Bătaie pe candidaturi. Filialele PSD s-au răsculat împotriva liderilor. Scene de „circul circului“ în teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea n-a mai fost interesat de ce se întâmplă în filiale. E chinuit de proces
Liviu Dragnea n-a mai fost interesat de ce se întâmplă în filiale. E chinuit de proces

Liviu Dragnea s-a implicat în deciziile filialelor PSD privind candidaţii pentru alegerile locale, gest care a generat haos şi chiar demisii în partid, în semn de protest faţă de jocurile făcute la Bucureşti. Luptele care s-au dus în partid pentru desemnarea candidaţilor întrec imaginarul şi frizează ridicolul.

Braşovul este un exemplu de organizaţie care a reuşit să învingă voinţa conducerii centrale. PSD Braşov l-a desemnat pe Răsvan Popa candidatul partidului la Primăria Braşovului, în ciuda faptului că Liviu Dragnea l-a preferat pe Cătălin Leonte, cel care a pierdut la mustaţă în faţa lui George Scripcaru, în 2012. Până la această decizie, acceptată în cele din urmă şi de liderii de la centru, PSD şi-a schimbat, săptămânal, candidaţii la Primăria Braşovului.

Exista o bătălie între Răsvan Popa, candidatul preferat de organizaţia PSD Braşov, şi Cătălin Leonte, dorit de Liviu Dragnea, după conflictul cu Constantin Niţă, fostul lider PSD Braşov. Şeful PSD l-a susţinut, iniţial, pe Răsvan Popa, fiind cel care l-a şi anunţat drept candidat al PSD în iarnă. Ulterior, Dragnea a avut o dispută cu liderul PSD Braşov Constantin Niţă, căruia îi promisese că îl va susţine să preia preşedinţia Consiliului Naţional al PSD.

Pe ultima sută de metri, Dragnea s-a răzgândit, iar Niţă şi-a dat demisia de la şefia filialei PSD Braşov. După acest episod, Dragnea nu l-a ma susţinut nici pe Răsvan Popa, promovat de Niţă, şi s-a reorientat către Cătălin Leonte, cel care a jonglat cu candidatura sa în funcţie de Dragnea. Când liderul PSD îl susţinea pe Popa, Leonte îşi dădea demisia din PSD şi candida din partea PSRO, partid condus de Mircea Geoană, cel care s-a şi deplasat la Braşov pentru a-l lansa în competiţia electorală. Când Dragnea se răzgândea, Leonte revenea în PSD şi era candidatul PSD Braşov.

„Circul circului la PSD Braşov“

Fostul lider TSD Mihai Struzu, candidat independent la Primăria Braşovului, a povestit, la Adevărul Live, încercările ridicole ale social-democraţilor de a-şi desemna candidatul la Primăria Braşovului. „A fost circul circului la PSD Braşov. La aceeaşi masă era candidatul, fost independent, actual membru PSD, Cătălin Leonte, cu actualul preşedinte PSD Braşov, amândoi impuşi de Dragnea de la centru, şi spuneau că «noi facem ordinea în PSD, eu sunt candidatul PSD». În partea cealaltă, Răsvan Popa, cu Constantin Niţă, cealaltă aripă din PSD, cu: «Noi suntem, facem şi vă arătăm noi vouă». S-au certat, nu s-au înţeles, şi au început să plece oamenii din partid“, a arătat, la Adevărul Live, Sturzu. Scandalul din PSD Braşov a dus la demisia a doi vicepreşedinţi ai organizaţiei, respectiv medicul Dan Grigorescu şi inginerul Florina Prădan.

După tensiunile care durează de câteva luni în PSD Braşov, Liviu Dragnea, preocupat mai mult de soarta sa juridică în această perioadă, a decis să cedeze şi să nu mai intervină în decizia organizaţiei. „Răzvan Popa este candidatul PSD la Primăria Braşov. Au fost discuţii la nivel central şi în final s-a ajuns la această decizie. Cătălin Leonte nu se va regăsi pe listele electorale ale PSD Braşov, el având alte planuri. Cel mai probabil va candida independent la Primăria Braşov“, a declarat, marţi, pentru News.ro, Mihai Mohaci, preşedintele PSD Braşov, cel care îl susţinea pe Leonte. După această decizie, Leonte a demisionat din PSD după doar o săptămână de la reînscrierea în partid..

I s-a tras de la legea antifumat

Filiala PSD Braşov nu este singura cu probleme, în organizaţia PSD Cluj având loc un scandal la fel de mare. Deputatul Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, a fost prezentată încă din octombrie drept candidatul oficial al PSD Cluj pentru alegerile locale din 5 iunie. Cu câteva săptămâni înainte de începerea campaniei electorale, Cristea a fost anunţată că nu va mai fi candidatul PSD la Primăria Clujului, în urma acordului încheiat pe plan local cu ALDE şi UNPR, social-democraţii au decis să-l susţină pe omul de afaceri Octavian Buzoianu.

Aurelia Cristea spune că a fost anunţată de liderul PSD Cluj-Napoca, Remus Lăpuşan, că PSD a decis să-i retragă candidatura pentru că sondajele arată că a scăzut în intenţie de vot din cauza promovării legii care interzice fumatul. „În octombrie anul trecut, la Conferinţa Judeţeană, am fost desemnată candidat PSD. S-a încercat formarea unei alianţe electorale cu ALDE şi UNPR şi s-au făcut alte evaluări, ajungându-se la concluzia că mai potrivit este să susţină un candidat independent decât un candidat propriu care era deja anunţat. Au motivat prin faptul că am scăzut în sondaje din cauza legii care interzice fumatul. Asta explica sondajele. Este ciudat pentru că în toate sondajele de opinie, undeva la 80%, oamenii susţin această lege“, a spus Aurelia Cristea, pentru „Adevărul“.

„Calcul cinic“

Deputatul spune că Liviu Dragnea a refuzat să-i spună motivul retragerii sale. „Domnul preşedinte Liviu Dragnea nu a binevoit să discute de proiectul de la Cluj. Acolo era şi un proiect de candidatură, dar mai mult era un proiect de reconstrucţie a organizaţiei pe care l-am pornit anul trecut. Probabil şi pentru că alegerile erau foarte aproape, nu a mai considerat necesar să discutăm despre proiecte care aşează o fundaţie solidă pe termen lung, ci trebuie să numărăm voturile. Pot să înţeleg şi acest calcul cinic. Sunt dezamăgită, dar face parte din viaţă“, a mai spus deputatul. Ulterior, Aurelia Cristea şi-a dat demisia şi din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PSD.

Cu Aurelia Cristea şi-au mai dat demisia din funcţia de preşedintele executiv al PSD Cluj-Napoca, Ducu Hotiman şi consilierul local Claudia Anastase, care va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj din partea Partidului Mişcarea Liberală.

„Preşedintele organizaţiei, Remus Lăpuşan, a venit la mine la Bucureşti acum o lună spunându-mi că ei urmăresc să identifice un candidat independent pe care să-l susţină. Răspunsul meu a fost foarte simplu, aşa cum am făcut în majoritatea cazurilor: decizia este a voastră şi responsabilitatea este a voastră. Nu ştiu dacă Aurelia Cristea era bună sau nu, numai că decizia a fost a organizaţiei”, a comentat Dragnea.

Tensiuni şi la Arad şi Vâlcea

La Arad, filiala PSD, condusă de Dorel Căprar, îl susţine la Primăria Arad pe candidatul independent Sebastian Bulumac în detrimentul consilierului PSD Marin Lupaş, care va candida din postura de independent. „Regret că actuala conducere a PSD Arad a scufundat partidul în anonimat şi mediocritate. În condiţiile în care PSD Arad a decis în ultima clipă să susţină un candidat care nu se consideră candidatul PSD, fac apel la social-democraţii arădeni să mă susţină“, a spus Lupaş. Cei doi îl vor avea contracandidat pe actualul primar, liberalul Gheorghe Falcă, care are toate şansele să-şi adjudece încă un mandat.

Şi la PSD Vâlcea sunt tensiuni între social-democraţi. Conducerea organizaţiei l-a desemnat candidat la Primăria Râmnicu Vâlcea pe deputatul Romeo Rădulescu. Liderul organizaţiei municipale, Ion Gigi Matei, nu este de acord cu decizia partidului de a susţine un fost democrat-liberal la cea mai importantă Primărie din judeţ. „Am fost surprins de decizia la centru. Nu voi face campanie pentru Romeo Rădulescu, nu mi-e greu să-mi înaintez demisia, dar am o responsabilitate faţă de colegii din organizaţie“,a spus Matei. Ulterior, preşedintele executiv al PSD Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, a anunţat că se retrage din organizaţia municipală.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite