Politică

articolul anterior articolul urmator

Bătălia generaţiei noastre

69
12 Sep 2018 12:24:13
Vlad Viski
Foto Dorian Ilie, protest 11 septembrie 2018
Foto Dorian Ilie, protest 11 septembrie 2018

Ieri, 11 septembrie, Senatul a votat cu o majoritate covârşitoare, de peste 78% (107 senatori) în favoarea iniţiativei cetăţeneşti de modificare articolului 48 din Constituţie, privind familia.

Rând pe rând, senatori din majoritatea partidelor politice s-au perindat pe la tribuna Senatului pentru a transmite mesaje pline de ură, folosind argumente religioase, naţionaliste şi homofobe. Părea că fiecare vrea să îl prindă istoria într-un ecran tradiţionalist. Istoria îi va aminti pe aceşti senatori, totuşi, ca fiind laşi şi lipsiţi de coloană vertebrală.

Evident, cel mai absurd a fost Şerban Nicolae, care pe lângă faptul că ne-a spus că nu crede în evoluţionism, a subliniat ceva şi mai important, anume faptul că PSD este dispus să calce în picioare orice regulă, normă constituţională doar pentru a merge mai departe cu acest referendum. Interpelat cu privire la modificarea neconstituţională a regulamentului Senatului, Nicolae a avut un răspuns foarte simplu, dacă pe iniţiatorii demersului cetăţenesc nu îi deranjează că procedura de modificare a Constituţiei a fost viciată, de ce le-ar păsa lor, senatorilor?

Depinde de fiecare dintre noi dacă vom fi sau nu o unealtă în mâinile politicienilor în încercarea lor de a impune pe agenda publică un discurs al urii.

În fapt, asistăm la un val de populism care se răspândeşte peste tot în lume. România nu putea fi imună la schimbările din SUA, Marea Britanie, Ungaria sau Polonia. Coaliţia pentru Familie este versiunea românească a ascensiunii extremei drepte din regiune. Legăturile Coaliţiei pentru Familie cu grupări neo-protestante americane şi cu grupuri conservatoare ruseşti sunt arhi-cunoscute şi am scris în trecut despre ele. Acum însă, politicienii români par dispuşi să-şi asume fără nicio jenă o agendă mai largă care să pună la îndoială drepturile mai multor grupuri din România.

Dacă articolul 48 din Constituţie este modificat, lucrurile nu se vor opri aici. Cei care lucrează pentru erodarea democraţiei din România vor fi capacitaţi să-şi impună agenda radicală de dreapta, vor limita accesul femeilor la avort, vor încerca să restricţioneze divorţurile, vor urma şi alte minorităţi pe lista de mezat.

Bătălia aceasta este bătălia generaţiei noastre, în care afirmăm răspicat că vrem să trăim într-o democraţie, că vrem libertate, că nu vrem să ne lăsăm manipulaţi de grupuri extremiste ajunse acum, cu largul concurs al politicienilor, în mainstream. Politicienii au preluat discursul acestor grupuri şi l-au pus în centrul dezbaterii din societate. Depinde de fiecare dintre noi dacă vom fi sau nu o unealtă în mâinile politicienilor în încercarea lor de a impune pe agenda publică un discurs al urii.

Referendumul e doar o metodă facilă, populistă, de a decide asupra unei teme care ar necesita o dezbatere mai largă în societate. 

Situaţia pentru comunitatea LGBT din România este absurdă, din multe puncte de vedere, după peste trei decenii de criminalizare, între 1968 şi 2001, şi după 17 ani de ignorare din partea politicienilor, ne aflăm în situaţia să fim făcuţi ţapi ispăşitori pentru toate relele acestei ţări. Ni se spune, a câta oară, că suntem gresiţi, că ceea ce simţim nu este valid, că suntem sub-cetăţeni.

Personal, resping ideea de a mă prezenta la acest referendum. Nu am cum să validez prin votul meu un demers profund imoral care ne împarte pe noi în tabere de cetăţeni de rang I şi II. Referendumul e doar o metodă facilă, populistă, de a decide asupra unei teme care ar necesita o dezbatere mai largă în societate. Mai mult, nu am cum să accept să intru în jocul grupurilor de extremă dreapta ca şi cum am trăi nişte timpuri absolut normale în care ne jucăm de-a democraţia. Nu, nu ies la vot, şi vă îndemn pe toţi să respingeţi prin neprezentare acest referendum ilegitim. În acest spirit am ieşit ieri în Piaţa Universităţii, alături de alţi 300 de oameni din comunitatea LGBT şi aliaţi pentru a protesta faţă de votul dat în Senat.

PS: Ieri în Parlament am asistat şi la o altă premieră, de lăudat, într-o mare de invective şi ură am simţit că suntem şi noi, comunitatea LGBT, reprezentaţi şi apăraţi de senatorii USR. Istoria va consemna acest lucru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

stop propaganda
12.09.2018, 12:55:41

Si asta e evreu?

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.09.2018, 13:04:03

Auziti baieti (sper ca nu vă suparati daca va spun asa la toti)..? Lasati-o mai moale cu gargara..! Va inteleg frustrarile (chiar daca nu si..spiritul nobil si înalțator al perversiunilor erotismului vostru exhibitionist, agresiv). Mai bine ati spune ce vi se pare indecent, inuman, anormal, imoral, discriminatoriu, iresponsabil si lipsit de bun simt in propunerea de modificare a art. 48 alin.1. Constituţia României, care spune urmatoarele: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

+8 (20 voturi)
Adrian Dinu
12.09.2018, 13:10:22

Am sa scriu la toate articolele de genul asta: Azi, 12.09.2019, casatoria homo in Romania este interzisa! Deci daca oricum homo nu se pot casatori, unde e problema? 1. Nu se modifica nicio definitie a familiei. Se clarifica notiunea de soti din Constitutie pentru a nu exista interpretari ale analistilor. Deci clarificam ca ,,soti'' inseamna un barbat si o femeie, punct! Doar atat, nimic altceva.

+5 (21 voturi)
MadWolf
12.09.2018, 13:36:18

Spumegati, "fetite", spumegati... fiecare bocitoare asa-zis "progresista" ma unge pe suflet cu lozincile pe care i le-au bagat in cap apostolii progresismului si pe care le debiteaza fara sa le mai gandeasca.

+4 (18 voturi)
Nicu_4
12.09.2018, 13:44:04

subiectul este fals atat dintr-o parte cat si din cealalta ,nimeni nu poate obliga legal Romania sa adopte legislatie care sa consfinteasca casatoria homosexuala pt ca nu exista prevazut nicaieri in tratate ca exista vreo discriminare privind famile be baza de sex ,cum nu exista asa ceva totul tine de vointa majoritatii de a acorda niste drepturi in plus unei minoritati ,dar pt a avea lucrul asta cu astfel de sloganuri si injurii si alte tipuri de propaganda nu ai cum sa castigi majoritatea asa ca foarte probabil nu o sa vedem casatorii homosexuale in curand in Romania

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (69)