, dar, în condiiţiile astea, trebuie să aibă grijă şi să nu creeze un moment de instabilitate politică, episod care ne-ar costa infinit mai mult. Mi-a spus că o va rezolva“, a punctat Băsescu.

Parlamentul este o altă instituţie care cântăreşte greu în ochii forului european, însă şeful statului a precizat că Legislativul este foarte aprope de a-şi depăşi restanţele.„Sigur, aici şi Parlamentul are sarcinile lui şi eu cred că Parlamentul este aproape pe punctul de a şi le îndeplini, dacă după analiza statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională va ţine cont de recomandări“, a mai afirmat Băsescu.

DRAGNEA, ALT OBSTACOL?

În ultimul Raportul pe Justiţie, publicat de Comisia Europeană la începutul lunii februarie, se menţiona că „noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie“. Ulterior, CE a revenit, precizând că se strecurase o eroare şi că, de fapt, erau doar doi miniştri incriminaţi. Astfel, pe lângă Relu Fenechiu, un alt ministru pasibil de sancţiune este chiar vicepremierul Liviu Dragnea.

Deşi acesta este cercetat pentru fraude în timpul referendumului din 2012, una dintre infracţiunile imputate lui Dragnea de către DNA este asimilată corupţiei: „Folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii – pentru sine sau pentru altul – de foloase necuvenite“.

COABITAREA, LA PARAMETRI MAXIMI

Traian Băsescu a admis că are o relaţie de colaborare foarte bună cu premierul Victor Ponta, cu care se întâlneşte periodic pentru a discuta probleme politice.

„Am cu premierul o relaţie de comunicare foarte bună. Discuţiile mele cu premierul sunt extrem de deschise pe problemele pe care doreşte să le discutăm. Şi vorbim destul de des, măcar de două ori pe săptămână, ne şi vedem o dată la o săptămână, la două săptămâni. Nu e vorba de o reevaluare. Ne ştim foarte bine, nu ne mai schimbăm“, a spus Băsescu.

El a subliniat că acordul său de coabitare cu primul-ministru nu ar trebui să îngreuneze funcţionarea USL. „Da, eu nu văd niciun motiv pentru care să nu reziste (USL – n.r.). Cu ce încurcă acest pact, pentru că el se referă doar la relaţia preşedinte-premier? Eu nu am un pact de coabitare cu USL, nu am un pact de coabitare cu Parlamentul, dar cele două ramuri ale Executivului, preşedinte şi Guvern, trebuie să coopereze, pentru că altfel aruncăm ţara în aer“, a mai afirmat Băsescu. 

Se pare că liberalii ţin foarte mult la prezenţa domnului Fenechiu în Guvern. Traian Băsescu, preşedintele României

Din învăţăturile preşedintelui

Despre căsătoriile gay: „Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect preceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte precepte. Este problema lor.“

Despre un nou acord cu FMI: „Eu cred că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord.“

Despre PNL: „Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul Guvernului Tăriceanu, împotriva punctului meu de vedere, şi au dus ţara în colaps. Este bine să fie rezervaţi din acest punct de vedere. Ar fi bine să nu se bage măcar.“

Despre partidul Mişcarea Populară: „După ce termin, dincolo de faptul că mă voi ocupa de Mişcarea Populară, voi susţine eficient atunci şi partidul Mişcarea Populară, că acum nu mă pot băga să îl susţin, mi-ar plăcea să am o fermă.“

Despre regionalizare: „Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali, statul se transformă în stat federal. Mare grijă, dragi politicieni, ce faceţi cu regionalizarea, că România este stat unitar!“

Despre CFR: „La CFR Marfă, privatizarea nu este o soluţie rea. Dar eu nu cred că o companie care are cifră de afaceri 20 de milioane de euro pe an poate fi un investitor strategic. Mi se pare incorect ca datoriile să fie convertite în acţiuni după privatizare.“

Despre taxa pe salariile compensatorii: „Şeful de la Asigurări câştigă de 50 de ori mai mult decât preşedintele României. A încercat şi Boc, a încercat mai neinspirat premierul Ponta pentru că a încălcat un principiu, mă refer la cota unică. A ieşit din cota unică, este prima breşă care se face şi nu va fi bine primită de oamenii de afaceri.“
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite